EXCLUSIV Copil diagnosticat cu o formă rară de tuberculoză la Iași
Dimensiune font:
Este vorba de un copil de 13 ani din zona Pașcani * medicii ieșeni spun că nu au mai întâlnit un astfel de caz la copil de ani de zile * boala sărăciei, cum mai este denumită afecțiunea, face din ce în ce mai multe victime în Moldova, pandemia accentuând gravitatea cazurilor
Tuberculoza face tot mai multe victime în regiunea Moldovei și, din păcate, tot mai mulți copii se numără printre cei care cad pradă acestei afecțiuni. Un copil de 13 ani dintr-un sat din zona Pașcani a fost diagnosticat recent cu o formă gravă de TBC. Potrivit medicilor ieșeni, cazul este deosebit, cu atât mai mult cu cât astfel de situații printre copii sunt rar întâlnite. „Copilul de 13 ani are o formă de TBC care se răspândește, o formă nu foarte des întâlnită la copii, ci doar la adulți. În ultimii ani nu am avut niciun astfel de caz. Practic, de regulă copiii nu împrăștie boala, ea rămâne acolo. În schimb, la acest copil au plesnit ganglionii și este contagios, existând riscul să-i fi contaminat și pe cei din jur”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, medic șef la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Potrivit medicului, forma bolii pe care a facut-o copilul este una gravă, însă cu tratament își va reveni. „Ancheta epidemiologică este încă în derulare și vom vedea cum decurg lucrurile. Părinții și o soră a acestuia nu au boala la acest moment, ceea ce este bine, însă în jurul lui, nu știm deocamdată cât și cum a răspândit, ci urmează să vedem. Copilului i se va aplica tratamentul standard, același pe care îl aplicăm și la adulți și sperăm să fie bine”, a mai precizat medicul ieșean.
La acest moment, medicii ieșeni au în evidență, în cadrul Dispensarului TBC, 13 copii cu tuberculoză, cu 4 mai mult decât au avut pe parcursul anului trecut. Din fericire, niciunul dintre copii nu a decedat. În schimb, la adulți din 287 de persoane, diagnosticate anul trecut, 18 din ele au decedat. Anul acesta au decedat 8 persoane, oficial, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.
De teama coronavirusului, mulți pacienți merg la doctor când nu se mai poate face nimic
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași sunt îngrijorați și din cauza unui fenoment îngrijorător care persistă în ceea ce privește bolile pulmonare. Aceștia spun că de teama de a nu avea COVID-19, fiindcă simptomele sunt asemănătoare, mulți pacienți cu TBC nu se prezintă la spital și ajung când este prea târziu. Așa se face că pe perioada stării de urgență, la tuberculoză, medicii au înregistrat cu 40% mai puține consultații decât în anii precedenți. “Adresabilitatea pentru bolile pulmonare de la debutul stării de urgență si până acum, a scăzut și nu este un lucru bun, întrucât ne confruntăm cu apariția multor cazuri grave. Cei mai mulți, de frica de a nu fi diagnosticați cu COVID, vin târziu la spital, la diagnostic, când nu se mai poate face nimic, din păcate”, a mai spus dr. Adriana Sorete Arbore.
În acest moment, la spital sunt 250 de persoane cu tuberculoză în evidență, 64% dintre acestea fiind din mediul rural. Ca si pondere, barbații cu vârste între 45 și 60 de ani sunt printre cei mai afectați de boală.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană și de cele mai multe ori debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces. Tratamentul acesteia durează minimum 6 luni.
Oficial, în România sunt peste 7.200 de bolnavi de TBC care primesc tratament, însă medicii estimează că numărul real al celor care suferă de această maladie este mult mai mare. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau