EXCLUSIV Străzile cele mai zgomotoase din Iași
Dimensiune font:
Considerat în general un oraș liniștit, Iașul are zone în care poluarea fonică depășește valorile admise * este vorba de 14 străzi, enunţate în cel mai recent studiu despre zgomotul din Iaşi (ediţia 2021) * potrivit specialiștilor, principalul factor al poluării fonice îl reprezintă traficul rutier
Primăria Municipiului Iași a reactualizat harta strategică de zgomot a orașului, postând pe site-ul propriu planul de acţiune pentru gestionarea zgomotului şi a efectelor acestuia în municipiul Iaşi (ediţuia 2021), document elaborat de SC Enviro Consult SRL București. „Scopul acestui raport este acela de a stabili planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Iași prin considerarea rezultatelor obținute prin elaborarea hărții strategice de zgomot a orașului. Prezenta ediție a Planului de acţiune pentru gestionarea zgomotului şi a efectelor acestuia în municipiul Iași păstrează aceleași măsuri de reducere a zgomotului discutate în dezbaterea publică din data de 12 februarie 2019. În cadrul planurilor de acțiune, pe baza rezultatelor cartografierii acustice, se identifica zonele poluate fonic ca urmare a traficului rutier și a activităților industriale și se identifica soluțiile de diminuare a zgomotului ambiental sau de păstrare a nivelului scăzut de zgomot”, spun cei care au conceput documentul.
După ultimele măsurători, în oraș sunt 14 străzi încă există poluare fonică generat de traficul rutier. Vorbim de depăşiri ale valorii de 70dB înregistrate pe Str. Palat, Str. Canta, Str. Stihii, Str. Sf. Lazăr, Şos. Bucium, Str. Sărărie, Bd. Tudor Vladimirescu, Str. Cucu, Şos. Păcurari, Splai Bahlui, Şos. Nicolina, Str. Vasile Lupu, Str. Arcu, Bd. Socola.
De asemenea, au fost efectuate măsurători pe timp de noapte, iar din analiza hărților strategice de zgomot pentru traficul rutier, se observă depășiri ale valorilor maxime permise (60 dB) pe străzile aminitite.
Doar traficul rutier generează poluare fonică
De menţionat faptul că, în Iaşi, nu există zone care să fie afectate de zgomotul produs de tramvaie. În 2015 de exemplu, s-au constatat depăşiri ale valorilor maxime cu 5-10 decibeli în zona Gară până la Pasajul Alexandru cel Bun, pe strada Str. Luca Arbore, pe Str. Arcu, (până la Str. Gavril Muzicescu) şi pe Str. Cuza Vodă (până la Rond Tg. Cucu). „În municipiul Iaşi, zgomotul se datorează, în principal, traficului rutier şi, mai puţin, traficului feroviar şi aerian. Impactul asupra sănătăţii umane poate fi direct asupra auzului şi asupra întregului organism. În cazul impactului asupra întregului organism, pătrunderea zgomotului se face nu numai pe calea nervului auditiv ci şi prin piele, muşchi, oase etc. Ca urmare, apare accelerarea pulsului, creşterea tensiunii arteriale, creşterea frecvenţei şi amplitudinii respiratorii, scăderea atenţiei, apariţia oboselii rapide, a cefaleei şi a asteniei nervoase. Dintre maladiile cauzate de zgomot mai pot fi citate: nevrozele, psihastenia, gastrita, ulcerul gastric şi duodenal, colita, diabetul, hipertiroidismul, etc”, spun specialiștii care au realizat harta zgomotului în Iași.
Măsuri obligatorii
Raportul indică o serie de măsuri ce trebuie implementate în perioada următoare, amintind, totodată, de cele demarate sau în curs de implementare.
Este vorba de modernizare parc auto destinat transportului public
Înnoirea parcului auto destinat transportului public prin achiziția de autobuze 88 cu norma de poluare Euro 6, 44 autobuze electrice și 16 tramvaie noi, măsură începută în 2018 şi finalizată anul trecut. Promovarea utilizării transportului public prin modernizarea a 279 stații de transport public de-a lungul liniilor de transport ale rețelei de bază este o altă măsură finalizată în 2020. În schimb, stimularea introducerii vehiculelor electrice și hibride în activitatea de taximetrie şi achiziționarea și montajul unor stații de reîncărcare vehicule electrice în municipiul Iași este încă într-o fază incipientă, cu menţiunea că termenul de implementare al măsurii este 2022. La fel, dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajare de trotuare și alei pietonale, inclusiv piste pentru bicicliști sau extinderea arealului pentru pietoni și bicicliști este programată să dureze până în 2023. Mai sunt amininte proiectele de modernizare a infrastructurii liniei de tramvai, aflate în curs de execuţie, precum şi realizarea pasajelor supraterane din Podu Roş. O ultimă măsură vizează realizarea unor zone liniștite în Municipiul Iași. Este vorba aici Grădina Botanică, Parcul Copou (10,10 ha),
Parcul Expoziției (5,40 ha), Pădurea Șorogari (87,13 ha), Pădurea Țicău (18,02 ha), Pădurea Ciric (230,58 ha, din care zona de agrement - 2,7 ha)
Pădurea Valea Ursului (22,89 ha), Pădurea Cetățuia (78,53 ha), Pădurea Breazu (8,50 ha). Primăria va păstra zona liniștită și o va îmbunătăți prin amenajarea de alei pietonale și piste pentru bicicliști. Termenul de implementare pentru integrarea celor 9 zone liniștite în Planul de Urbanism General este 31.12.2022. Lucian STATE
* * *
Legislația europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani, aici intrând în calcul nu numai orașele, ci și rețeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau șantierele navale. Nivelul zgomotului trebuie să coboare sub 65 de decibeli pe timpul zilei, potrivit unei directive europene. Specialiștii spun că vocea unei persoane care vorbește lângă dumneavoastră, fără să țipe, nu trece de 60 de decibeli.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau