EXCLUSIV Străzile Iaşului, împânzite cu trotinete electrice
Dimensiune font:
Un serviciu care funcţionează de doi ani în Bucureşti ar putea deveni operaţional şi la Iași * este vorba de închirierea trotinetelor electrice prin intermediul unei aplicaţii de pe telefonul mobil * concret, îţi instalezi aplicaţia, depistezi o trotinetă liberă, o foloseşti, o parchezi unde vrei, după care plăteşti tot prin intermediul aplicaţiei * raportându-ne la preţurile din Bucureşti, o plimbare de jumătate de oră cu trotineta l-ar costa pe un ieşean 17 lei
Municipalitatea ieşeană a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre vizând un parteriat cu o firmă privată în vederea implementării serviciilor de închiriere a trotinetelor electrice în municipiul Iași, pe domeniul
public, prin intermediul unei platforme on-line, în regim self-service. Concret, este vorba de un serviciu care pune la dispoziţie şi permite cetăţenilor să închirieze o trotinetă electrică pentru o perioadă scurtă de timp, în scopul deplasării pe distanțe scurte și medii, înlocuind astfel alte mijloace de transport. Practic, ieşenii nu vor avea altceva de făcut decât să instaleze pe telefoanele mobile o aplicaţie, care le permite să identifice unde se află cea mai apropiată trotinetă. „Se instalează aplicația, se caută prin GPS trotineta din locația cea mai apropiată, se scanează un cod QR de pe ghidon și se deblochează trotineta, după care se face deplasarea cu maxim 24 km/h și se parchează la finalul călătoriei, apoi se plătește on-line tot prin intermediul aplicației”, se arată în proiectul de hotărâre.
Cât ar costa utilizarea trotinetei
Serviciul funcţionează de ani buni în Bucureşti, unde sunt mai multe firme ce oferă închirieri de trotinete electrice, la preţuri apropiate. Astfel, deblocarea trotinetei costă între 2 şi 3 lei, după care se percepe un tarif de 0,5-0,6 lei pentru fiecare minut de utilizare. Evident, există avantaje şi dezavantaje. Un prim avantaj ar consta în faptul că trotineta poate fi folosită într-o zonă în care nu este permis accesul auto. De exemplu, un ieşean care ar dori să ajungă din Piaţa Unirii la Palatul Culturii, străbătând pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, restricţionat pentru maşini la sfârşit de săptămână, ar urma să achite 2 lei pornirea, la care se adaugă un parcurs de maxim 2 minute deci încă un leu. Serviciul devine dezavantajos în momentul în care utilizatorul foloseşte trotineta pentru distanţe mai mari. Jumătate de oră de utilizare ar însemna o cheltuială de 17 lei pentru, să zicem, maxim 10-11 kilometri parcurşi, un preţ apropiat de cel perceput de taximetrişti. Însă, în condiţiile unui trafic sufocant, închirierea trotinei poate fi o alternativă demnă de a fi luată în calcul.
Câştigaţi bani ca… juicer!
În eventualitatea în care serviciul va funcţiona şi în
Facem meţiunea că trotinetele electrice sunt limitate la o viteză maximă de 24 km/h, conform prevederilor Ordonantei de Urgență (OUG) nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și sunt asigurate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau