EXCLUSIV Sute de părinți abandonați în spitale de proprii copii
Dimensiune font:
* fenomenul abandonului vârstinicilor în spitale, de către familie, capătă forme îngrijorătoare, la Iași * în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” au fost aproape 700 de cazuri sociale instrumentate * mai mult, pandemia a accentuat această situație, spun medicii, care au întâlnit recent cazuri în care copiii nu doreau să-și externeze părinții și să-i ia acasă de teama că se vor îmbolnăvi și ei
Tot mai mulţi ieșeni ajung să-şi abandoneze părinţii sau bunicii în spitale. Sute de vârstnici au fost abandonaţi în ultimii ani în spitalele din județ. După ce au muncit o viață întreagă și au crescut copii, au ajuns pentru cei dragi o povară. Din cauza problemelor de sănătate apărute odată cu vârsta, mulți au găsit de cuviință să se descotorosească fără regret de părinții bătrâni și neputincioși. Pur și simplu îi urcă într-o maşină, îi duc la spital, îi internează şi dispar, abandonându-i.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, fenomenul abandonului s-a accentuat în ultimii ani, spune managerul unității medicale, dr. Florin Roșu. Potrivit acestuia, în ultimii 8 ani au fost înregistrate, la spital, 669 de cazuri sociale care au fost rezolvate, o treime din ele reprezentând pacienți cu HIV. Din păcate, mare parte din cazurile sociale instrumentate sunt cazuri în care familia nu a mai dorit să ia bolnavii acasă, rupând orice legătură. „Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească, dar în urma consilierii, aceștia au acceptat și i-au luat acasă. Familiilor li s-a explicat că pacientul nu poate rămâne spitalizat, atât timp cât starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, întrucât sunt costuri suplimentare pentru spital”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Concret, potrivit datelor, anul acesta, la Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași au fost, nici mai mult, nici mai puțin decât 111 cazuri sociale. Din acestea, 45 au fost identificate în rândul pacienților cu HIV, 15 cazuri au fost cu risc de abandon, 8 au fost decese unde nimeni nu s-a interesat de soarta pacienților și în 43 de cazuri pacienții nu aveau aparținători.
„De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 15 cazuri cu risc de abandon familial. Dintre aceștia, au fost 9 bărbați și 6 femei, 8 fiind din mediul rural și 7 din mediul urban, toți cu vârste de peste 60 de ani”, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cel mai recent caz, spune dr. Florin Roșu, a fost al unei paciente de 65 de ani care era imbolizată la pat. Avea trei copii, dar niciunul nu s-a mai interesat de soarta ei și nu a vrut s-o ia acasă. “Am avut internată o pacientă în vârstă de 65 de ani, din mediul rural, imbolizată la pat. Aceasta avea trei copii dar au refuzat să o externeze. Pe parcursul internării familia nu s-a interesat, nu a sunat și nu a cerut informații despre pacientă ceea ce a atras atenția și ne-a dus cu gândul la un posibil caz de abandon în spital. Am trimis adrese oficiale către primăria de domiciliu, către poliția locală, în vederea identificării aparținătorilor. Au fost identificați, am luat legătura telefonic dar au refuzat invocând diferite motive”, a mai spus dr. Florin Roșu, precizând, totodată, că familia a acceptat în cele din urmă s-o primească pe bătrână acasă, dar cu foarte mare greutate. Din păcate, însă, finalul nu este acesta în cele mai multe dintre cazuri.
De multe ori, fără să-i poată arunca în stradă şi fără să poată da de aparţinători, medicii încearcă să țină pacienții cât mai mult pe secţii. Unii bătrâni mor pe un pat de spital, singuri. Mai grav, nu există unităţi medico-sociale suficiente în tot județul, eliberea unui loc într-un centru făcându-se prin decesul altui beneficiar. Cu toate că cererea crește de la an la an, autorităţile nu se implică suficient pentru amenajarea unor spaţii suplimentare.
În aceste condiții, bătrânii continuă să fie căraţi de la un spital la altul până la ultima suflare. „Dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor de abandon intraspitalicesc sunt legate de lipsa cadrului legal prin care aparținătorii pot fi obligați să-și întrețină membrul familiei aflat în situația de criză. Plasarea persoanelor aflate în dificultate a căror aparținători nu doresc să-i primească în familie se face cu dificultate întrucât unitățile medico-sociale sunt puține ca număr, iar locurile din acestea sunt eliberate natural, prin decesul unui beneficiar”, a conchis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau