Fenomenul mamelor minore ia amploare la Iași
Dimensiune font:
* conducerea Maternităţii „Elena Doamna” trage un semnal de alarmă asupra faptului că tot mai multe copile devin mame la vârste foarte fragede * cifrele din primele nouă luni ale acestui an, la această unitate medicală, le-au depășit-o deja pe cele de pe parcursul întregului an 2020 *medicii spun că cele mai multe minore care au trecut forţat de la copilărie la responsabilităţile de mamă provin din mediul rural, principala cauză fiind lipsa de educaţie
Statistici alarmante la Iaşi, privind numărul de mame minore. Potrivit managerului Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi, situaţia este îngrijorătoare, în condiţiile în care numărul cazurilor a crescut amețitor faţă de anii din urmă. Ce este mai grav este faptul că fete de nici 13 sau 14 ani, care sunt la vârsta la care ar trebui chiar ele să fie îngrijite de părinţi, dau naştere unor copii, fapt ce atrage numeroase consecinţe negative. Spre exemplu, în primele nouă luni ale anului, la Maternitatea „Elena Doamna” au fost 40 de minore care au născut, în timp ce anul trecut au fost 39 în 12 luni.
„E vorba de copii cu mame plecate în Italia, copii de care nu se mai ocupă nimeni și își găsesc un concubin, un iubit și încearcă să refacă acel nucleu familial împreună cu acesta, nedându-și seama că nu este nici momentul, nici tiparul de repetat potrivit” - dr. Mădălina Ciuhodaru, medic ginecolog în cadrul Maternității „Elena Doamna” Iași
„A crescut mult numărul de mame minore, în primele nouă luni fiind deja înregistrate 40 cazuri la noi la maternitate. Se observă o creștere alarmantă, în condițiile în care anul trecut, pe parcursul a 12 luni au fost 39 de cazuri. Practic, cifra de anul trecut a fost depășită acum în doar nouă luni. De asemenea, lunile august și septembrie din acest an au fost de vârf la acest capitol, fiind înregistrate cele mai multe cazuri de mame minore din ultimii ani”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi. Acesta a mai spus că situația acestor copile este complexă întrucât multe dintre ele au o situație financiară precară, nu au sprijin și, o parte din ele, se gândesc la abandonul pruncului. „Dincolo de faptul că nașterea unui copil la o vârstă fragedă atrage numeroase consecințe negative, trebuie să vorbim și de sprijin. De multe ori aceste copile nu au niciun fel de ajutor, nu au situație materială bună și se gândesc la abandon. Noi avem psiholog, asistent social și aceștia intervin în permanență în aceste cazuri”, a mai spus dr. Gabriel Martinescu.
Medicii ieșeni spun că principala cauză a acestui fenomen negativ o constituie lipsa educației, și în special a celei pentru sănătate. Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic ginecolog în cadrul Maternității „Elena Doamna” Iași, care s-a confruntat cu o sumedenie de astfel de cazuri, în care fete de 14 ani să dea naștere unor copii spune că, în majoritatea cazurilor întâlnite, copilele erau singure, cu părinții plecați peste hotare.
„Suntem o țară care se destramă, o țară în care, după cum vedeți, educația generală de stat este ultima preocupare a guvernanților, iar cu atât mai mult în această situație neplăcută se regăsește educația pentru sănătate. Mamele minore sunt, din păcate, apanajul claselor sociale care suferă cel mai mult și înainte, dar și în timpul pandemiei” - dr. Mădălina Ciuhodaru.
Medicul a mai susținut că ar trebui urgent introdusă educația pentru sănătate în școală ajutând aceste copilele din timp să știe informații minime despre metode contraceptive, despre sănătatea reproductivă și riscurile la care se expun. „Este nevoie de educație în România, este momentul să privim școala ca cea mai importană insitituție în stat și prin intermediul acesteia să oferim minime și urgente informații despre sănătatea reproductivă acestor fetițe, ajuntându-le să rămână în școală, să le oferim orizonturi noi educaționale astfel încât să nu cadă pradă oricărui cetățean care le-ar putea folosi în scopuri nedorite”, a mai precizat medicul.
Romania ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor minore. Un sfert dintre tinerele românce nasc înainte de a împlini 18 ani. Unele dintre ele, potrivit Eurostat, la vârsta de 14 ani sunt deja la al doilea copil. În ceea ce privește județele, potrivit unui studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii” pe tema maternităţii la mamele minore, judeţul Iaşi se afla pe locul IV la nivel naţional, la acest capitol. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau