FILIT-ul duce Iașul în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO
Dimensiune font:
Municipiul Iaşi a devenit unul dintre cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative la categoria „Literatură” în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT). Din România, doar Clujul a mai avut parte de această nominzaliare, în 2021, pentru secţiunea „Film”
Municipiul Iaşi este unul dintre cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de Oraşe Creative (UCCN), în urma desemnării lor de către directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay. Această inițiativă a UNESCO urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei, care numără în prezent 350 de orașe din peste 100 de țări, domeniile creative fiind: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică.
Municipiul Iași a fost inclus la categoria Literatură, în urma unei aplicații depuse în luna iunie a acestui an de Primăria Iași. „Intrarea Iașului într-un club select al orașelor creative, sub patronajul UNESCO, nu este nicidecum o întâmplare. Capitala Moldovei găzduiește anual o serie impresionantă de concerte, festivaluri de literatură, de film, de modă, de arte vizuale şi de arhitectură, pe lângă conferințe științifice din cele mai diverse domenii. Pentru o mare cetate care a dat țării și lumii atâtea personalități din toate domeniile culturii, recunoașterea Iașului drept un important oraș creativ pe plan internațional ne bucură, dar ne și obligă să privim cât mai departe. Felicitări tuturor ieșenilor creativi și instituțiilor de cultură, recunoștință sinceră tuturor organizatorilor de evenimente culturale și calde mulțumiri zecilor de mii de ieșeni care iau cu asalt aceste manifestări care ne fac mintea și inima să vibreze!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean salută această nominalizare. „FILIT a crescut tot mai mult, este un brand al orașului și al județului, iar bunul renume este unul internațional. Recunoașterea vine din partea Comisiei Europene, UNESCO și a Ministerului Culturii.Este o mândrie pentru comunitatea noastră că acest proiect al Muzeul Național al Literaturii Române Iași, finanţat de Consiliul Județean Iași – Iași County Council, este o emblemă a județului nostru și se bucură de recunoașterea pe care o merită. Felicitări tuturor celor care dau viață festivalului, care de 11 ani crește din ce în ce mai frumos și mai mare!”, a spus Costel Alexe.
Propuneri de proiecte noi
Aplicația depusă de Primăria Municipiului Iași subliniază contribuția orașului în domeniul literaturii, fiind punctate, printre altele, apariţia primei tipografii (la Biserica Trei Ierarhi, aflată pe lista indicativă UNESCO), a primei cărţi tipărită în limba română (1679) de Dosoftei, şi a primei universităţi din ţară. Tot aici sunt trecute în revistă festivalurile internaționale organizate în Iași, numeroasele instituții culturale din oraș, editurile, revistele literare şi rețeaua de școli asociate pentru UNESCO (ASPnet). Totodată, aplicația Primăriei conține o serie de propuneri de proiecte noi și extindere a manifestărilor de până acum, precum Literatura Transfrontalieră pentru Pace și Democrație (un program cultural complex în colaborare cu Chișinău și Cernăuți), Spații de Memorie și Toleranță (ca o extindere a Marșului Vieții), rezidențe internaționale literare și de traducere. Laura RADU, Lucian STATE
* * *
„Adresăm calde felicitări tuturor celor implicaţi în prezentarea acestei candidaturi şi urăm mult succes ieşenilor în activitatea în cadrul Reţelei” - Simona-Mirela Miculescu, ambasadorul Delegaţiei Permanente a României la UNESCO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau