FILIT, un festival cu sute de profesioniști din domeniul cultural
Dimensiune font:
Aflat în plină derulare, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) a adunat sute de ieșeni dornici să cunoască scriitorii invitați și să intre în dialog cu ei, dar și să participe la atelierele de lectură, la serile de muzică și la alte evenimente aflate pe agenda evenimentului. În primele două zile, Iașul s-a transformat într-o adevărată citadelă a literaturii, care a primit scriitori consacrați, traducători de elită și oaspeți care apreciază condeiul. Liceenii au putut intra în dialog cu autori cunoscuți, și-au putut prezenta, la rândul lor, creațiile în cadrul întâlnirilor Alecart, copiii au participat la cluburi de lectură sau la diverse activități creative. Agenda FILIT continuă cu o sumă de manifestări pentru toate vârstele și toate exigențele. Sâmbătă și duminică vor avea loc întâlniri cu traducători, editori și manageri culturali, cu invitați din țară și de peste hotare, un atelier francofon de bandă desenată, dezbateri privind cultura în pandemie.
Un moment special va avea loc sâmbătă, de la ora 12.30, la Casa Muzeelor, unde va avea loc lansarea colecției „Parodii originale”, un nou proiect editorial al Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Cincizeci de poeți contemporani au fost invitați să scrie câte un poem în stil propriu, pornind de la un titlu original și un vers la alegere din opera patronilor de muzee literare ieșene: Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu, Mihai Eminescu și George Topîrceanu. Au rezultat cinci volume colective, grupate în jurul celor cinci poeți clasici, alcătuind colecția „Parodii originale”, apărută la Editura Muzeelor Literare. „Douăzeci și cinci de poete și douăzeci și cinci de poeți de azi au inclus în meniul lor clasicii. Uneori au făcut-o parodic, ludic, dar cel mai adesea și-au asumat la modul sobru câte un vers din Alecsandri, Eminescu, Topîrceanu, Codreanu, Cazimir. Ce a ieșit e poezie adevărată, în cel mai actual limbaj posibil, despre lumea noastră, cu tensiunile și anxietățile și dilemele ei sau cu bucuriile ori mulțumirile ei, mărunte sau mari, în care câte un vers sună ultra-cunoscut. Vechi, dar totodată inedit, pentru că în acest fel poezia fixată în tradiție devine cât se poate de nouă. E un proiect surprinzător, o provocare frumoasă, atât pentru cei care au ridicat mănușa, dar și pentru cititori. Dar mai ales e o idee care a prilejuit cinci cărți de poezie contemporană de foarte bună calitate”, a spus scriitorul Bogdan Crețu. Mult așteptate sunt și întâlnirea Clubului de carte pentru sănătatea emoțională a adolescenților, dar reuniunea scriitorilor Goran Čolakhodžić, Miroslav Kirin, Nada Topić, care vor prezenta volumul „3 poeți croați ”. La Casa Fantasy vor continua dialogurile cu scriitorii SF, moderate de scriitorul Dan Doboș, care îi va avea ca invitați pe Dănuț Ungureanu și Alexandra Christo. Serile FILIT vor continua la Teatrul Național, unde se va discuta, sâmbătă seara, despre „Procentul convenabil. Cum scriem când scriem despre noi”, invitate fiind Simona Goșu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie și Miruna Vlada, gazda serii fiind Elena Vlădăreanu. Ultima zi de festival va aduce, pe lângă de întâlniri cu scriitorii, festivitatea de decernare a „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte” și o întâlnire cu Ana Blandiana, care vor avea loc la Teatrul Național.
Expoziții și mesaje de apreciere
Pe tot parcursul festivalului, publicul este invitat să viziteze și o serie de expoziții cum ar fi „Dernière minute, Maillane – Mircești”, dedicată marelui Alecsandri. În anul bicentenarului nașterii scriitorului, (1821-1890), Muzeul Național al Literaturii Române Iași pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frédéric Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfășurat la Montpellier în 1878.
„De la toc la TikTok” este o altă expoziție găzduită de Casa Muzeelor, ce va reda o imagine de ansamblu asupra evoluției obiectelor de scris, asupra diversității lor artistice, tehnice și artizanale. Obiectele expuse au aparținut unor importante personalități culturale și literare ale Iașilor, precum Nicolae Gane, Calistrat Hogaș, Cezar Petrescu. „Amintiri din călătorii” este titlul expoziției de fotografii și suveniruri din diferite locuri în care a călătorit scriitorul Mihail Sadoveanu (1880-1961), deschisă la Muzeul Sadoveanu.
„Dürrenmatt, grafician și pictor” este o altă expoziție, organizată în parteneriat cu Centrul Dürrenmatt Neuchâtel (Elveția) cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Friedrich Dürrenmatt (1921-1990), care poate fi vizitată în Parcul Copou.
De-a lungul edițiilor anterioare, FILIT a avut invitați de renume, care au rămas impresionați de evenimentul cultural din inima Moldovei. „Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici”, a spus Gao Xingjian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu a spus despre FILIT că
„este un festival de talie internațională. Eu am văzut multe astfel de festivaluri la viața mea, și în Occident, și prin alte părți, și e perfect comparabil cu oricare dintre ele”. „Nu m-am așteptat să fie un festival atât de bine organizat, festival de talie europeană”, a recunoscut și Olga Tokarczuk, câștigătoare a premiului Man Booker. O impresie foarte bună a lăsat și creatorului celebrului personaj Dexter, Jeff Lindsay, care a spus că „este cel mai bun festival la care am participat. Și am fost la multe din întreaga lume. Este cel mai bine organizat și pus la punct, a fost o experiență minunată pentru mine”.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. Timp de patru zile, în cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau