Final al maratonului de vaccinare de la Spitalul Militar Iași
Dimensiune font:
Timp de 7 zile, 1.500 de persoane au fost vaccinate cu doze de la Pfizer. Cei care au dorit să se vaccineze s-au prezentat la unitatea medicală și fără programare, doar cu buletinul
Se încheie maratonul de vaccinare de la Spitalul Militar din Iași. Timp de o săptămână persoanele au venit și pe timp de noapte la unitatea medicală pentru a se vaccina.Tot în aceste zile, alte 600 de persoane au fost vaccinate cu ajutorul echipelor de vaccinare mobile. „Suntem în ultima zi a maratonului vaccinării la Spitalul Militar din Iași. Un bilanț de sfârșit de etapă pentru că și astăzi vaccinăm până la ora 24 și practic până la utlima persoană care se prezintă în cursul nopții la spitalul militar. Am vaccinat peste 1500 de persoane. Concomitent în aceeași perioadă de timp am avut aproximativ 600 de persoane care s-au vaccinat cu echipele de vaccinare mobile organizate în zone din județele Iași și Botoșani. Urmează o perioadă în care vom acționa în cadrul echipelor de vaccinare mobile, conform anunțului făcut astăzi de către președintele CNCAV, de a vaccina persoanele care sunt internate în cadrul spitalului nostru”, a declarat col. Aurelian Moraru, medic comandant al Spitalului Militar Iași.
Oameni veniţi cu noaptea-n cap
Cadrele medicale care s-au ocupat de vaccinare au putut să administreze doze de vaccin pentru aproximatativ 300 de persoane, zilnic. Printre acestea, au fost și cetățeni care au venit pe timp de noapte și s-au vaccinat fără să aibă programare. Peste 21 de zile se va face rapelul maratonului vaccinării, tot sub aceeași modalitate de vaccinare. „Pe parcursul zilei, noi avem deja niște programări. Numărul maxim de persoane care pot fi vaccinate pe fluxurile noastre este 288. Scăzând din 288 programările pe care deja le avem, care câteodată sunt la limita de sus, noi am dat și bonurile de ordine așa cum am primit instrucțiuni. Pe perioada nopții între 8 seara și 8 dimineața cine se prezintă la poartă este vaccinat, însă pe perioada zilei cine se prezintă la poartă primește un bon de ordine în funcție de ce avem noi disponibil în fiecare zi pe lângă programări. Cei care se vor prezenta la poartă de mâine, pe același principiu conform instrucțiunilor, vor primi și ei bonuri de ordine pentru zilele următoare, în măsura în care sunt cam pline zilele următoare, mai ales că urmează rapeluri”, a declarat Matei Mioara, coordonator centru vaccinare Spitalul Militar.
Doar 10 reacţii adverse
13.000 de doze de vaccina Pfizer au fost adiminstrate în perioada 4-11 mai. În urma acestor doze, mai puțin de 10 persoane au avut reacții adverse. „Am vaccinat, cred 27-28 de persoane cu șocuri anafilactice în antecedente, nu au avut absolut nimic. În general nu avem reacții la persoanele alergice. Cred că o singura persoană o dată a început să facă o erupție, i-am dat un antihistaminic și s-a rezolvat, însă fac reacții de lipotimie, hipoglicemie, persoanele care vin nemâncate, obosite, cu cafea și emoționate mai mult sau mai puțin. Cred că din toate aceste 13.000 de doze administrate, undeva la 4-5 persoane au avut să zicem o reacție care a necesitat administrare de hemisuccinat și sunt persoane pe care noi le dirijăm și le conducem la compartimentul de primiri urgențe”, a mai spus coordonatorul centrului.
Medicii de aici recomandă persoanelor care s-au vaccinat să aibă grijă la reacții adverse, asta dacă prezintă o problema după ce ajung acasă. Pentru reacții locale, aceștia recomandă administratea unei pungi cu gheață la locul vaccinări, iar pentru cefalee, dureri de cap, un paracetamol sinus. Totodată, cadrele medicale de la Spitalul Militar din Iași spun că reacțiile adverse apar mai des la persoanele care au avut deja forme severe de COVID-19. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau