Final de pandemie: în sfera serviciilor, se angajează masiv
Dimensiune font:
* mai puţine angajări se fac în comerţ, HoReCa şi asigurări * construcţiile bat pasul pe loc * creşte ponderea locurilor de muncă adresate celor cu studii superioare * industria, în recul * norvegienii au nevoie de 70 lucrători piscicoli
Situaţia de pe piaţa muncii la nivelul judeţului Iaşi se apropie foarte mult de cea de dinaintea pandemiei. Astfel, conform centralizatorului remis, miercuri, presei de către AJOFM, în clipa de faţă sunt 523 locuri de muncă vacante, un număr foarte apropiat de cel de acum doi ani, din săptămâna de dinaintea declanşării stării de urgenţă. Faţă de săptămâna trecută, asistăm la o sporire remarcabilă a ofertei de lucru din sfera serviciilor, altele decât comerţul, HoReCa şi asigurările. Sunt disponibile 184 posturi, faţă de 154, câte erau în intervalul precedent. În comerţ şi HoReCa, scăderi uşoare (18/20, respectiv 14/16), tot nimic în asigurări, ceva mai multe locuri de muncă în transporturi (8/5) şi confecţii (38/36). Construcţiile bat pasul pe loc, ba chiar putem vorbi de un oarece regres. 210 posturi vacante, faţă de 214. Recul mare în industrie, aici necesarul de personal a coborât de la 68 la 48.
Creşte, în continuare, ponderea locurilor de muncă adresate celor cu studii superioare, numărul acestora ajungând la 95. Sunt disponibile posturi de agent servicii clienţi, analist, analist financiar, analist servicii clienţi, consilier juridic, consilier orientare privind cariera, contabil, economist, expert contabil, expert legislaţia muncii, ingineri (CCIA, confecţii tricotaje, sistem în informatică, sistem software, energetician, instalaţii, mecanic), manager marketing, manager proiect, operator procesare text şi imagine, proiectant sisteme de securitate, psihilog în psihologia muncii şi organizaţională, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, specialist îmbunătăţire produse, specialist resurse umane sau specialist SIG/IT.
Nici în ceea ce-i priveşte pe necalificaţi, tabloul nu arată rău. E nevoie de ei în construcţii, confecţii, ca ucenici în industrie, ca agenţi de securitate/paznici, ambalatori manual, ajutori bucătar, călcătorese lenjerie, curieri, femei de serviciu, îngrijitori clădiri, manipulanţi marfă ori spălători covoare.
E nevoie de tot mai mulţi culegători în ţările Europei
La nivel continental, numărul locurilor de muncă disponibile pe platforma EURES a ajuns la 674, ca în vremurile de dinaintea pandemiei. Acest lucru se datorează, în special, cererii tot mai mari de culegători. De mazăre în Danemarca, Portugalia şi Finlanda, căpşuni în Olanda şi Finlanda sau sparanghel în Franţa. A mai apărut o ofertă interesantă, norvegienii caută 70 muncitori piscicoli. În rest, aceeaşi situaţie de săptămâna trecută. În Elveţia, un post de chirurg plastician, nemţii tot nu găsesc vreun amator pentru cele 252 posturi de măcelari, tot aici se mai angajează un tehnician dentar. Finlandezii au nevoie de lucrători în fermă de vite de carne, sudori, mecanici caroserii auto şi personal curăţenie. În Franţa sunt disponibile posturi de farmacist, mecanic utilaje agricole, sudor, tehnician controlul calităţii sau tehnician de producţie în industria farmaceutică. Nimic nou în Malta (doi ingineri de sistem în informatică), Polonia (lăcătuşi, vopsitori, operatori CNC, strungari, sudori) şi Olanda (conducători auto transport rutier de mărfuri, electricieni în construcţii, electricieni în industria petrochimică, fizioterapeuţi, lucrători în pepinieră, sudori. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau