Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
Dimensiune font:
Reapar nemulțumirile și în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TESA din spitale, al căror cuantum salarial este la fel de mic precum al angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate şi Direcţiilor de Sănătate Publică.
Ceva nemulţumiri par a fi şi la personalul medical, care deşi a beneficiat de o majorare de circa 1.500 de lei, o parte din aceşti bani le sunt luaţi înapoi prin taxele şi impozite care li se impun. Cu toate că spun că nu e atât de mare majorarea salarială promisă, cea mai mare nemulţumire porneşte de la faptul că noua lege a salarizării nu va fi pusă în aplicare de la începutul anului viitor, aşa cum au promis guvernanţii. „Lumea aştepta ca noua lege a salarizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar din păcate se va amâna „la anul şi la mulţi ani”. Nu ştim când va fi pusă în aplicare. Se dorea ca prin această lege să fie făcute nişte corecţii pentru că la Spitalul Sfântul Spiridon, care e spital judeţean de interes regional, să fie sporul salarial de 55 la sută, iar la Spitalul Vaslui să ai 85 la sută. Când ne uităm la ce fac unii şi ce fac alţii, observăm că ăla cu leafa mai mică rezolvă cazuri mai complexe decât cel cu leafa mai mare. Se aşteaptă ca noua lege a salarizării să facă nişte corecţii care, automat, înseamnă nişte bănuţi în plus. Din păcate nu se va face această modificare legislativă. Este o stare de tensiune destul de mare în rândul angajaţilor, aşa că nu exclud să fie şi nişte mişcări de protest”, a spus Iulian Cozianu, liderul sindicatului Sanitas Iaşi.
În 2024, profesorii vor primi salarii mărite
Chiar dacă legea salarizării nu va fi gata până la 1 ianuarie 2024, o rază de speranţă există totuşi pentru cei care lucrează în sistemul de Educaţie. Chiar ministrul Muncii a promis că în 2024 profesorii vor primi salarii mărite. Sindicaliştii din sistem sunt rezervaţi în declaraţii şi spun că în cazul în care guvernanţii nu se ţin de promisiuni ar putea fi declanşată iar greva generală. Deocamdată urmăresc în tăcere acţiunile celor aflaţi la guvernare şi aşteaptă să îşi vadă fluturaşii salariilor majorate. „Aşteptăm confirmarea oficială a procentului majorărilor salariale, care ar trebui făcută săptămâna aceasta din partea guvernului. Ce pot să confirm este că în şedinţa la care au participat reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar cu cei din guvern este că va fi o majorare salarială de la 1 ianuarie 2024. Majorarea ar trebui făcută inclusiv pentru cei care au funcţii de conducere, inclusiv managerii”, spune Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
Ce schimbă noua Lege a salarizării
Prin noua lege a salarizării, care a fost trimisă spre consultarea sindicaliştilor, se aduc schimbări privind ierarhia posturilor, care se face pe o scală de 1 la 12. Se doreşte ca astfel să nu mai existe inechităţile care există în prezent la aceeaşi categorie de personal.
Astfel, cele mai mici salarii le vor primi cei încadraţi la gradul 1 şi 2 şi au cel mai mic nivel de complexitate, adică paznicii, spălătoresele, brancardierii, secretar-dactilografele, pentru că munca lor este considerată a fi repetitită şi constă în sarcini de rutină, simple.
Cei de la gradul 3 au funcţii şi studii medii sau postliceale, cum ar fi, contabilii şi şefii de depozit.
Gradul 4 de complexitate este asociat funcţiilor de execuţie cu studii superioare, dar care au o activitate simplă sau celor cu funcţie dar care au studii medii şi nivel sporit de activitate, precum poliţiştii locali, economiştii, asistenţii maternali profesionişti.
La gradul 5 vor fi încadraţi asistenţii sociali şi asistenţi medicali, educatoarele şi învăţătorii, economiştii.
Fiziokinetoterapeuţii, asistenţii medicali şi muzeografii vor ocupa gradul 6.
Cei care sunt incluşi la gradul 7 vor lua salarii mai bine plătite. Este vorba de inspectorii vamali, profesorii universitari, expert criminaliştii, dirijorii sau consilierii parlamentari. Ei trebuie să aibă studii superioare în domenii de înaltă complexitate tehnică pentru că activitatea posturilor lor implică procese din mai multe discipline şi contribuie la elaborarea documentelor strategice sau de mare importanță organizațională.
Salarizarea creşte odată cu gradul de încadrare, astfel că persoanele aflate la gradul 8 vor fi şi mai bine remuneraţi. Este categoria în care sunt incluşi directorii, inginerii şefi de cadastru, şefii biroului vamal, farmacişii, şefii de administraţie financiară, grefierii şefi de secţie.
Judecătorii, decanii, directorii medicali, arhitecţii şefi, auditori publici externi, profesorii universitari, directorii generali, directorii financiar contabili de spital şi programatorii IT sunt printre cei care vor fi incluşi la gradul 9 de salarizare, pe când secretarul general, managerii de spital, adjuntul procurorului general vor face parte din gradul 10.
Gradul 12 este cel mai înalt coeficient de ierarhizare şi este atribuit preşedintelui României. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau