FOTO - UAIC va reda Iașului una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din oraș
Dimensiune font:
* după aproape șapte decenii de neglijență și aproape 18 ani de procese în justiție, clădirea monument istoric Casa Logofătului Nicolae Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, este reabilitată acum din temelii * Iașul își va recăpăta, astfel, prin grija Universității „Alexandru Ioan Cuza”, una dintre clădirile emblematice ale istoriei sale, o adevărată bijuterie arhitectonică * zona de pivniță, descoperită întâmplător în urmă cu puțină vreme, se va constitui în una dintre cele mai spectaculoase locații din țară, deschisă publicului
Mulți dintre ieșeni își mai amintesc încă despre terasele pline de vrajă ale Casei Universitarilor, din veacul trecut, unde poposeau adesea, îmbiați de mirosul teilor în floare și de liniștea unei grădini cum puține existau în Iașul acelor vremuri. Timpul a trecut, istoria acestei case a luat o direcție nefericită, însă lucrurile au reintrat recent în normalitate, în special datorită insistențelor cu care conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a acționat, aceasta reușind, după aproape două decenii de dispute în instanță, să reintre în posesia emblematicei clădiri.
Bijuterie arhitecturală a Iașului, cu aproape un sfert de mileniu de istorie, casa Logofătului Nicolae Canta, fostă casă a copilăriei Mariei Cantacuzino, a devenit, în timp, o bodegă aflată în stăpânirea unui afacerist local. Clădirea de patrimoniu, datată din jurul anului 1800 şi ajunsă în patrimoniul UAIC imediat după al doilea război mondial, a trecut prin administrări care mai de care mai nefericite. Dacă la începutul anilor 1900 a avut destinaţii educaţionale sau sociale, în timp a devenit de la cantina-restaurant a Universităţii, restaurantul privat care organiza petreceri şi mese festive şi al cărui prag a fost trecut de persoane care nu au făcut nimic pentru a-i spori prestigiul.
Casa Universitarilor a reintrat în posesia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la data de 16 aprilie 2015, după un proces care a durat 18 ani, iar UAIC a și început demersurile vizând valorificarea imobilului.
Cum actualul rector, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a făcut din Casa Universitarilor un obiectiv cardinal în planul pe care îl are referitor la conservarea patrimoniului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, s-a reușit în timp record găsirea resurselor necesare implementării unui proiect ambițios privind salvarea edificiului, pentru redarea strălucirii de altădată Casei Universitarilor. Practic, UAIC a obținut, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, o finanțare în valoare de 10.720.905 lei, pentru reabilitarea, refuncționalizarea și modernizarea clădirii monument istoric.
Rezultate spectaculoase după restaurarea Casei Universitarilor
Lucrările în cadrul proiectului „Reabilitare, refuncționalizare și modernizare Casa Universitarilor Iași”, derulat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, se apropie de finalizare, iar rezultatele vor fi cu adevărat spectaculoase.
„Loc cu reverberații istorice, unde s-au întâlnit, decenii la rând, marile spirite universitare ale Iașului, Casa Universitarilor va rămâne un simbol al UAIC. Odată finalizat, locul acesta va recăpăta strălucirea, energia de odinioară și va modifica percepția generală despre viața universitară” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiectul de reabilitare a vizat în principal clădirea monument istoric, unde sunt în curs de finalizare lucrări privind realizarea unei zone având funcția de primire și spațiu expozițional, amenajarea la etaj a două săli de evenimente cultural-științifice și educaționale, gruparea spațiilor de birouri administrative, amenajarea unor săli de training și de seminar, restaurarea plasticii fațadelor și readucerea acestora la imaginea arhitecturală inițială.
Un alt obiectiv modernizat va fi zona de pivniță, descoperită întâmplător în urmă cu puțină vreme. Aceasta a fost restaurată integral, prin curățarea manuală a pietrei și rezidirea acesteia, unde a fost cazul, urmând a se constitui în una dintre cele mai spectaculoase locații din țară, dechisă publicului.
Și terasa exterioară a clădirii își va recăpăta strălucirea vremurilor de altădată și va cuprinde trei alveole realizate pe structura de beton, flancate de panouri metalice traforate pe care se vor „odihni” o serie de plante agățătoare, acoperite cu sistem de terasă înierbată.
Pentru a oferi unitate întregului ansamblu, vor fi restaurați și cei doi stâlpi de zidărie din zona accesului din str. Toma Cozma. Ioana DIMA
***
Casa Canta a fost reparată şi extinsă pentru ultima oară în perioada 1951-1952, devenind renumită prin găzduirea de întâlniri atractive privitoare la istoria şi cultura oraşului. Bijuteria arhitecturală are un etaj şi 7 camere, care se întind pe câteva sute de metri pătraţi. De asemenea, Casa Universitarilor are anexe de aproximativ 600 mp, un beci de aproximativ 200 mp şi aproape 5.000 mp de grădină.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau