Frigul a golit Spitalul mobil de la Lețcani
Dimensiune font:
* pentru problemele cu căldura de la Spitalul modular de la Lețcani nu s-a găsit o rezolvare, astfel că 26 de pacienți au fost transferați la alte unități sanitare din cauza frigului din saloane * dacă nu se vor găsi soluții, și ceilalți pacienți rămași ar putea fi transferați la alte spitale, iar unitatea mobilă să fie închisă
Din cauza frigului din saloane primii 26 de pacienţi de la Spitalul Modular Leţcani au fost transferaţi la spitalele din Iaşi. Treisprezece dintre ei au fost duşi de la terapie intensivă în ATI la Institutul Regional de Oncologie, la Neurochirurgie, la UPU şi ATI de la Spitalul „Sf Spiridon”. Primul pacient care a fost transferat din containerele medicale la Leţcani a fost dus la ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase. „Echipele de la SMURD împreună cu ambulanţele de la SAJ au realizat transferul a 26 de pacienţi, dintre care 13 pacienţi la ATI şi 13 pacienţi non ATI, din secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase către spitalele din Iaşi. Cei de ATI au fost transferaţi cu echipe de terapie intensivă mobilă de la Spitalul Sf Spiridon, de la UPU-SMURD, de la colegii din Republica Moldova, şi de la Ambulanţă cu medic către spitalele care au ATI, respectiv IRO - 2 pacienţi, Neurochirurgie - 4 pacienţi, UPU Sf Spiridon - 5 pacienţi şi 1 către ATI. Acolo unde au existat locuri pentru ventilaţie mecanică, locuri cu echipamente medicale şi echipe medicale pregătite să preia şi capabile să îngrijească aceşti pacienţi”, a spus dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.
Alţi 13 pacienți cu forme medii au fost duşi la Spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul CFR. Cinci pacienţi au fost externaţi. „Cele 13 cazuri non ATI au fost transferate în primul rând către Spitalul de Boli Infecţioase. Aici a ajuns şi primul pacient transferat din ATI în ATI în acelaşi spital dar între două secţii de ATI, şi către Spitalul CFR pacienţi fără necesar de terapie intensivă pe locurile alocate pentru pacienţii covid. Pacienţii au fost stabili pe timpul transportului, au fost urmăriţi de echipele medicale, evoluţia lor pe timpul transportului a fost una bună. Pacienţii de terapie intensivă sunt în stare gravă, marea lor majoritate fiind intubaţi, dar stabili hemodinamic, stabilizaţi şi cu suport hemodinamic. Transferul a fost de înaltă ţinută şi performanţă medicală”, a spus dr. Cimpoeşu.
Situaţia din spitalele din Iaşi, îngrijorătoare
În ATI locurile sunt complet ocupate atât pe non-COVID, cât şi pe COVID. În cursul dimineţii de ieri, în UPU mai erau trei ventilatoare libere. „Nu ne dorim să mai primim pacienţi aflaţi în stare gravă. Ne dorim ca toţi oamenii să aibă o evoluţie favorabilă şi să nu fie nevoie să îi primim şi să-i punem pe ventilator”, a spus dr Cimpoeşu.
În continuare, la Spitalul Modular de la Leţcani au mai rămas pacienţi. Aceştia sunt cazaţi în condiţii bune. „Ne-am asigurat că cei din ATI de la secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase au condiţii şi de cazare pe lângă cele medicale foarte bune. Au şi condiţii de cazare în acest moment bune astfel încât nu se pune problema transferului lor astăzi dar o să fim pregătiţi, aşa cum am fost pregătiţi ieri şi vom găsi soluţii pentru toţi pacienţii astfel încât să le fie bine medical şi din punct de vedere al condiţiilor din care se află”, a spus dr. Cimpoeşu.
Transferul unor astfel de pacienţi implică o muncă foarte laborioasă şi implică foarte mult personal medical şi necesită multe echipamente medicale. „Am început transferurile de la ora 11, cu primul pacient între cele două clădiri ale aceluiaşi spital care se află la distanţă şi le-am terminat spre dimineaţă pentru că nu e foarte simplu. E vorba în primul rând de documente medicale, şi de prezenţa unor echipamente medicale şi a unor echipe medicale. Iaşul are un echipaj de terapie intensivă SMURD care este suplimentat acum cu echipaj de terapie intensivă a colegilor din Republica Moldova şi pe care ieri l-am suplimentat cu încă un echipaj pe maşina de victime multiple. Deci, avem încă un medic, un asistent şi paramedici pentru terapie intensivă mobilă, lucru pe care îl facem atunci când este absolută nevoie. Ieri au fost intervenţii pentru mai mulţi pacienţi critici în aceeaşi perioadă de timp”, a spus dr. Cimpoeşu.
La Spitalul Modular Leţcani mai sunt la terapie intensivă 13 pacienţi cu forme critice şi 18 pacienți cu forme COVID medii spre severe.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr Florin Roșu spune că decizia transferului a fost luată deoarece exista riscul ca pacienții să înghețe în saloane deoarece instalația nu face față temperaturilor de afară. „Riscul cel mai mare era cel de hipotermie. Discutăm de pacienti cu forme foarte grave iar hipotermia le pune viața în pericol. Termostatele indicau temperaturi între 15 și 19 grade. În această dimineață temperaturile variau între 12 și 17 grade. Dacă discutam de ziua de ieri, erau spaţii în zona verde fără pacienți dar cu temperaturi de -0,2 grade. Sunt temperaturi improprii total îngrijirii pacienților de terapie intensivă”, a spus dr. Florin Roşu, managerul de la Infecţioase.
„Înghesuiți unii în alții, pentru a se putea încălzi”
O firmă angajată de proprietarul Spitalului Mobil Asociaţia Euronest și-a luat angajamentul că încearcă să rezolve un confort termic obligatoriu pt pacienți. „Medicii au muncit non stop în condiții care nu le consider corecte sau corespunzătoare, efectiv înghesuiți unii în alții, pentru a se putea încălzi. Din cunoștințele pe care le am acum o firma încearcă să remedieze problemele acestea foarte serioase. Dacă vom constanta că aceste probleme nu vor fi remediate vom face iar informări către decidenți astfel încât toți pacienții să fie protejați și feriți de orice pericol și din punct de vedere al bolii și din punct de vedere al factorilor externi. Dorim să ne desfășurăm actul medical în condiții normale și conforme anului 2021, în care să nu suportăm frigul, în care să nu administrăm pacienților oxigen cu o concentrație mai mica de 99%, în care să avem medicamente și materiale sanitare”, a spus managerul de la Infecţioase. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau