Fructele și legumele pot opri inima la anumiți pacienți!
Dimensiune font:
* există pacienți care nu pot elimina potasiul din organism, iar din această cauză el se acumulează în sânge, producând tulburări de ritm sau chiar oprirea inimii! * „Una dintre sugestii, care ne ajută să estimăm mai ușor cantitatea, este ca pacienții să consume maxim cât pot ține în două palme, maximum 200 de grame de legume și fructe pe zi”, recomandă medicul ieșean Ionuț Nistor
Pe perioada sezonului cald, foarte multe persoane aleg să consume cantități mari de fructe și legume. Chiar dacă acest lucru este benefic pentru organism, medicii susțin că există o anumită categorie de persoane pentru care consumul de fructe și legume nu este recomandat. „Este o perioadă în care, din fericire, putem consuma din ce în ce mai multe fructe și legume proaspete. Acest regim, în care putem adăuga în masa noastră zilnică aceste produse este recomandat pentru marea majoritate a persoanelor. Există în schimb și excepții și, din păcate, pentru aceste persoane care se află în această categorie, consumul de fructe și legume proaspete nu este recomandat. Există pacienți cu boală cronică sau avansată de rinichi sau aflați în program de dializă, în cazul acestora, consumul crescut de legume și fructe proaspete poate duce la complicații amenințătoare de viață. Este vorba hipercaliemie sau hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism, iar din această cauză, el se acumulează în sânge. Când se acumulează în sânge, poate duce la tulburări de ritm sau poate opri inima, mai popular spus”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon” din Iași.
Ce recomandări au medicii pentru acești pacienți
Chiar dacă consumul unei cantități mari de fructe și legume le poate pune viața în pericol, acești pacienți pot găsi soluții. Conform medicilor, ei trebuie să solicite un regim personalizat, pentru a afla cantitățile pe care organismul le poate gestiona.
,,Este bine ca aceste persoane să aibă un regim bine stabilit cu medicul curant. Recomandările actuale spun că aceste cantități trebuie să fie reduse. Una dintre sugestii, care ne ajută să estimăm mai ușor cantitatea, este ca pacienții să consume maxim cât pot ține în două palme, maximum 200 de grame de legume și fructe pe zi. Cu toate acestea, recomandările trebuie personalizate pentru fiecare pacient în parte. Totodată, persoanele care fac dializă pot consuma frunctele și legumele chiar în timpul ședințelor, deoarece potasiul din organism va fi eliminat cu ajutorul aparatului de dializă”, precizează medical ieșean. Andrei CRISTIAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau