Fumatul, un viciu tot mai răspândit printre ieşeni
Dimensiune font:
* realitatea poate fi mai îngrijorătoare decât o arată statisticile * „Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător. În alte țări ale Uniunii Europene, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani. Pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților, creşte incidenţa fumatului în România. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola
Conform medicilor, fumatul este un viciu tot mai răspândit în rândul tinerilor din România, iar Iaşul nu se abate de la acest lucru. Medicii ieşeni trag un important semnal de alarmă şi susţin că situaţia ar putea fi mult mai gravă decât o arată cifrele, având în vedere noile tehnologii pentru fumat. Astfel, chiar dacă gadgeturile frumos colorate, cu diverse arome, nu sunt considerate periculoase, medicii susţin că ele pot fi extrem de nocive pentru organism, doar că efectele vor apărea în timp.
Câţi români fumează, conform statisticilor?
Conform ultimelor date oferite de Eurostat, nu mai puţin de 19.8% din cetăţenii României, care au vârste de peste 15 ani, fumează în fiecare zi. Totodată, unele date, oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ne indică faptul că, în realitate, nu mai puţin de 25.7% din populaţia majoră a ţării fumează. Chiar dacă cifrele ne indică faptul că România se află în media Uniunii Europene când vorbim despre capitolul fumat, specialiştii susţin că situaţia este mult mai gravă. Aceştia spun că legislaţia nu este bine pusă la punct şi că, din această cauză, minorii nu sunt împiedicaţi să aibă access la ţigări clasice dar şi la noile gadgeturi pentru fumat.
„Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător. În alte țări ale Uniunii Europene, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani. Pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților, creşte incidenţa fumatului în România. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
Noile gadgeturi pentru fumat, disponibile în orice cartier din Iaşi
Medicii susţin că prezenţa gadgeturilor pentru fumat în majoritatea magazinelor din oraş este un factor negativ, ce îi încurajează pe tineri să îmbrăţişeze acest viciu. „Foarte multe dispozitive electronice au apărut pe piaţă din România, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România, există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții care, într-un anumit context, reușesc să atragă tinerii care nu au format încă un cadru de valori. Este un fenomen răspândit și la modă. În țările civilizate, pachetele sunt întunecate, se vând doar în anumite locații”, adaugă medicul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau