GALERIE FOTO - Cutremurul din 1977. Cum a fost afectat Iașul, care pe atunci, Iașul era condus de Ion Iliescu
Dimensiune font:
4 martie 1977 a fost o zi fatidica pentru Romania. Atunci, tara noastra a fost lovita de cel mai puternic si distrugator cutremur din secolul XX produs in zona Vrancea. Avind magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, seismul a afectat in special zona de sud a tarii, Bucurestiul cu precadere.
Insa cutremurul a avut efecte destul de serioase si in jumatatea de nord a tarii, Iasul numarindu-se printre judetele afectate. Din cauza cenzurii impuse de regimul comunist, efectele exacte ale cutremurului in Iasi nu au fost pina acum cunoscute public.
Potrivit documentelor PCR Iasi, seismul a deteriorat in judet 4.026 de imobile, din care 297 s-ar fi prabusit. Cutremurul a fost folosit ca pretext pentru a accelera mult-hulita sistematizare a teritoriului si locuintelor. Pe atunci, la Iasi prim-secretar PCR era Ion Iliescu.
Conform datelor din arhive (ANI, Fond Comitetul Judetean PCR Iasi, dosar 1/1977 si 10/1977), pe 4 martie in Iasi au murit 4 persoane (din cele 1.570 de persoane decedate in intreaga tara) si au fost ranite alte 204, dintre care 104 au necesitat spitalizare (la nivel national au fost 11.275 de raniti).
Potrivit rapoartelor PCR, seismul a deteriorat 4.026 de imobile din fondul locativ de stat, din care 3.391 la orase si 635 la sate. Dintre acestea, 3.874 erau imobile vechi. 421 de imobile vechi au suferit avarii foarte grave, iar 297 s-au prabusit imediat, restul urmind a fi dezafectate ulterior. In municipiul Iasi, au avut de suferit si 4.360 de imobile proprietate particulara.
In urma socului seismic au mai fost avariate 98 de scoli, 26 de gradinite, 79 de unitati sanitare, 17 institutii de cultura, 24 de sedii ale organizatiilor PCR, ale administratiei de stat, de masa si obstesti, precum si 411 unitati comerciale.
Din documentele PCR mai reiese ca, dintre cladirile mai importante, cele mai afectate au fost Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie si sediul Comitetului Municipal al PCR (sediul actual al Primariei).
In rest, cele mai deteriorate au fost locuintele cu caracter semirural sau cele realizate din materiale nedurabile. Blocurile nu au suferit, in general, avarii grave.
In urma seismului, 2.235 de familii au ramas fara adapost. Unele dintre ele au putut reveni in locuinte dupa repararea acestora. Alte familii au fost mutate cu timpul in apartamente nou-construite. Citeva zeci de familii s-au mutat in camine sau la rude.
Partea dramatica este ca 382 de familii au ramas sa locuiasca in imobile grav avariate, pentru care chiar exista decret de demolare.
Conform datelor oficiale din rapoartele organelor PCR de la acea data, in judetul Iasi pagubele produse de cutremur s-au ridicat la 265 milioane lei, la valoarea de atunci. Aproape 95% din pagube, respectiv 250 milioane lei, s-au inregistrat in muncipiul Iasi.
Conform cursului oficial leu/dolar de la acea data, potrivit BNR, valoarea pagubelor produse de cutremur la Iasi s-au cifrat la circa 53,32 milioane dolari. Suma reprezinta aproape 80% din valoarea creditului de 200 milioane RON angajat de Primarie pentru investitii in urmatorii doi ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau