Generația cu numărul 110 a intrat în aulele TUIAȘI
Dimensiune font:
Din cauza pandemiei, TUIASI a nu a mai organizat festivitatea de deschierea a noului an universitar aşa cum se obişnuia, în Aula Gheorghe Asachi din Copou, ci chiar în inima campusului studenţesc „Tudor Vladimirescu”. Mai precis, în parcul dintre două cămine studenţeşti.
Rectorul Universităţii Tehnice „Gh Asachi” din Iaşi, Dan Caşcaval a urat bun venit celei de-a 110 generaţii de studenţi politehnişti într-un cadru mai puţin obişnuit. „Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit niciunul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv. Un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biţilor şi a pixelilor şi dincolo de prea puţina empatică comunicare online. Este un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor. Fascinaţia de început de nou an universitar nu poate fi alterată de niciun context. Pentru boboci dar deopotrivă pentru noi toţi această zi este irepetabilă, deşi noi dascălii o trăim an de an dar de fiecare dată o trăim altfel. Profesiile de inginer, indiferent de domeniu, şi de arhitect, se află la capătul unui drum care astăzi începe pentru boboci, şi nu este deloc uşor (...) Presupune să înveţi toată viaţa, nu doar în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilităţi, idei, planuri, proiecte, să îţi asumi aceste idei, planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume. Aceste profesii de arhitecţi şi ingineri sunt foarte necesare. Dacă prin absurd nu ar mai exista ingineri şi arhitecţi, lumea ar deveni un haos”, a spus Dan Caşcaval.
Iulian Ciocoiu, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice, le-a urat studenţilor să se realizeze pe plan social şi profesional, să îşi valorifice talentul şi competenţele cu speranţa că societatea le va răsplăti imaginaţia şi curajul de a crede în mai bine. „Cum arată astăzi şcoala aşa va arăta mâine şcoala, spunea la sfârşitul secolului XIX Spiru Haret, ctitorul sistemului de învăţământ modern în România, iar realitatea zilei de mâine va depinde într-o manieră semnificativă de calitatea universităţilor de profil tehnic, ingineri sau arhitecţi. Şcoala politehnică ieşeană, cu o tradiţie de două ori seculară, a înţeles încă de la început rolul fundamental al specialiştilor din domeniile tehnice şi necesitatea legăturii nemijlocite dintre progresele teoretice şi aplicarea practică a acestora pentru rezolvarea unor probleme concrete ale societăţii”, a spus preşedintele Senatului Universităţii Tehnice.
Prezent la ceremonie, Mihai Chirica a spus că pentru el, în calitate de primar, este o adevărată bucurie să participe la evenimente care arată importanţa şcolii ieşene pentru viaţa oraşului. „Şcoala, în general, a rămas şi va rămâne temelia pe care se clădeşte temelia acestei naţiuni. De câte ori statul român nu a acordat atenţia cuvenită educaţiei poporului său, statul a fost slăbit, i-a scăzut puterea şi capacitatea de a se regenera. De aceea mai mult ca oricând în aceste zile în care şi modul de a ne educa este pus în pericol atenţia pe care trebuie să o dăm educaţiei poporului român, a şcolii româneşti în general, trebuie să fie şi mai mare. Resursele, oamenii, toate cele necesare pentru a face din şcoala românească o elită trebuie să rămână prioritatea oricărei guvernări iar educaţia trebuie să devină strategie naţională”, a spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau