Gheorghe Huian, o viaţă închinată pisciculturii!
Dimensiune font:
Unul dintre cei mai respectaţi fermieri din România, dr. ing. Gheorghe Huian, a plecat în lumea celor drepţi. A fost un pasionat al pisciculturii, un iubitor al naturii şi un susţinător al afirmării tinerilor şi a îmbinării energiei şi cutezanţei acestora cu experienţa generaţiei sale. Viaţa sa dedicată pisciculturii este un exemplu care ar trebui urmat de cei care păstoresc destinele acestui sector.
Gheorghe Huian s-a născut în satul Lucăceşti, comuna Moineşti, judeţul Bacău în data de 15 septembrie 1947. A urmat cursurile secţiei de Tehnica pescuitului şi piscicultură, Facultatea de Industrie Alimentară şi Tehnica Pescuitului, din cadrul Institutului Politehnic din
După terminarea stagiaturii a fost angajat al Întreprinderii Piscicole Iaşi unde a fost diriginte de şantier pentru Complexul Piscicol Vlădeni – Larga Jijia – Movileni. După finalizarea invesrtiţiilor a fost numit şef de fermă la Complexul Piscicol Movileni (Larga Jijia). Între 1985 şi 1989 a fost inginer şef al Intreprinderii Piscicole Iaşi, unitate etalon pentru pisicultura din România. În 1989 a fost numit director al Staţîunii de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei pe care în 1990 a deschis-o tinerilor absolvenţi şi specialişti. În 1991 revine la SC Pescaris SA Iaşi (fosta Întreprindere Piscicolă) la Complexul Piscicol Movileni. Din 1999 a administrat SC Piscicola SRL cea care în procesul de privatizare a preluat activele şi activitatea Complexului Piscicol Movileni. În 2012 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe acordat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru contribuţii la amelioarea crapului de cultură în condiţiile ecologice ale Complexului Piscicol Movileni şi obţinerea varietăţii de crap fără solzi Crapul topless de Movileni.
Specia de crap rezistentă la îmbolnăviri
Se întâmpla în urmă cu 20 de ani. Inginerul Huian susţinea la acea vreme că
Topless-ul este o rasă tradiţională de crap, unică în ţară, la care s-a lucrat timp de aproape zece ani. Topless-ul este un peşte scurt, are corpul înalt şi o densitate a cărnii superioară celorlalte specii. De asemenea, el asimilează mult mai uşor hrana şi este rezistent la îmbolnăviri. „Numele de Topless l-am pus chiar eu, datorită goliciunii sale”, susţinea Gheorghe Huian. La activitatea de selecţie a contribuit un grup de cercetători de la Staţiunea de Cercetări din Iaşi. Noua rasă a fost obţinută prin încruciţarea a două specii de crap: Golaşul de Intău şi Golaşul de Deltă.
Bucuria bucătarilor
„Spre bucuria celor care îl gătesc, noul soi de crap are şi mai puţine oase şi chiar bucătarii marilor restaurante îl apreciază ca fiind puţin mai cărnos. Cine preferă un peşte mai dulce, mai aromat, îl va alege pe cel fără solzi”, mai spune Ghorghe Huian.
Piscicola SRL, perla coroanei familiei Huian
Gheorghe Huian s-a mândrit nespus şi cu firma pe care clădit-o, Piscicola SRL. „Am transformat locul respectiv, prin compartimentări, într-o importantă unitate de creştere a peştilor, cea mai mare din zona Moldovei, exploatată în regim privat”, afirma Huian. Era vorba de peste 800 de hectare de luciu de apa, în comuna ieţeana Movileni, unde sunt crescuţi şi îngrijiţi aproximativ 10 milioane de peşti. Hrana peştilor este constituită din amestecuri de furaje, adica sroturi de soia şi floarea soarelui, porumb, grâu, la care se adaugă 2% făină de peşte sau făină de carne.
Vizionar
Prietenii şi aproiaţii săi spun că inginerul Huian a fost în permanenţă în fruntea ideilor noi, a privatizăriii sectorului, a înfiinţării unei asociaţii profesionale, a dialogului dintre specialiştii din piscicultură şi biologi în gestionarea echilibrată a restricţiilor de mediu pentru activitatea de piscicultură în ariile protejate, a fost un iubitor al păsărilor dovadă stând faptul că la Complexul Piscicol Movileni s-au găsit toate condiţiile ecologice de declarare a ariei naturale protejate de interes comunitar, ca parte a reţelei ecologice europene NATURA2000 sub denumirea de Eleşteiele Jijiei şi Miletinului şi care în 2020 a primit şi recunoaşterea internaţională ca al douăzecilea sit RAMSAR din România. „Ne-a lăsat drept moştenire, nouă, celor care mai iubim piscicultura românească, o datorie de onoare, de a menţine viu acest sector greu, frumos şi necesar, de a nu lăsa ca aceasta să rămână doar o filă în cărţile de istorie. Dumnezeu să te odihnească în tihnă şi să iţi asculte istorisirile despre piscicultură”, au declarat reprezentanții ROMFISH.
A adus străini în Movileni
Gheorghe Huian s-a făcut remarcat şi prin faptul că a găsit soluţii la multitudinea de probleme cu care se confruntă piscicultura ieşeană. Aidoma altor categorii profesionale, crescătorii de peşti au fost afectaţi de pandemie, unii fiind pe punctul de a-şi închide afecerile din cauza acestei crize. „Am vrut să închid magazinele din cauza angajaților, dar nu o să mai fac asta. Acum aduc în fermă oameni din Bangladesh”, promitea Gheorghe Huian în martie 2020. Angajații din Bangladesh au primit salarii între 300 și 400 de euro pe lună, fiind aduşi în comuna Movileni în primăvara lui 2020, unde vor avea grijă de pești și îi vor hrăni. „Nu pot să-i pun la magazine acum. Nu știu limba română sau engleza și aici e vorba de finețuri. La magazine, intră în contact cu clientul. O să lucreze la furajare, vor fi cazați aici, la pensiune, totul fiind asigurat de noi”, mai spunea piscicultorul.
VIDEO-Delta de la LARGA JIJIA un rai al pasarilor si pestilor
Populare la bazinul de trofee Larga Jijia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau