Grădină Botanică din Copou are o „soră” mai mică într-un sat vasluian
Dimensiune font:
La 30 km de Iaşi, în satul vasluian Tăcută, elevii deprind secretele botanicii în singura Grădină Şcolară din Moldova. Numele ei este legat de cel al renumitului naturist Anastasie Fătu, cel care, de altfel, a contribuit la înfiinţarea mult mai celebrei Grădini Botanice din Dealul Copoului. Din păcate, acest spaţiu verde ar putea dispărea într-un viitor nu prea îndepărtat. În zonă, populaţia şcolară a scăzut dramatic, nemaiexistând elevi interesaţi de studiul speciilor rare de plante sau a celor ocrotite. În atare situaţie, nici cadrele didactice nu mai sunt convinse de utilitatea grădiniii, care, deocamdată, încă mai încântă privirile celor ce-i trec pragul doar datorită strădaniilor profesorului Vasile Ofileanu şi, parţial, a autorităţilor locale.
Puţini sunt cei care cunosc faptul că celebra Grădină Botanică din zona Copou are o soră mai mică la o aruncă de băţ de „dulcele târg”. A fost denumită Grădina Botanică Școlară, fiind creaţia Asociațieri Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” (ADOAF) şi a specialiștilor Facultății de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, în cadrul unui proiect menit a duce mai departe munca şi cercetările lui Anastasie Fătu, medicul şi naturistul ieşean care a pus bazele mult mai celebrei grădini din Copou.
În anul 2006, Asociația Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” (ADOAF), în colaborare cu specialiștii Facultății de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași au realizat un proiect tehnic pentru crearea unui spațiu verde școlar. Este vorba despre Grădina Botanică Școlară din satul Protopopești, comuna Tăcuta, județul Vaslui, ce poartă numele savantului botanist - sistematician, prof. univ. dr. Constantin Dobrescu, fost director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași.
Acesta a studiat fauna din arealul în care se află comuna Tăcuta și a susținut cu ardoare proiectul unui spațiu dedicat elevilor, pentru descoperirea și învățarea tainelor botanicii. Practic, Grădina Botanică Școlară din Protopopești face parte din puținele astfel de grădini destinate elevilor la nivel național, aceasta fiind și singura Grădină Botanică Școlară din regiunea Moldovei. Grădina a fost inaugurată în luna iulie a anului 2009, când a fost sărbătorit și centenarul școlii.
Moarte lentă, dar sigură
În cadrul acestei grădini, ce se întinde pe o suprafață de 10.585 metri pătraţi, se găsesc peste 100 de specii rare de plante, specii ocrotite și specii pe cale de dispariție. Desigur, există și o specie unică în zona Moldovei, și anume „Periploca de Dunăre”, un edemism care trăiește numai în pădurea Letea din Delta Dunării. Din anul 2009 și până în prezent, spațiul Grădinii Botanice din Protopopești a stat sub atenta supraveghere a profesorului, Vasile Ofileanu, singurul care a fost dispus să contribuie la continuarea proiectului. „Într-adevăr, eu am avut grijă de acest spațiu destinat copiilor noștri. Desigur, fără ajutorul elevilor care s-au implicat și al cadrelor didactice, nu am fi reușit să păstrăm frumusețea și sănătatea acestui spațiu. Grădina are un viitor, fiind trecută în nomenclatorul spațiilor verzi ca fiind Grădină Botanică Școlară. Din păcate, singurul dezavantaj este că populația școlii a scăzut drastic, în viitorul apropiat aceasta având riscul de a deveni doar o școală primară, ciclul gimnazial fiind mutat în comuna Tăcuta. Astfel, nu se știe cine va reuși să mai aibă grijă de grădină, deoarece vorbim despre o muncă asiduă, complexă, care ar necesita mai multe resurse… Inutil de menţionat faptul că, în prezent, nu beneficiem atât de mult precum ne-am dori de sprijinul autorităților locale”, a declarat prof. dr. Vasile Ofileanu.
Toate informațiile legate de această Grăină Botanică Școlară, unică în zona Moldovei se regăsesc într-o carte scrisă de către fiii satului Protopopești și ai comunei Tăcuta, ce a fost tipărită în anul 2019.
Gabriela RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau