Grădiniță modernă pentru copiii din Cotnari

asdfg

Dimensiune font:

| 27-09-2021 09:59

 
Peste doi ani, preșcolarii din satul Cotnari vor avea o grădiniță modernă și cochetă, grație unui proiect derulat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est. Clădirea a fost construită în urmă cu 40 de ani și necesita lucrări de renovare


Drumul către școala din comuna Cotnari se strecoară ușor printre viile pline de rod, ce dau un farmec aparte oricărei toamne. La intrare în sat, gutuii își pleacă ușor ramurile, pentru a ura parcă bun venit oricărui oaspete, iar vâzdoagele ce străjuiesc șoseaua zâmbesc ușor, scuturându-și florile tomnatice.
La școala din sat, una mare și frumoasă, ce are grijă de 590 de preșcolari și elevi, e veselie mare. Că nu degeaba e Recreația Mare. În timp ce elevii își povestesc năstrușniciile, cadrele didactice își pregătesc următoarea oră sau fac planurile pentru ce va să vină, unul dintre ele fiind legat de prichindeii de la grădiniță. Cât de curând, unitatea va intra în reparații, grație unui proiect derulat cu fonduri europene și guvernamentale, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est. „Noi punem un accent deosebit pe educație, sprijinim foarte mult actul de învățământ. Ca urmare, ne-am dorit foarte mult să accesăm pentru fonduri reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal din satul Cotnari”, a spus primarul comunei, Vasile Crețu la conferința de lansare a proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Grădinița cu Program Normal Cotnari, din comuna Cotnari, județul Iași”.
Scopul acestui proiect constă în îmbunătățirea calității infracturii educaționale și a dotărilor din cadrul unităților de învățământ preșcolar din comunăa Cotnari, în vederea asigurării unui proces educațional la standarde europene și creșterii participării populației preșcolare la procesul educațional. Ca și obiective specifice subsumate obiectivului pricipal, se va urmări îmbunătățirea infrastructurii educaționale destinare preșscolarilor din comună, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal, asigurarea de spații necesare funcționării în condiții optime a actului educațional și respectarea normativelor în vigoare cu privire la proiectarea clădirilor pentru grădinițe de copii, dotarea cu sisteme informatice și didactice moderne pentru creșterea accesului la informație și crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologiii, asigurarea unui spațiu adecvat pentru pregătirea suplimentară a școlarilor, diversificarea activităților derulare și coordonarea educatorilor.
Potrivit primarului Vasile Crețu, grădinița a fost construită în anii 70, la standardele de atunci. Unitatea era dotată potrivit legislației din acel timp și oferea condiții în funcție de cerințele vremii. Anii au trecut și au apărut probleme inerente legate de degradare, de asigurarea unor condiții cerute de noile legislații. Așa s-a impus necesitatea renovării și modernizarea unității la noile standarde europene. „La grădiniță avem 70 de copii, distribuiți în două grupe cu program normal și o grupă cu program prelungit. La noi vin copii din toată comuna, inclusiv din comuna învecinată, Buhalnița, ai căror părinți lucrează la Cotnari. Pe timpul lucrărilor, copiii vor fi mutați în alte spații”, a spus directorul școlii, Oana Pralea, în cadrul conferinței. Clădirea care urmează a fi modernizată are etaj și parter, trei săli de clasă, spălătorie, grupuri sanitare. Preocupările administrației locale pentru educație au fost dovedite și prin modernizarea grădiniței din Cîrjoaia (prin PNDL), dar și prin planurile de viitor ce privesc lucrările de la unitatea din Hodora, unde se dorește renovarea grupurilor sanitare, dar și amenajarea unei săli de sport în satul Cotnari. Comuna are 11 sate, răsfirate pe dealurile blânde din zonă și „pentru că distanțele sunt foarte mari, ne dorim să mai achiziționăm un microbuz școlar”, a adăugat primarul Vasile Crețu.
Valoarea proiectului dedicat Grădiniței cu Program Normal este de 2.403.604,04 lei, din care 2.027.233,47 lei este suma aferentă grantului, iar 376.370,57 lei este cota de co-finanțare. Potrivit planurilor, lucrările ar trebui finalizate la finele lunii ianuarie 2023, dată la care copiii vor beneficia de săli de clasă și spații adiacente (bucătărie, sală de mese, vestiar) dotate corespunzător, de un spațiu de joacă modern și de tot ceea ce implică o educație care să le asigure un viitor frumos. La conferința de lansare a proiectului au mai participat și viceprimarul Mitică Cărbune, Ana-Maria Vrabie (inspector, Biroul Achiziții din Primărie), Iulia Nechita (inspector, Biroul Investiții) și bibliotecarul Dorin Cozan.
Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

 Trei scriitoare din România și Ucraina, la Rezidențele Șotron 2024
24/04/2024 07:41

  * Programul „Rezidentele Sotron” a fost creat de către Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia ACVO in anul 2022, pentru a sustine creatia literară contemporană si in soli ...

Săptămâna Mondială a Imunizării, la Iași
24/04/2024 07:41

* „Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică, salvand milioane de vieti in fiecare an. Ele fac posibilă eradicarea bolilor si protejarea sănătătii si bu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei