Grădiniță modernă pentru copiii din Cotnari
Dimensiune font:
Peste doi ani, preșcolarii din satul Cotnari vor avea o grădiniță modernă și cochetă, grație unui proiect derulat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est. Clădirea a fost construită în urmă cu 40 de ani și necesita lucrări de renovare
Drumul către școala din comuna Cotnari se strecoară ușor printre viile pline de rod, ce dau un farmec aparte oricărei toamne. La intrare în sat, gutuii își pleacă ușor ramurile, pentru a ura parcă bun venit oricărui oaspete, iar vâzdoagele ce străjuiesc șoseaua zâmbesc ușor, scuturându-și florile tomnatice.
La școala din sat, una mare și frumoasă, ce are grijă de 590 de preșcolari și elevi, e veselie mare. Că nu degeaba e Recreația Mare. În timp ce elevii își povestesc năstrușniciile, cadrele didactice își pregătesc următoarea oră sau fac planurile pentru ce va să vină, unul dintre ele fiind legat de prichindeii de la grădiniță. Cât de curând, unitatea va intra în reparații, grație unui proiect derulat cu fonduri europene și guvernamentale, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est. „Noi punem un accent deosebit pe educație, sprijinim foarte mult actul de învățământ. Ca urmare, ne-am dorit foarte mult să accesăm pentru fonduri reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal din satul Cotnari”, a spus primarul comunei, Vasile Crețu la conferința de lansare a proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Grădinița cu Program Normal Cotnari, din comuna Cotnari, județul Iași”.
Scopul acestui proiect constă în îmbunătățirea calității infracturii educaționale și a dotărilor din cadrul unităților de învățământ preșcolar din comunăa Cotnari, în vederea asigurării unui proces educațional la standarde europene și creșterii participării populației preșcolare la procesul educațional. Ca și obiective specifice subsumate obiectivului pricipal, se va urmări îmbunătățirea infrastructurii educaționale destinare preșscolarilor din comună, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal, asigurarea de spații necesare funcționării în condiții optime a actului educațional și respectarea normativelor în vigoare cu privire la proiectarea clădirilor pentru grădinițe de copii, dotarea cu sisteme informatice și didactice moderne pentru creșterea accesului la informație și crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologiii, asigurarea unui spațiu adecvat pentru pregătirea suplimentară a școlarilor, diversificarea activităților derulare și coordonarea educatorilor.
Potrivit primarului Vasile Crețu, grădinița a fost construită în anii 70, la standardele de atunci. Unitatea era dotată potrivit legislației din acel timp și oferea condiții în funcție de cerințele vremii. Anii au trecut și au apărut probleme inerente legate de degradare, de asigurarea unor condiții cerute de noile legislații. Așa s-a impus necesitatea renovării și modernizarea unității la noile standarde europene. „La grădiniță avem 70 de copii, distribuiți în două grupe cu program normal și o grupă cu program prelungit. La noi vin copii din toată comuna, inclusiv din comuna învecinată, Buhalnița, ai căror părinți lucrează la Cotnari. Pe timpul lucrărilor, copiii vor fi mutați în alte spații”, a spus directorul școlii, Oana Pralea, în cadrul conferinței. Clădirea care urmează a fi modernizată are etaj și parter, trei săli de clasă, spălătorie, grupuri sanitare. Preocupările administrației locale pentru educație au fost dovedite și prin modernizarea grădiniței din Cîrjoaia (prin PNDL), dar și prin planurile de viitor ce privesc lucrările de la unitatea din Hodora, unde se dorește renovarea grupurilor sanitare, dar și amenajarea unei săli de sport în satul Cotnari. Comuna are 11 sate, răsfirate pe dealurile blânde din zonă și „pentru că distanțele sunt foarte mari, ne dorim să mai achiziționăm un microbuz școlar”, a adăugat primarul Vasile Crețu.
Valoarea proiectului dedicat Grădiniței cu Program Normal este de 2.403.604,04 lei, din care 2.027.233,47 lei este suma aferentă grantului, iar 376.370,57 lei este cota de co-finanțare. Potrivit planurilor, lucrările ar trebui finalizate la finele lunii ianuarie 2023, dată la care copiii vor beneficia de săli de clasă și spații adiacente (bucătărie, sală de mese, vestiar) dotate corespunzător, de un spațiu de joacă modern și de tot ceea ce implică o educație care să le asigure un viitor frumos. La conferința de lansare a proiectului au mai participat și viceprimarul Mitică Cărbune, Ana-Maria Vrabie (inspector, Biroul Achiziții din Primărie), Iulia Nechita (inspector, Biroul Investiții) și bibliotecarul Dorin Cozan.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau