Grave nereguli salariale în zece primării ieșene
Dimensiune font:
* Curtea de Conturi a constatat abateri de la legalitate în procesele de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor bugetare, care au condus și la prejudicierea bugetelor locale ale comunelor Aroneanu, Dobrovăț, Gropnița, Hălăucești, Holboca, Horlești, Lespezi, Răchiteni, Todirești, Țibănești * instituția a constat că primăriile în cauză efectuau cheltuieli de personal cu încălcarea legislației în vigoare
Mai multe comune din județul Iași au încheiat anul 2020 cu deficite bugetare mari. Un raport al Camerei de Conturi Iași a arătat că în exercițiul bugetar al anului 2020, execuția bugetelor locale ale celor 99 de unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Iași a înregistrat un deficit total de 103,44 milioane lei. Controalele au arătat disfuncționalități cu privire la sistemul de gestionare a patrimoniului public și privat implementat la nivelul fiecărei unități.
De asemenea, s-a mai identificat în unele comune lipsa unei strategii clare și coerente, cât și a unui un set de indicatori care să măsoare, din punct de vedere calitativ, performanța activităților de colectare a veniturilor, taxelor și impozitelor.
Deficitul bugetar a mai fost influențat și de stabilirea eronată a drepturilor de natură salarială, în marea lor majoritate cauzate de acordarea de sporuri sau majorări salariale prin a căror aplicabilitate s-a ajuns la depășirea pragului maxim prevăzut de lege.
Controale în tot județul
În urma controalelor efectuate, în 45 de unități administrativ-teritoriale (județul, două orașe și 42 de comune) s-a înregistrat deficit bugetar în valoare cumulată de 168.036 mii lei. Este vorba de Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Iași, care a raportat un deficit de 132.535 mii lei, orașul Podu Iloaiei - deficit de 2.993 mii lei, în timp ce orașul Hârlău a raportat un deficit de 169 mii lei. „Analizele și evaluările efectuate cu ocazia verificărilor realizate de către auditorii publici extern au scos in evidență carențe ale sistemului de control intern/managerial conceput și implementat de conducerile unor unități administrativteritoriale în sensul de a preveni, a detecta și a corecta în mod operativ abaterile de la legalitate și regularitate cauzatoare de prejudicii și a celor cu impact asupra situațiilor financiare, precum și inexistența sau ineficiența activităților de formare profesională a salariaților angajați, cel puțin în domeniile financiar-contabil, fiscal, achiziții publice la nivelul comunelor”, a transmis Camera de Conturi Iași.
Comune cu deficite uriașe
La nivelul comunelor, cele mai mari sume se regăsesc la comuna Răchiteni, care a raportat un deficit de 3,35 milioane lei, comuna Belcești – 2,62 milioanei lei, Voinești - 2.34 milioane lei, Cristești – 2,22 milioane lei și comuna Tătăruși, cu 2,02 milioane lei. Tot în această categorie intră și comuna Butea, cu un deficit de 2.431 mii de lei.
În comunele Dumești, Hărmănești, Răchiteni și Țibănești au fost identificate deficiențe în ceea ce privește neestimarea veniturilor la nivelul lor real bazate pe constatarea, evaluarea și inventarierea materiei impozabile și a bazei de impozitare.
Abateri au mai fost identificate și la UATC Aroneanu și Oțeleni, unde s-au constat cheltuieli de capital peste limita prevederilor bugetare aprobate și fără a fi asigurate integral sursele de finanțare prin bugetul multianual al comunei pentru perioada 2018-2021.
Abateri salariale
Abateri de la legalitate în procesele de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor bugetare au condus și la prejudicierea bugetelor locale ale comunelor Aroneanu, Dobrovăț, Gropnița, Hălăucești, Holboca, Horlești, Lespezi, Răchiteni, Todirești, Țibănești. Camera de Conturi a constat că aceste primării efectuau cheltuieli de personal cu încălcarea legislației în vigoare. „Stabilirea eronată a drepturilor de personal, plata necuvenită a unor drepturi de natură salarială sub formă de premii, ore suplimentare, depășirea nivelului indemnizației viceprimarului, stabilirea eronată a indemnizației pentru funcția de primar în sensul nerespectării limitării impuse la nivelul aferent lunii decembrie 2019, acordarea nelegală de drepturi salariale sub forma de spor condiții vătămătoare, spor secret de serviciu, spor pentru efectuare operațiuni în registru electoral, acordarea nelegală de vouchere de vacanță”, se arată în raport.
Venituri comune
Veniturile totale realizate și raportate de către unitățile administrativ-teritoriale comunale se situează între 3,3 milioane lei (UATC Cucuteni) și 49,2 milioane lei (UATC Miroslava).
Zece comune au realizat venituri totale de până la 5 milioane lei, 44 de unității veniturile totale raportate sunt între 5 până la 10 milioane lei, 28 unități au realizat venituri între 10 și 15 milioane lei, iar la un număr de șase unități veniturile raportate sunt până la 20 milioane lei: UATC Miroslava, comuna Popricani cu venituri raportate de 20,6 milioane lei, UATC Holboca cu venituri de 26,4 milioane lei, UATC Tomești a realizat venituri în cuantum de 26,6 milioane iar la UATC Ciurea veniturile au fost realizate în cuantum de 36,6 milioane lei. În fapt, veniturile realizate de către ultimele comune enumerate sunt net superioare celor realizate de UATO Târgu Frumos (30.444 mii lei), UATO Hîrlău (21.081 mii lei) și respectiv UATO Podu Iloaiei (18.509 lei). Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau