Gripa face tot mai multe victime!
Dimensiune font:
* numărul cazurilor de gripă s-a dublat într-o săptămână! * medicii ieşeni au confirmat, de la debutul sezonului rece, 72 de cazuri de gripă * au fost înregistrate şi trei decese, două dintre acestea la persoane de peste 60 de ani, care prezentau comorbidităţi * trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va menţine, dată fiind acoperirea vaccinală destul de redusă la nivel naţional - doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani
Un copil de un an şi jumătate, din judeţul Neamţ, a murit ieri la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi. Analizele efectuate în laborator au arătat că micuţul avea gripă. El era infectat cu virus gripal de tip A, iar pediatrii spun că nu a fost vaccinat antigripal.
Înainte de a fi adus la Iaşi, copilul a fost internat, de la începutul lunii decembrie, la Spitalul Municipal Roman. Când starea lui s-a agravat, micuţul a fost trimis la Spitalul de Copii din Iaşi.
Copilul din Roman avea multiple comorbidităţi, printre care sindrom Down şi distrofie gradul III, şi o afecţiune cardiac. El a murit din cauza gripei pe 4 februarie.
„A fost adus la noi prin transfer, cu o stare generală foarte gravă. A fost internat şi dus la Secţia de Terapie Intensivă, s-au prelevat probe pentru identificarea virusului gripal. S-a confirmat ulterior. Evoluţia a fost nefavorabilă deşi s-a administrat terapia specifică. Pacientul era un copil cu risc, cu patologie preexistentă cardiacă. Se pare că nici nu era vaccinat gripal”, ne-a spus Solange Tamara Roşu, coordonatorul UPU din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
Numărul cazurilor de gripă s-a dublat într-o săptămână!
La Iaşi, în ultima perioadă au fost înregistrate 72 de cazuri de gripă şi trei decese, două dintre acestea la persoane de peste 60 de ani, care prezentau comorbidităţi şi se află sub supraveghere medicală două cazuri foarte grave, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva”. „Zilele trecute a fost internată şi o gravidă, în vârstă de 34 de ani, cu o sarcină de 20 de săptămâni, iar acum este într-o stare mai bună. Avem pacienţi cu gripă de toate vârstele, avem şi un copil transferat de la Spitalul pentru Copii cu virus confirmat”, a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
La nivel naţional, în ultima săptămână s-a înregistrat o creştere foarte mare a cazurilor de gripă, fiind raportat un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă - 7.022 cazuri. În ţară, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a devenit îngrijorător: gripă clinică şi pneumonii - 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent.
Totodată, au fost confirmate opt decese noi, cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal, din care 12 tip AH1.
Există patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat ieri că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare şi a susţinut că acest lucru nu este unul neaşteptat, având în vedere acoperirea vaccinală scăzută. „Acum observăm că este o creştere de la săptămână la săptămână atât a numărului de cazuri de viroze respiratorii, cât şi a numărului de cazuri de gripă care sunt confirmate din punct de vedere clinic. Acest trend sigur se va păstra săptămânile următoare. Vom vedea cât timp. Depinde şi de evoluţia vremii. Ceea ce trebuie să înţelegem este o evoluţie care nu este neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în ţara noastră - doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 75% a acestei categorii, care este luată ca şi indicator”, a explicat Alexandru Rafila.
El a subliniat că, în acest context, sunt importante măsurile de protecţie individuală. „Să sperăm că nu vom avea un sezon gripal prelungit, dar, în principiu, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt receptivi la a fi infectaţi de gripă şi atunci sunt importante măsurile de protecţie individuală - strănut, tuse, spălat pe mâini şi, eventual, utilizarea unei măşti de protecţie în situaţia în care venim în contact cu o persoană bolnavă de gripă; de asemenea, izolarea la domiciliu pentru cazurile medii sau uşoare sau izolarea în spital în cazul în care acest lucru presupune că persoana are o formă gravă de infecţie gripală”, a exemplificat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Potrivit acestuia, multe dintre formele grave de îmbolnăviri la copii au fost date de virusurile de tip B. „Discutăm nu doar despre un singur virus. Există patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan. Am observat că multe dintre formele grave la copii au fost produse de virusurile de tip B. Rămâne să tragem o concluzie la sfârşitul sezonului, când vedem care este numărul final de îmbolnăviri. Probabil că ele sunt mult mai multe decât cele care se raportează...”, a spus Rafila. Ruxandra CAŞU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau