Gripa şi virozele fac ravagii printre ieşeni
Dimensiune font:
* un bebeluş de 3 luni este cel mai mic dintre cei 65 de pacienţi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase în zilele de Crăciun * zece dintre bolnavi au ajuns la acest spital, răpuşi fiind de gripă * mult mai mare este numărul celor afectaţi de viroze
Medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă şi ne spun încă odată că gripa este cea mai gravă formă a afecţiunilor respiratorii şi trebuie tratată cu responsabilitate de fiecare dintre noi. Din Ajunul Crăciunului şi până astăzi au fost internaţi 65 de pacienţi, 14 dintre ei fiind copii. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu afecţiuni ale aparatului respirator şi tulburări digestive. „În situaţie de risc foarte mare de a dezvolta complicaţii sunt persoanele cu vârste extreme dar şi persoanele imunodeprimate, persoanele care au comorbidități, dar şi femeile însărcinate. De aceea prezentarea la medic este absolut necesară. Recomandăm vaccinarea antigripală”, a spus dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași.
„Până la vârsta de 5 ani, febra înaltă este un simptom foarte periculos”
Cel mai mic pacient a fost o fetiţă de doar trei luni, care a fost transferată de la Spitalul pentru Copii la Spitalul de Boli Infecţioase după ce a fost diagnosticată cu gripă de tip A. Se pare că bebelușa a luat virusul gripal chiar de la mama sa.
În urmă cu o săptămână, mama fetiţei avea simptomatologie din sfera respiratorie, s-a dus la medicul de familie să îi recomande un tratament pentru a-i ameliora simptomatologia. Cu toate că şi-a luat toate măsurile de protecţie şi-a infectat bebelușa cu virusul gripal. „Încă de pe data de 24 decembrie au apărut modificări în comportamentul micuţei. Ea dormea mai mult şi era apatică şi avea o temperatură corporală de 39,1 grade Celsius. Mama i-a administrat antitermice şi s-a dus la spital pentru un consult de specialitate. Ea a fost transferată de la Spitalul pentru Copii la Spitalul de Boli Infecţioase, unde i-a fost administrat tratament şi perfuzii. A avut un răspuns foarte bun, în a doua zi de Crăciun devenind afebrilă”, a spus dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Pentru că a avut o evoluţie foartă bună a stării de sănătate, bebeluşa va fi externată. Ea va continua tratamentul acasă, sub supravegherea mamei şi a medicului de familie. „Ne bucurăm că mama bebeluşului a apelat la personalul de specialitate atunci când a observat primele simptome şi nu a persistat în administrarea tratamentului simptomatic la domiciliu. Până la vârsta de 5 ani, febra înaltă este un simptom foarte periculos în cazul celor mici, deoarece poate provoca convulsii”, a spus dr Florin Roşu.
Copleșiți și de numărul pacienților cu viroze
Cei de la Spitalul de Boli Infecțioase se confruntă și cu un val mare de viroze determinate de virusul respirator sincițial.
Virusul sinciţial poate debuta cu rinoree, disfagie, tuse seacă, dar şi febră de peste 38,5 grade Celsius, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respiraţie. „Acest virus, cu grad de contagiozitate ridicat are manifestări comune virozelor respiratorii de care însă trebuie să ţinem cont deoarece este principala cauză a bronşiolitelor şi pneumoniilor. Acestea sunt afecţiuni periculoase, mai ales atunci când vorbim de categorii extreme de vârstă”, a precizat dr Florin Roşu.
Singura modalitate de stabilire a unui diagnostic corect este testarea, ca în cazul gripelor, chiar şi SARS – Cov2.
Astfel de analize se fac la Spitalul de Boli Infecţioase, în laboratorul de Biologie Moleculară. „Doar în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase realizăm din aceeaşi probă triplu test pentru SARS-CoV2, virus gripal şi virus repirator sinciţial. Identificarea tipului de virus este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic coerent şi eficient. Sănătatea este cea mai importantă iar prevenţia şi prezentarea precoce la medic pot evita complicaţii şi situaţii neplăcute. Ştim că nimeni nu îşi doreşte să petreacă această perioadă în spital, ci acasă cu cei dragi. Medicul specialist stabilieşte tratamentul în urma consultului clinic şi a investigaţiilor medicale, ţinând cont şi de istoricul medical al pacientului şi condiţiile de administrare al acestuia”, a menționat dr Florin Roşu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau