Hălăucești a câștigat titlul de Sat European 2022
Dimensiune font:
Șapte comune din România s-au numărat printre finaliștii pentru titlul de „Sat European de Tineret 2022”. Dintre acestea, șase au fost din Moldova - Hălăucești (județul Iași), Bâra și Săbăoani (Neamț), Dămienești (Bacău), Drânceni (Vaslui), Panaci (Suceava), cea de-a șaptea fiind comuna Cristian (Brașov).
Pe parcursul anului 2022, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
Candidatura pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret a fost depusă de un grup de inițiativă format din minimum 5 tineri, suținuți de către autoritățile locale printr-o scrisoare de susținere.
La final, Hălăucești a câștigat titlul, decernat la Gala Tinerilor din Mediul Rural, ediția a treia. „Comuna în care locuiesc este una primitoare, mereu deschisă să abordeze noi oportunități care să ne ajute să creștem și să devenim oameni de succes. Voluntariatul este în prim plan în comuna noastră. Tinerii din localitate sunt mereu deschiși să ajute și să arate oamenilor că împreună totul este posibil. Aș vrea ca satul meu să preia titlul de Sat European de Tineret deoarece avem mulți tineri care vor să se implice în activități, dar din cauza bugetului mic nu putem face ceva „nou” pentru a-i atrage, așa că, acest titlu ar da un impuls celor din comunitate și ar fi interesați să afle mai multe despre acest program și astfel, satul ar „reveni la viață”, au spus reprezentanții Grupului de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Hălăucești. Programul European Youth Village este unul apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus și Rețeaua Satelor Europene de Tineret.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau