Horaţiu Mălăele, invitatul special la Serile Filmului Românesc
Dimensiune font:
Pe 10 iunie 2020 ar fi trebuit să înceapă cea de-a 11-a ediţie a festivalului "Serile Filmului Românesc". Ediţia a fost amânată, iar noua perioadă a desfăşurării evenimentului este 30 septembrie – 4 octombrie. Invitatul căruia i se dedică în acest an ediţia este actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele.
Zilele în care festivalul nu s-a mai întâmplat (10-14 iunie) sunt marcate de către echipa organizatorică prin întâlniri video on-line cu invitaţi speciali, transmise pe pagina de facebook a SFR. "Am resimţit din plin amânarea ediţiei, care trebuia să aibă loc în iunie. Asta pentru că întâlnirile cu cinematografia au atât de multă pasiune şi drag în felul în care se întâmplă la Iaşi, încât a devenit, pentru mulţi dintre noi, parte din viaţă, din felul în care am crescut şi am deschis oraşul către film. Festivalul va avea loc în toamnă, ceea ce este o premieră. Ne vom bucura de ediţia la care Horaţiu Mălăele va fi invitat de onoare. Până atunci, ne întâlnim on-line, alături de cei care au fost alături de noi de la început”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.
Sub genericul "Fără festival, viaţa e pustiu", organizatorii au lansat o campanie nostalgică prin fotografii şi mesaje, care aduc în atenţie faptul că un festival de film cu invitaţi şi dialog, evenimente conexe, conferinţe şi cine-concerte schimbă viaţa unui oraş şi se dovedeşte a fi un bun necesar.
Invitatul special, Horaţiu Mălăele s-a născut la Târgu-Jiu, pe 31 iulie 1952. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (promoţia 1975, clasa Octavian Cotescu), cu rolul Fadinard din Pălăria florentină, de Eugene Labiche. Este un artist complex: actor, regizor (teatru şi film), caricaturist şi scriitor.
„Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine – profesori şi copii, eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât şi atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns şi a vorbit puţin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: «Tu eşti un geniu». Iar eu am început să fiu.”
Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ în piesa Tinereţe fără bătrâneţe, pentru care primeşte Premiul de interpretare la Festivalul de Teatru de la Iaşi, 1975. După anii 1980, colaborează cu Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, având în numeroase roluri de dramă şi comedie.
Din 1982 a regizat spectacole de teatru, iar între timp a jucat în zeci de filme.
Ca pictor şi caricaturist, actorul a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 expoziţii naţionale şi internaţionale. În afara ţării, a expus la Munchen, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau