Hoţii de apă!
Dimensiune font:
Anul acesta au fost depistate 759 de branşamente şi racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract şi fără a fi plătite * cei mai mulți utilizatori clandestini au fost depistați în zona metropolitană a municipiului Iași (539), restul de 220 fiind din zona rurală a județului Iași * prejudiciul a depăşit 1,60 milioane de lei
Motivaţi de a-şi reduce costurile lunare cu facturile la utilităţi sau pur şi simpli din inconştienţă, unii ieşeni recurg la „strategii” care i-ar putea costa scump. O statistică a celor de la ApaVital pe tot judeţul indică o dimensiune uimitoare a acestui fenomen. Astfel, în primele zece luni ale anului au fost depistate 759 de branşamente şi racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract şi fără ca acestea să fie plătite. În această categorie sunt incluse şi consumurile realizate de consumatorii care au contract, dar prin ruperea sigiliilor de pe sistemele de măsura, consumă apă care nu trece prin contor. „Cei mai mulți utilizatori clandestini au fost depistați în zona metropolitană a municipiului Iași (539), restul de 220 fiind din zona rurală a județului Iași. Contravaloarea consumurilor clandestine încasate de la utilizatorii depistați în această situație se ridică la peste 1,62 milioane de lei, din care peste un milion de lei au fost încasați de la consumatorii frauduloși depistați în localități din zona metropolitană a municipiului Iași”, spun oficialii companiei de apă şi canalizare.
Modalităţi de furt
Exceptându-i pe cei care au rupt sigiliile și au demontat temporar contorul din instalație, sau au montat contorul invers, în celelalte situații, utilizatorii au fost declarați consumatori clandestini după ce au intervenit neautorizat asupra contorului, prin încercarea de a desprinde totalizatorul de corpul contorului. Alţii au realizat consum direct din rețeaua publică prin ruperea sigiliilor montate pe conductele de by-pass. O altă categorie de consumatori frauduloşi sunt cei care au realizat consum de apă înainte de a fi definitivat contractul de furnizare, prin ruperea sigiliului montat pe robinetul de concesie sau pur şi simplu s-au branșat la rețea fără avizul operatorului.
Faţă de alţi ani, în 2022 au ajutat la realizarea de consumuri frauduloase şi dezvoltatorii imobiliari. „Au fost depistați consumatori clandestini ca urmare a indicațiilor eronate primite de la unii dezvoltatori. Au fost vândute imobile deja racordate, susținându-se către noii proprietari că branșamentele au avizele saucontractele necesare, deși acest lucru nu era adevărat. Menţionăm că unele dintre firmele acreditate de o parte din UAT-uri execută branșamentele, dar nu sigilează robinetele de concesie până la încheierea contractelor și nu informează beneficiarii de demersurile legale pe care trebuie să le urmeze, ulterior aceștia fiind depistați consumatori clandestini”, mai spun oficialii companiei.
Scuze ridicole
Dincolo de valoarea prejudiciilor, cei prinşi sunt puşi să achite şi taxele închidere/deschidere care au fost aplicate şi care reprezintă cheltuielile operatorului pentru aceste operaţiuni. Pentru intrarea în legalitate şi pentru ca cei în cauză să beneficieze de servicii în continuare, există obligaţia reluării procedurilor vizând obţinerea avizelor de branşare/racordare şi perfectarea unor noi contracte. În unele cazuri, întrucât branşările clandestine nu întruneau condiţiile tehnice prevăzute în standarde, s-a impus refacerea reţelelor pe cheltuiala celor depistaţi în această situaţie. „Anual ne confruntăm cu acest fenomen, acesta generând o sumedenie de alte probleme cum ar fi corespondenţe suplimentare, audienţe repetate, constatări şi repetări ale acestora, reclamaţii în care se invocă tot felul de scuze, toate în încercarea celor în cauză de a se sustrage de la plata prejudiciilor”, susțin reprezentanţii operatorului de apă şi canalizare.
Furtul de apă se pedepseşte cu închisoarea
Pedepsele pentru acest gen de infracţiune s-au schimbat. Pe final de 2016 a fost modificată Legea serviciilor comunitare pentru utilităţi publice (nr. 51/ 2006, publicat în MO nr 942 din 23.11.2016), unele dintre noile prevederi legate de sistemul public de alimentare cu apă fiind în măsură să modifice relaţia operator-beneficiar. Astfel, furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit Codului penal. Până la apariţia acestei modificări, furtul de apă era considerat contravenţie şi nu speria prea mult pe cei care preferau să consume la negru apă din reţeaua publică. Acum, odată cu noile modificări aduse cadrului legal, perspectiva unei condamnări penale, cu pedepse cuprinse între şase luni şi 3 ani este însă în măsură să schimbe situaţia, în sensul să-i motiveze pe consumatorii care au recurs la racordarea ilegală la sistemul de apă să intre în legalitate. „ApaVital a recuperat pe cale amiabilă prejudiciile create prin aceste consumuri clandestine, motiv pentru care nu a mai fost necesară deschiderea de dosare de acționare în judecată sau inițierea demersurile necesare pentru deschiderea de dosare penale pentru furt de apă”, mai spun reprezentanţii societăţii. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau