Hoţii de apă!

1hotii

Dimensiune font:

| 21-11-2022 16:59

Anul acesta au fost depistate 759 de branşamente şi racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract şi fără a fi plătite * cei mai mulți utilizatori clandestini au fost depistați în zona metropolitană a municipiului Iași (539), restul de 220 fiind din zona rurală a județului Iași * prejudiciul a depăşit 1,60 milioane de lei

 

 

Motivaţi de a-şi reduce costurile lunare cu facturile la utilităţi sau pur şi simpli din inconştienţă, unii ieşeni recurg la „strategii” care i-ar putea costa scump. O statistică a celor de la ApaVital pe tot judeţul indică o dimensiune uimitoare a acestui fenomen. Astfel, în primele zece luni ale anului au fost depistate 759 de branşamente şi racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract şi fără ca acestea să fie plătite. În această categorie sunt incluse şi consumurile realizate de consumatorii care au contract, dar prin ruperea sigiliilor de pe sistemele de măsura, consumă apă care nu trece prin contor. „Cei mai mulți utilizatori clandestini au fost depistați în zona metropolitană a municipiului Iași (539), restul de 220 fiind din zona rurală a județului Iași. Contravaloarea consumurilor clandestine încasate de la utilizatorii depistați în această situație se ridică la peste 1,62 milioane de lei, din care peste un milion de lei au fost încasați de la consumatorii frauduloși depistați în localități din zona metropolitană a municipiului Iași”, spun oficialii companiei de apă şi canalizare.

Modalităţi de furt

Exceptându-i pe cei care au rupt sigiliile și au demontat temporar contorul din instalație, sau au montat contorul invers, în celelalte situații, utilizatorii au fost declarați consumatori clandestini după ce au intervenit neautorizat asupra contorului, prin încercarea de a desprinde totalizatorul de corpul contorului. Alţii au realizat consum direct din rețeaua publică prin ruperea sigiliilor montate pe conductele de by-pass. O altă categorie de consumatori frauduloşi sunt cei care au realizat consum de apă înainte de a fi definitivat contractul de furnizare, prin ruperea sigiliului montat pe robinetul de concesie sau pur şi simplu s-au branșat la rețea fără avizul operatorului.

Faţă de alţi ani, în 2022 au ajutat la realizarea de consumuri frauduloase şi dezvoltatorii imobiliari. „Au fost depistați consumatori clandestini ca urmare a indicațiilor eronate primite de la unii dezvoltatori. Au fost vândute imobile deja racordate, susținându-se către noii proprietari că branșamentele au avizele saucontractele necesare, deși acest lucru nu era adevărat. Menţionăm că unele dintre firmele acreditate de o parte din UAT-uri execută branșamentele, dar nu sigilează robinetele de concesie până la încheierea contractelor și nu informează beneficiarii de demersurile legale pe care trebuie să le urmeze, ulterior aceștia fiind depistați consumatori clandestini”, mai spun oficialii companiei.

Scuze ridicole

Dincolo de valoarea prejudiciilor, cei prinşi sunt puşi să achite şi taxele închidere/deschidere care au fost aplicate şi care reprezintă cheltuielile operatorului pentru aceste operaţiuni. Pentru intrarea în legalitate şi pentru ca cei în cauză să beneficieze de servicii în continuare, există obligaţia reluării procedurilor vizând obţinerea avizelor de branşare/racordare şi perfectarea unor noi contracte. În unele cazuri, întrucât branşările clandestine nu întruneau condiţiile tehnice prevăzute în standarde, s-a impus refacerea reţelelor pe cheltuiala celor depistaţi în această situaţie. „Anual ne confruntăm cu acest fenomen, acesta generând o sumedenie de alte probleme cum ar fi corespondenţe suplimentare, audienţe repetate, constatări şi repetări ale acestora, reclamaţii în care se invocă tot felul de scuze, toate în încercarea celor în cauză de a se sustrage de la plata prejudiciilor”, susțin reprezentanţii operatorului de apă şi canalizare.

Furtul de apă se pedepseşte cu închisoarea

Pedepsele pentru acest gen de infracţiune s-au schimbat. Pe final de 2016 a fost modificată Legea serviciilor comunitare pentru utilităţi publice (nr. 51/ 2006, publicat în MO nr 942 din 23.11.2016), unele dintre noile prevederi legate de sistemul public de alimentare cu apă fiind în măsură să modifice relaţia operator-beneficiar. Astfel, furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit Codului penal. Până la apariţia acestei modificări, furtul de apă era considerat contravenţie şi nu speria prea mult pe cei care preferau să consume la negru apă din reţeaua publică. Acum, odată cu noile modificări aduse cadrului legal, perspectiva unei condamnări penale, cu pedepse cuprinse între şase luni şi 3 ani este însă în măsură să schimbe situaţia, în sensul să-i motiveze pe consumatorii care au recurs la racordarea ilegală la sistemul de apă să intre în legalitate. „ApaVital a recuperat pe cale amiabilă prejudiciile create prin aceste consumuri clandestine, motiv pentru care nu a mai fost necesară deschiderea de dosare de acționare în judecată sau inițierea demersurile necesare pentru deschiderea de dosare penale pentru furt de apă”, mai spun reprezentanţii societăţii. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
14/11/2024 23:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
14/11/2024 22:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
14/11/2024 22:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
14/11/2024 12:53

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
14/11/2024 09:48

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Decembrie în pași de dans și note lirice la Opera Națională Română din Iași
14/11/2024 09:17

Iasul se pregăteste să vibreze in luna decembrie cu o serie de evenimente culturale care imbină traditia cu spiritul sărbătorilor de iarnă. Opera Natională Romană din Iasi aduce pe scenă un program div ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei