Iașul a atras cele mai multe fonduri europene din Regiunea de Nord-Est
Dimensiune font:
Iașul are în derulare proiecte în valoare de 271 milioane de euro, investiții care au condus la crearea a peste 5.000 locuri de muncă * „Fondurile europene reprezintă singura alternativă viabilă pentru dezvoltarea Moldovei”, este concluzia la care au ajuns primarul Mihai Chirica, ministrul Costel Alexe și europarlamentarul Siegfried Mureșan, prezent ieri la Iași
Primarul Mihai Chirica, ministrul Mediului Costel Alexe și europarlamentarul Siegfried Mureșan a avut ieri, la Primăria Iași, o întâlnire în cadrul căreia principala tema abordată a fost cea a atragerii fondurilor europene. Edilul-șef a afirmat că Iașul a atras cele mai multe fonduri europene din zona Nord-Est şi are cea mai accelerată dezvoltare economică. „Sunt 271 milioane de euro atrași prin proiecte europene și care se consumă în prezent. Pe de altă parte, aceste proiecte au avut darul de a crea peste 5.000 de locuri de muncă. Fără accesarea fondurilor nerambursabile, aceste proiecte nu ar fi putut fi realizate cu bani din bugetul local sau cu fonduri guvernamentale”, a spus Mihai Chirica.
De trei ori mai mulți bani
La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan a menționat faptul că România a atras de la Uniunea Europeană de trei ori mai mulți bani decât suma cu care a contribuit la bugetul Uniunii. „De la aderare și până în prezent, țara noastră a contribuit la bugetul UE cu 18 miliarde de euro. În acest timp, România a accesat fonduri de 54 miliarde de euro, iar de la 1 ianuarie 2021 va avea la dispoziție cea mai mare sumă de până acum: 80 miliarde de euro pentru următorii șapte ani. Banii sunt destinați pentru dezvoltarea regională, mă refer la extinderea rețelelor de gaze, apa și canalizare, electricitate, dar și pentru sprijinirea sectorului agricol, prin subvenții directe acordate fermierilor, dar și pentru dezvoltarea rurală prin tehnologizare”, a spus acesta.
Siegfried Mureșan a făcut referire la alte două lucruri: faptul că Uniunea Europeană alocă fonduri pe două direcții care, până acum, nu au făcut obiectul unor axe de finanțare – digitalizare și ecologizare - și că banii din ceea ce se numește fondul de redresare și reziliență ar putea fi utilizați, de asemenea, pentru dezvoltare regională. „La propunerea mea, am inclus în raportul legislativ al Parlamentului European creşterea prefinanţării pe Fondul de redresare şi rezilienţă de la 10% la 20%. Dacă votul final în Parlament va confirma propunerea mea, vor veni mai mulţi bani mai rapid pentru ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să poată da drumul la lucrări mai repede şi să creeze locurile de muncă mai rapid”, a afirmat Mureşan. Potrivit acestuia, sunt 750 de miliarde de euro disponibili pentru următorii patru ani pentru toate statele Uniunii, din care României îi revine 33 miliarde de euro.
Extinderea rețelei de gaz
Și ministrul Costel Alexe susține că orice altă resursă din bugetul Uniunii Europene este binevenită. „În judeţul Iaşi avem astăzi reale probleme în alimentarea locuinţelor cu gaze naturale, sperăm, domnule Siegfried Mureşan, ca şi în următorul exerciţiu financiar, pe lângă aceşti 900 de milioane de euro, România să beneficieze de resurse pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de gaze naturale. Eu, ca ministru al Mediului, mă bucur mai mult pentru că reducem presiunea de pe pădurile României, iar judeţul nostru, ca de altfel întreaga Moldovă, are această problemă. După cum bine ştiţi, comparativ cu alte state europene, România cu 36% grad de racordare stă mult sub Ungaria, care e la 90%, sau Republica Moldova, care e la 76%”, a afirmat Alexe. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau