Iașul a deschis cel mai mare centru național de mentenanţă a avioanelor civile
Dimensiune font:
Prima zi a lunii septembrie a coincis cu debutul activității la Centrul de mentenanţă a avioanelor civile de tip Airbus 320 şi Boeing 737. Înfiinţat de Grupul Industrial Aeronautic Aerostar SA Bacău, hangarul a fost inaugurat fără prea mare fast. Tot ieri, pe 1 septembrie, la Iaşi a ajuns şi primul avion care necesită reparaţii.
Hangarul destinat mentenanţei a avioanelor civile din categoria Airbus 320 şi Boeing 737. El este situat pe terenul Aeroportului Internaţional Iaşi. Deschiderea de 83 m, realizată fără stâlpi intermediari, este cea mai mare de până acum pentru o construcţie de acest tip.
Accesul avioanelor în hangar este asigurat de 10 porţi cu înălţimea de 13,5 m care se deschid spre dreapta şi spre stânga. Porţile sunt acţionate de panouri de comandă şi au viteze diferite de deschidere, în aşa fel încât la capăt de cursă să ajungă toate o dată. Sunt prevăzute cu senzori de depistare a obstacolelor, tampoane la capăt de cursă şi sunt acoperite cu panouri termoizolante. Porţile se deplasează pe un sistem de culisare pe şine, înglobat în platforma hangarului, prevăzut cu scurgeri laterale pentru colectarea apelor pluviale acumulate între şine. „Suntem la al doilea proiect de această anvergură derulat împreună cu Aerostar. Faţă de proiectul de la Bacău, unde avem o deschidere liberă de 65 de metri, la Iaşi avem o deschidere de 83 de metri. Este cel mai mare centru de mentenanţă din ţară. Una dintre cele mai mari provocări a fost partea de proiectare. În timpul lucrărilor provocarea a fost partea de terasament, pentru că a trebuit să acoperim o diferenţă de nivel de aproximativ 5 metri şi a trebuit să aducem 15.000 de metri cubi de umplutură. O altă provocare o reprezintă transportul acestei structuri metalice care a necesitat o asamblare la faţa locului. În momentele de vârf am avut şi 75 de oameni iar la Bacău au fost circa 200 de oameni care au lucrat pentru proiectul de la Iaşi”, a declarat Paul Armeanu, director producţie al firmei de construcţii SSAB.
Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi cea a Aerostar Bacău au semnat în septembrie 2017 contractul de concesiune pentru suprafaţa de 16.000 metri pătraţi, pentru o perioadă de 49 de ani, cu o redevenţă anuală de 10.500 de euro, teren pe care Aerostar a construit hangarul pentru mentenanţa avioanelor civile. Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult o jumătate din durata sa iniţială. „Astăzi este o zi de sărbătoare pentru Iaşi. A fost finalizat centrul de mentenanţă. De astăzi Iaşul devine pol al aeronauticii mondiale pentru mentenanţă. Am promis că se va realiza, săptămâna trecută a fost primită autorizaţia de funcţionare. Deja a venit primul avion la reparat. Pe data de 7 va mai veni încă unul. Astfel se intră într-un regim normal de lucru”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
Pentru centrul de mentenanţă destinat aviaţiei civile Grupul Industrial Aeronautic Aerostar a investit la Iaşi 10 milioane de euro şi oferă peste 150 de locuri de muncă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau