Iașul își mai adaugă un titlu: Capitală Cantemiriană!
Dimensiune font:
Până pe 1 octombrie, Palatul Braunstein găzduiește expoziția „Dimitrie Cantemir 300. Iași – Capitală Cantemiriană”, un adevărat omagiu adus marelui domn Dimitrie Cantemir, în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea sa.
Personalitate complexă, figură culturală - prima și cea mai proeminentă pe care a dat-o spațiul românesc – Dimitrie Cantemir a fost evocat la Iaşi în cadrul unei manifestări găzduite de Palatul Bruanstein. Astfel, expoziția „Dimitrie Cantemir 300. Iași – Capitală Cantemiriană”, prezintă un impresionant număr de bunuri culturale ilustrative pentru opera științifică a acestuia: documente emise de cancelaria lui Dimitrie Cantemir, cu semnătura principelui, ediții rare ale lucrărilor eruditului domn, precum și alte valoroase mărturii materiale ale secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. În cadrul vernisajului expoziției, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a spus că 2023 a fost anul dedicat personalităților românești, amintindu-i aici pe Iorga, Alexandru Ioan Cuza și Cantemir. „Dimitrie Cantemir a venit ca o dublă celebrare, comemorare și naștere. Un repet pentru mine, ca primar, ca om al acestei urbe și un reper pentru fiecare român. Nu este întâmplător să vorbim despre 300 de ani de la moarte, în timpul războiului dintre Ucraina și Rusia, pentru că și domnia sa trăit aceleași momente. Bineînțeles, cu recunoștința și obligația pe care o avem față de memoria pe care trebuie să o purtăm și obligația de a transmite mai departe către tânara generație Dimitri Cantemir. Mulți l-au învățat la școală, dar foarte puțini au aflat despre cât de largă a fost agenda științifică și culturală a dumnealui, a personalității, a domnitorului, academicianului, a muzicologului, interpretului, uneori și a tuturor celorlalte lucruri pe care le-a făcut pentru cultura universală”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
O somitate provenită dintr-o familie fără interes cultural
La vernisajul expoziției au fost invitate și câteva personalități ale culturii românești, printre care se numără și academicianul Victor Spinei, ale cărui . afirmaţiile referitoare la fostul domnitor au fost extrem de interesante. „În pofida faptului că provenea dintr-o familie fără interes cultural, Dimitrie Cantemir a depășit tiparele locale și s-a aliniat celor mai străluciți cărturar ai epocii sale. Acesta nu avea o părere prea bună despre apetențile culturale ale moldovenilor din vremea sa. Vorbește cam cu dispreț, dar avea și dreptate. Societatea românească era depășită de aspectele culturale, ceea ce este cumva precar pentru cultura românească pentru că societatea contemporană românească de pretutindeni nu l-a perceput ca pe un mare savant. El a fost descoperit mult mai târziu de cei din Școala Ardeleană care au luat cunoștință de sintezele lui care circulau în Europa și ei l-au semnalat în cultura românească ca o somitate. Însă, trecuseră aproape 100 de ani de la decesului lui. Iată niște precarității în societatea românească din care mai trebuie să și învățăm”, a declarat academicianul Victor Spinei.
Evenimentul este rezultatul unui parteneriat încheiat cu cele mai prestigioase instituții din România și din Republica Moldova: Academia Română - Filiala Iași, Institutul de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Asociația „Dar Publishing Development”, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Consiliul Raional Ialoveni și Asociația de Istorie Militară Republica Moldova. Anca POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau