Iașul intră pe scena UNITER cu cinci nominalizări
Dimensiune font:
* teatrul este arta care ne amintește că emoția autentică nu se stinge niciodată * la cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor UNITER, scena românească își celebrează maeștrii, oferind recunoașterea meritată celor care au transformat arta spectacolului într-o misiune de-o viață * între omagiile aduse, un nume răsună cu o vibrație aparte: Emil Coșeru, actorul pentru care fiecare rol a fost un dar, iar fiecare spectacol – o reverență în fața publicului
Într-o lume în care efemeritatea succesului este adesea trăsătura definitorie, teatrul rămâne un sanctuar al artei, al memoriei și al pasiunii neclintite. Nominalizările pentru cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor UNITER au fost anunțate, readucând în lumină artiști care au transformat scena într-un spațiu al emoției autentice.
Printre cei omagiați anul acesta, un nume reverberează cu o încărcătură specială: actorul Emil Coșeru, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, care va primi Premiul pentru întreaga activitate. Cu o carieră ce se întinde pe mai bine de cinci decenii, artistul se declară profund emoționat: „Premiul acesta înseamnă foarte mult pentru mine, datorez totul Teatrului Național pentru că, 56 de ani de teatru de când am terminat eu facultatea îi datorez Teatrului Național din Iași pe care l-am slujit atâta vreme. Datorez totul personajelor mele și foarte mult și Facultății de Teatru din cadrul Universității de Arte George Enescu și studenților mei, pe care i-am pregătit și care sunt mândru de ei și pe care-i iubesc și pe care i-am pus pe toate scenele țării să joace”. Momentul primirii veștii a fost unul neașteptat, dar plin de semnificație: „Nici n-am știut când a apărut vestea. Cineva de la Suceava mi-a dat telefon și mi-a spus: «Uite, domnul Coșeru, pentru întreaga activitate ești premiat». Eu scriam ceva, mă rog, îmi scriam memoriile și atunci mi s-a rupt stiloul, bineînțeles”.
Aplauze la scenă deschisă
Recunoașterea excelenței în teatru nu se oprește aici. De la Iași, sunt nominalizați și Tatiana Ionesi, la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Altă mamă din spectacolul „O zi de bucurie”, regizat de Radu Afrim, și Cosmin Maxim, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea în același spectacol.
Pe lista nominalizărilor pentru Cel mai bun spectacol se află montarea „Regina nopții” a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați, în regia Letei Popescu, un text care a fost apreciat și la categoria Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, dar și pentru Cea mai bună muzică originală și sound design, semnate de Csaba Boros.
În categoria spectacolelor pentru copii și teatru de animație, se distinge „Majordomul”, în regia lui Ciprian Huțanu, o producție a Companiei de teatru Synchret și Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Tot de la aceeași universitate, artistul vizual Andrei Cozlac este nominalizat la Cel mai bun video design pentru spectacolul „Mary Stuart”, montat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în regia lui Andrei Șerban.
În peisajul teatral românesc, și Teatrul Național Radiofonic, din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, își reafirmă valoarea, fiind prezent în competiție cu spectacolul „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, în adaptarea radiofonică și regia Cezarinei Udrescu.
Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 33-a ediție, va avea loc pe 26 mai la Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, o coincidență fericită, având în vedere că instituția își sărbătorește 175 de ani de existență. Este un eveniment care nu doar onorează excelența, ci și subliniază continuitatea artei teatrale, într-o lume în care poveștile, odată urcate pe scenă, devin nemuritoare.
Maura ANGHEL
De la Iași, sunt nominalizați și Tatiana Ionesi, la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Altă mamă din spectacolul „O zi de bucurie”, regizat de Radu Afrim, și Cosmin Maxim, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea în același spectacol. În categoria spectacolelor pentru copii și teatru de animație, se distinge „Majordomul”, în regia lui Ciprian Huțanu, o producție a Companiei de teatru Synchret și Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Tot de la aceeași universitate, artistul vizual Andrei Cozlac este nominalizat la Cel mai bun video design pentru spectacolul „Mary Stuart”, montat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în regia lui Andrei Șerban.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau