Iașul respiră prin Sfânta Cuvioasă Parascheva
Dimensiune font:
Iaşul a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-i primi, ca în fiecare an, pe credincioşii veniţi în pelerinaj de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta care, de secole, ocroteşte întreaga Moldova dar şi pe cei aflaţi în necaz.
Anul acesta, alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivaţie importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti (psalţi)”.
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a început sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. La ceremonia relogioasă au asistat sute de credincioşi, Catedrala fiind neîncăpătoare. Cu telefoanele în mâini, din dorinţa de a înregistra aceste clipe unice, mulţi s-au înghesuit spre racla Sfintei, până când din mulţime s-a auzit strigând „Nu vă împingeţi!”.
Ulterior, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi depusă în baldachinul special amenajat. Aici va rămâne până duminică, 15 octombrie.
Aşa cum este tradiţia bisericească, pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii.
Iaşul, polul credincioşilor din ţară şi străinătate
Ca în fiecare an, credincioşi din toată ţara au venit şi continuă să vin în număr tot mai mare la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Zilele acestea Iaşul este centrul credinţei şi cel mai mare centru de pelerinaj din întreaga ţară. Fie soare, ploaie sau vânt, mii de credincioşi stau şi câte 10 ore la rândul de peste doi kilometri din dorinţa de a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Zilnic, sute de autocare din toată ţara blochează malurile Bahluiului în aşteptare pelerinilor care îşi aşteaptă în tăcere şi smerenie rândul spre balachinul cu moaştele Cuvioasei.
Unii dintre ei sunt veniţi din judeţele din Sudul ţării. Alţii, din Capitală. Primul pelerin însă este o femeie din judeţul Vrancea, o bătrânde de 71 de ani. Ea a plecat de acasă de vineri dimineaţa, de la ora 4, la 5,30 a avut tren spre Iaşi. La ora 10 deja stătea cuminte pe un scaun lipit de gardul Mitropoliei. În tren s-a întâlnit cu o femeie din Adjud, care avea acelaşi drum, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi aceeaşi dorinţă de a aşteapta momentul în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul din Curtea Mitropoliei. „Vin mai devreme pentru că după aia ne e greu. Trebuie să stăm în picioare mai mult timp, nu putem ieşi din rând pentru că ne pierdem locul. Aşa e mai bine pentru că nu stau doar aici. Mai merg în biserică, mă mai duc pe la magazine, mai văd oraşul. În caz că se lasă frigul peste noapte mi-am adus şi haine groase şi pături”, spune Maria Popa.
În total, bătrâna a făcut 30 de ore dus-întors pentru bucuria de a se închina la Cuvioasă. Nu a fost singura. Alături de ea s-a aflat şi doamna Tina, o femeie de 67 de ani, din Adjud. Am venit cu busuioc, cu flori. Am adus şi de mâncare şi de îmbrăcat, în caz că se schimbă vremea şi se lasă frigul. Aşa venim în fiecare an ca să ne uşurăm sufletele de păcate, de greutăţile noastre, mergem la Prea Cuvioasa Parascheva, o atingem, ne închinăm şi plecăm acasă uşurate, pentru că Sfânta ne dă putere, ne întăreşte şi uşurează sufltetele. Ne bucurăm de această clipă şi ne rugăm nu doar pentru noi şi copiii noştri sau familiile noastre. Ne rugăm pentru toată lumea, să aibă toată lumea bine şi să le fie bine tuturor, să aibă sănătate, să fie pace în lume, spune doamna Tina.
Ieri, în a doua zi de pelerinaj, credincioşii au venit în număr la fel de mare chiar dacă mercurul din termometre a scăzut până la 10 grade Celsius. În ciuda ploii şi a frigului, credincioşii au continuat să stea la rând, însă în număr mult mai mic decât în ziua precedentă. Mulţi dintre ei au venit cu autocarul, în excursii organizate de preoţii parohi special pentru această sărbătoare creştină. „Venim de la Bucureşti pentru că Sfânta ne ajută foarte mult, ne dă sănătate. Ne rugăm şi pentru cei care nu pot să ajungă aici. Ne simţim foarte bine ori de câte ori venim aici. Dacă ne-am duce în Israel nu ne-am simţi la fel de bine ca aici,la Cuvioasă. E semn că e un loc Sfânt. Prin intermediul Cuvioasei noi ne apropiem mai mult sufleteşte unii de alţii, ne ajutăm unii pe alţii atunci când cineva are nevoie. De exemplu, azi îţi dau eu matale. Mâine, dacă nu am, poate mă ajuţi matale. Am învăţat lecţia asta de ajutor, să ne apropiem foarte mult. Noi suntem venite cu un autocar de 50 de persoane. De aici mergem la mănăstirea Cetăţuia, face părintele o dezlegare şi apoi mergem la Bujoreni, şi apoi mergem către casă, la Bucureşti. O parte dintre noi am fost şi ne-am închinat de-aseară. Alţii au intrat acum”, a spus Cristina Neagu, din Bucureşti.
Lângă ea e Daniela, o bucureşteancă care vine din anii 90 la Cuvioasa Parascheva. „Am fost şi acum o săptămână la Cuvioasă. Vin des la ea pentru că e făcătoare de minuni. De fiecare dată mă simt bine când ajung aici. De bine ce am ajuns acasă, m-a sunat prietena mea, doamna Cristina, să îmi spună că se face pelerinaj la Cuvioasă. Nu am mai stat pe gânduri şi am venit”, spune Daniela Popescu.
Ele sunt doar câteva dintre cei circa 45.000 de pelerini care au ajuns până acum să se închine la racla Prea Sfintei Cuvioase Parascheva.
350.000 de pelerini vor invada Iaşul
Autorităţile se aşteaptă ca în aceste zile la Iaşi să ajungă peste 350.000 de persoane. De aceea s-au luat măsuri de suplimentare a forţelor de ordine. Poliţişti, jandarmi, îmbrăcaţi atât în uniformă, cât şi în civil străbatestrăzile din Iaşi, pentru ca pelerinii să nu întâmpine probleme.
Pentru a evita aglomeraţia şi producerea de busculare, a fost amplasat un culoar unic pentru accesul celor care vor să se închine la racla Sfintei Parascheva.
Responsabili de ordinea publică în timpul pelerinajului sunt cei de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău. Estimările acestora arată că numărul pelerinilor va creşte simţitor în zilele de 13 şi 14 octombrie, adică de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci se extimează că în culoarul de acces spre racla Cuvioasei vor fi circa 60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de câţiva kilometri şi un timp de aşteptare între 16 şi 20 de ore.
Traseul culoarului unic destinat pelerinilor este de la Catedrala Mitropolitană-Strada Arhitect GM Cantacuzino-Strada Iordache Lozonchi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sf Andrei – str Iancu Bacalu – bdul Regele Ferdinand I al României. Laura RADU, Maura ANGHEL, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau