Iașul, ticsit de cerșetori
Dimensiune font:
În medie, fiecare cerşetor din Iaşi a fost amendat cu 363 de lei * de la începutul acestui an până în prezent polițiștii locali au întocmit 721 de procese verbale de constatare a contravenției pentru fapte de cerșetorie * cuantumul amenzilor este de 92.270 lei, aceste sancțiuni contravenționale fiind aplicate unui număr de 254 de persoane apte de muncă
În vara anului trecut, la Iaşi, a fost lansată oficial o amplă campanie care avea drept scop diminuarea fenomenului cerșetoriei în municipiul Iași. Potrivit iniţiatorilor, campania îşi propunea urmărirea şi identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile pe care le pot accesa la nivel local, precum și conștientizarea şi responsabilizarea ieșenilor privind consecințele încurajării cerșetoriei. „Cerșetoria, însoțită de marginalizarea socială, dar și de abandon școlar, sunt probleme pe care le urmăresc cu maximă atenție în activitatea mea de primar. Combaterea acestor flageluri este deosebit de importantă pentru comunitatea ieșeană pentru că acestea au consecințe nocive și pe termen lung. Criza economică și socială generată de pandemia de COVID – 19 a accentuat prezența cerșetorilor la Iași. Trebuie să intervenim repede și cu toate mijloacele! Nu vorbim despre combaterea altruismului și a grijii pe care un om trebuie să o aibă pentru cel de alături, dar nici nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil!”, spunea, atunci, primarul Mihai Chirica.
Între 600 şi 700 de cazuri pe an
Amploarea pe care fenomenul de cerșetorie o manifestă la Iași este redată statistic de către reprezentanții Poliției Locale prin cifre relevante. „De la începutul acestui an până în prezent polițiștii locali au întocmit 721 de procese verbale de constatare a contravenției pentru fapte de cerșetorie”, spun oficialii instituţiei. Potrivit acestora, cuantumul amenzilor este de 92.270 lei, aceste sancțiuni contravenționale fiind aplicate unui număr de 254 de persoane apte de muncă. Cifrele sunt apropiate cu cele de anul trecut, când, în jumătate de an, au fost constatate 677 de cazuri de cerșetorie.
Cu privire la acest număr, atât Poliția Locală Iași, cât și unii cetățeni ai municipiului și-au exprimat opinia că sunt mulți – opinie exprimată prin cele 90 de sesizări pe care instituția le-a primit prin apeluri telefonice, poşta electronică şi plin aplicaţia City Report. „Fenomenul nu poate fi eradicat sau diminuat numai prin aplicarea sancțiunilor contravenționale sau implicarea altor autorități publice și organizații neguvernamentale, ci și printr-o implicare a locuitorilor milostici care încurajează acest fenomen”, mai spun reprezentanţii Poliţiei Locale.
Tipologii de cerşetori
Cât prveşte tipologia cerşetorilor, nici aceasta nu s-a schimbat prea mult.
„Ghicitoarea”, „Fetița cu iconițe”, „Copilul cu fluierul și câinele” sunt doar o parte din tipologiile de cerșetori care acționează pe raza municipiului Iași. Seria de personaje identificate de Poliția Locală este completată de „Cerșetorii exploatați – minori” sau „Persoane cu dizabilități”, „Femeia însoțită de copii alungată de partener”, „Bătrânul neajutorat”, „Ștergătorul de parbrize”, „Tânărul abandonat de părinți” (cerșetor ocazional), „Reprezentanți ai fundațiilor sau a lăcașelor de cult”, „Cetele de colindători” (în mijloacele de transport în comun). Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau