Iaşul a ajuns la 21 de fraţi oficiali şi alţi şapte frați „vitregi”

1infratiri3

Dimensiune font:

| 15-06-2022 15:59

 Înfrăţirea oraşelor se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale. Cele două comunităţi înfrăţite derulează proiecte şi desfăşoară activităţi centrate pe diferite teme şi promovează înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor. Toţi primarii care s-au perindat la cârma Iaşului au înţeles beneficiile acestui gen de parteneriat, iar dovada o constituie acordurile de înfrăţire pe care Ioan Manciuc, Constantin Simirad, Gheorghe Nichita sau Mihai Chirica le-au semnat cu oraşe din toate colţurile lumii. Pe hârtie, municipiul Iaşi este înfrăţit cu 21 oraşe, provincii şi regiuni din toate colţurile lumii, iat cu alte şapte sunt parafate înfrăţiri încă nefinalizate. Oricât ar părea de ciudat, cu unele dintre acestea s-au dezvoltat relaţii permanente, în fiecare an materializându-se proiecte comune

Oraşul francez Poitiers este primul pe lista înfrăţirilor Iaşului. Se întâmpla în 1969, într-o perioadă de interimat la conducerea Primăriei, asigurată, din 1970, de Ioan Manciuc, primarul despre care s-a spus că a reconstruit Iaşul. De departe, însă, regretatul Constantin Simirad a fost cel mai prolific „părinte adoptiv”. În mandatul său, Iaşul a ajuns să fie cunoscut în Asia, America Centrală, Statele Unite şi Europa, lista înfrăţirilor îmbogăţiindu-se cu 14 nume de oraşe. Cu Xi’an (China), acordul de înfrăţire a fost semnat în 1994, parteneriatul concretizându-se în schimburi de experienţă sau participarea unor reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, ai Universităţilor, ai oamenilor de afaceri la Târgurile Internaţionale anuale din Xi’an.

Viniţa (Ucraina) este un alt oraş cu care au fost stabilite legături trainice, neexistând an în care reprezentanţii Primăriei sau ai Consiliului Judeţean să nu se deplaseze aici.

Evident, există şi înfrăţiri simbolice. Este cazul cele cu oraşul mexican Monterrey, din 1993. „Au existat relaţii relativ restrânse din cauza dificultăţilor de comunicare, dar reluate temporar în 2007 prin intermediul unor colaborări”, explică reprezentanţii Palatului Roznovanu.

Cinci dintr-o lovitură!

Simirad, ulterior ambasador al României în Cuba, a mai bătut un record:  este primarul care a semnat, simultan, cinci acorduri de înfrăţire cu localităţi din Italia. Este vorba de Sant’Oreste, Forano, Filacciano, Torrita Tiberina,  Morlupo Nazzano. Pentru actorii ieşeni, parteneriatul s-a dovedit benefic, atât timp cât până în 2006 au fost invitaţi, pe bază de reciprocitate, la turnee în aceste localităţi. Au mai fost dezvoltate proiecte comune, cum ar fi „Europa pentru cetăţeni”, „Rose”, „Next” şi „Politicile Oraşului”, însă din 2009 parteneriatele s-au oprit brusc.

Un alt oraş italian cu care Iaşul a dezvoltat relaţii culturale este Padova, înfrăţirea fiind semnată în 1995. Municipalitatea de aici a acordat timp de patru ani burse anuale pentru studenţii de la secţia de italiană a Universităţii „Al. I. Cuza” timp de 4 ani. Apoi, agenţii economici ieşeni au fost prezenţi la Târgurile internaţionale de bunuri de la Padova, în vreme ce actorii Teatrului Naţional au dat curs invitaţiei de a fi prezenţi la Festivalul de teatru antic.     

Politicienii ieşeni, vacanţe în Grecia

Tot în mandatul lui Simirad, Iaşul s-a înfrăţit cu Isfahan (Iran), oraş unde a fost creat un centru cultural românesc. Mai mult, în 2011, o delegaţie a Oficiului de Turism al Primăriei a participat la Primul Festival al oraşelor înfrăţite organizat la Isfahan. A urmat oraşul Athens din Georgia (SUA), cu care Iaşul a semnat un Pact de Amiciţie în 2001. După semnarea acestui Pact, nu au mai avut loc alte schimburi.

În 2002 a fost parafată înfrăţirea cu Peristeri (Grecia), oraş vizitat de politicienii şi consilierii locali ieşeni în fiecare an până în 2004, iar în 2003,

cea cu Jerihon (Palestina), concretizată în acordarea a două burse de studiu, în colaborare cu UMF Iaşi, pentru doi studenţi palestinieni. În aceste cazuri, schimburile nu au mai continuat după 2004.

În fine, Villeneuve d’Ascq (Franţa) este un alt oraş cu care am dezvoltat schimburilor universitare, tehnologice, am lansat proiecte de cooperare în domeniul administraţiei publice(Centre de Cartier pentru Cetăţeni, asistenţa socială, Punct de informare turistică etc.). Anual se organizează, de 1 decembrie, Ziua României la Villeneuve d’Ascq, iar pe 9 mai se organizează manifestări dedicate oraşelor înfrăţite. „În fiecare an se organizează cu sprijinul Universităţii Al.I.Cuza şi al Primăriei Iaşi Şcoala de vară de sociologie”, mai spun oficialii Primăriei.

Modest, Nichita n-a vrut decât patru fraţi!

Sub mandatul lui Gheorghe Nichita au fost semnate patru înfrăţiri. Este vorba de oraşul Veliko Trnovo – Bulgaria (2006), Iliopoulis – Grecia (2007), Chşinău – Moldova (2008) şi Cernăuţi – Ucraina (2012).  Lista colaborărilor cu aceste municipalităţi este una vastă, materializată în schimburi de experienţă în domeniul Ghişeului unic pentru cetăţeni, parcuri tematice pentru copii, pieţe temporare, festivaluri, duplexuri în cadrul FIE şi al Sărbătorilor oraşului, şcoli de vară pentru artişti.

Ashdod, ultimul venit la masa înfrăţirilor

Mihai Chirica a continuat exemplul predecesorilor, înfrăţind Iaşul cu cu oraşele Ungheni – Moldova (14 octombrie 2016), Sevilla – Spania (23 noiembrie 2017) şi Houston – Texas (14 martie 2018). Parteneriatul cu Ungheni prevede schimburi de experiența in domeniul serviciilor publice şi propuneri de colaborări pe proiecte europene (Cross-border), iar cel cu Seviila propune proiecte pe Smart City, cultură, promovare turistică, mediu, participare la evenimente internaționale. De altfle, în 2017 şi în 2019 s-a participat la Forumul global organizat de Sevilia anual, un prilej foarte bun de promovare şi de identificare de posibile parteneriate pe proiecte smart-city. În ceea ce priveşte oraşul Houston, în martie 2019 și 2020 șeful Biroului de cooperare economică din cadrul Primăriei Iași a participat la Misiunea Afaceri.ro la Houston şi a inițiat discuții cu numeroase instituții şi organizații din Houston în vederea inițierii de schimburi la nivel academic şi atragerea unor investiții la Iaşi. De altfel, chiar în această vară, este programată o nouă vizită a unei delegaţii ieşene în Houston. „Misiunea economică de la Houston urma să aibă loc în luna martie, însă s-a amânat. Ambasada SUA a blocat tot ce însemană cererile de vize în toată această perioadă, din cauza pandemiei și a situației geo-politice. Ne doream să mergem la Houston cu un grup de investitori din Iași, să-i punem în legătură cu investitori din America. O parte din ei nu aveau viză și, astfel, a trebuit să amânăm pentru o dată ulterioară. Probabil spre sfârșitul lunii iunie”, a spus Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași.

Ultimii ani au fost mai săraci în înfrăţiri, pandemia fiind, în mod evident, una din cauzele acestei stări de fapte. Aşa se face că ultimele trei înfrăţiri datează din perioada 2018-2019. Este vorba de oraşele  Haifa (Israel), Kutaisi (Georgia) şi Ashdod (Israel).

Aşteaptă, la rând, macedonienii şi tunisienii

Următorii posibili fraţi provind din Macedonia de Nord şi Tunisia. Anul trecut, s-a propus un acord de înfrățire cu orașul Ariana din Tunisia, localitate se află aproape de capitala tunisiană şi are un profil similar cu Iașul. Al doilea oraş este Bitola (Macedonia de Nord), primarul Mihai Chirica întâlnindu-se anul acesta cu ambasadorul Macedoniei de Nord.

Înfrăţiri nematerializate

Trebuie menţionat faptul că există în acest moment alte şapte înfrăţiri aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Local, dar nesemnate încă. Este vorba de oraşele Netanya – Israel, Yong-in – Coreea, Hue – Vietnam, Multan – Pakistan, Palermo – Italia, Cahul – Republica Moldova şi Nafplio – Grecia.

Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei