Iaşul a ajuns la 23 de fraţi!
Dimensiune font:
Toţi primarii care s-au perindat la cârma Iaşului în ultimele decenii au înţeles beneficiile înfrăţirilor cu alte localităţi, iar dovada o constituie acordurile pe care Ioan Manciuc, Constantin Simirad, Gheorghe Nichita sau Mihai Chirica le-au semnat cu oraşe din toată lumea. Pe hârtie, municipiul Iaşi a ajuns să fie înfrăţit cu 23 oraşe, provincii şi regiuni din toate colţurile lumii, iar cu alte şapte sunt parafate înfrăţiri încă nefinalizate. Ultimele două înfrăţiri au avut loc pe 1 decembrie 2022, cu oraşul Hânceşti, respectiv 15 ianuarie 2023, cu oraşul Bălţi, ambele din Republica Moldova, iar alte şapte aşteaptă să fie parafate.
Oraşul francez
Viniţa (Ucraina) este un alt oraş cu care au fost stabilite legături trainice, neexistând an în care reprezentanţii Primăriei sau ai Consiliului Judeţean să nu se deplaseze aici.
Evident, există şi înfrăţiri simbolice. Este cazul cele cu oraşul mexican Monterrey, din 1993. „Au existat relaţii relativ restrânse din cauza dificultăţilor de comunicare, dar reluate temporar în 2007, prin intermediul unor colaborări”, explică reprezentanţii Palatului Roznovanu.
Simirad, ulterior ambasador al României în Cuba, a mai bătut un record: este primarul care a semnat, simultan, cinci acorduri de înfrăţire cu localităţi din Italia. Este vorba de Sant’Oreste, Forano, Filacciano, Torrita Tiberina, Morlupo Nazzano. Pentru actorii ieşeni, parteneriatul s-a dovedit benefic, atât timp cât, până în 2006, au fost invitaţi, pe bază de reciprocitate, la turnee în aceste localităţi. Au mai fost dezvoltate proiecte comune, cum ar fi „Europa pentru cetăţeni”, „Rose”, „Next” şi „Politicile Oraşului”, însă din 2009 parteneriatele s-au oprit brusc.
Un alt oraş italian cu care Iaşul a dezvoltat relaţii culturale este Padova, înfrăţirea fiind semnată în 1995. Municipalitatea de aici a acordat timp de patru ani burse anuale pentru studenţii de la secţia de italiană a Universităţii „Al. I. Cuza” timp de 4 ani. Apoi, agenţii economici ieşeni au fost prezenţi la Târgurile internaţionale de bunuri de la Padova, în vreme ce actorii Teatrului Naţional au dat curs invitaţiei de a fi prezenţi la Festivalul de teatru antic.
Centrul cultural românesc în
Tot în mandatul lui Simirad, Iaşul s-a înfrăţit cu
În 2002 a fost parafată înfrăţirea cu Peristeri (Grecia), oraş vizitat de politicienii şi consilierii locali ieşeni în fiecare an până în 2004, iar în 2003,
cea cu Jerihon (Palestina), concretizată în acordarea a două burse de studiu, în colaborare cu UMF Iaşi, pentru doi studenţi palestinieni. În aceste cazuri, schimburile nu au mai continuat după 2004.
În fine, Villeneuve d’Ascq (Franţa) este un alt oraş cu care am dezvoltat schimburilor universitare, tehnologice, am lansat proiecte de cooperare în domeniul administraţiei publice(Centre de Cartier pentru Cetăţeni, asistenţa socială, Punct de informare turistică etc.). Anual se organizează, de 1 decembrie, Ziua României la Villeneuve d’Ascq, iar pe 9 mai se organizează manifestări dedicate oraşelor înfrăţite. „În fiecare an se organizează cu sprijinul Universităţii Al.I.Cuza şi al Primăriei
Chirica, opt înfrăţiri la activ!
Sub mandatul lui Gheorghe Nichita au fost semnate patru înfrăţiri. Este vorba de oraşul Veliko Trnovo – Bulgaria (2006), Iliopoulis – Grecia (2007), Chşinău – Moldova (2008) şi Cernăuţi – Ucraina (2012). Lista colaborărilor cu aceste municipalităţi este una vastă, materializată în schimburi de experienţă în domeniul Ghişeului unic pentru cetăţeni, parcuri tematice pentru copii, pieţe temporare, festivaluri, duplexuri în cadrul FIE şi al Sărbătorilor oraşului, şcoli de vară pentru artişti.
Mihai Chirica a continuat exemplul predecesorilor, înfrăţind Iaşul cu cu oraşele Ungheni – Moldova (14 octombrie 2016), Sevilla – Spania (23 noiembrie 2017) şi Houston – Texas (14 martie 2018). Parteneriatul cu Ungheni prevede schimburi de experiența in domeniul serviciilor publice şi propuneri de colaborări pe proiecte europene (Cross-border), iar cel cu Seviila propune proiecte pe Smart City, cultură, promovare turistică, mediu, participare la evenimente internaționale. De altfle, în 2017 şi în 2019 s-a participat la Forumul global organizat de Sevilia anual, un prilej foarte bun de promovare şi de identificare de posibile parteneriate pe proiecte smart-city. În ceea ce priveşte oraşul Houston, în martie 2019 și 2020 șeful Biroului de cooperare economică din cadrul Primăriei Iași a participat la Misiunea Afaceri.ro la Houston şi a inițiat discuții cu numeroase instituții şi organizații din Houston în vederea inițierii de schimburi la nivel academic şi atragerea unor investiții la Iaşi.
Hînceşti şi Bălţi, ultimii veniţi pe lista fraţilor Iaşului
Ultimii ani au fost mai săraci în înfrăţiri, pandemia fiind, în mod evident, una din cauzele acestei stări de fapte. Aşa se face că trei înfrăţiri datează tocmai din perioada 2018-2019. Este vorba de oraşele Haifa (Israel), Kutaisi (Georgia) şi Ashdod (Israel). Însă odată ieşiţi di pandemie, seria înfrăţirilor a fost reluată. Pe 1 decembrie 2022, la Primăria Iaşi a fost semnat documentul de înfrăţire de către Mihai Chirica, primarul municipiului Iași şi Alexandru Botnari, primarul municipiului Hîncești. La rândul său, oraşul Bălţi este ultimul venit pe lista fraţilor Iaşului. Duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale și la împlinirea a 173 de la nașterea lui Mihai Eminescu, primarul Mihai Chirica și o importantă delegație ieșeană au avut un program consistent de vizite și întâlniri cu parteneri din Municipiul Bălți din Republica Moldova. Programul a început prin semnarea de către primarul Mihai Chirica și primarul Nicolai Grigorişin a acordului oficial de înfrățire dintre orașul nostru și Municipiul Bălți. „Iașul este strâns legat de oraşele Moldovei lui Ştefan cel Mare prin istoria comună, tradiţii, limbă şi trăire românească și, pe acest fundament de nezdruncinat, ne propunem să aprofundăm schimburile culturale, economice, academice, sportive și turistice”, a declarat primarul Mihai Chirica. Lucian STATE
Următorii posibili fraţi provind din Macedonia de Nord şi Tunisia. Anul trecut, s-a propus un acord de înfrățire cu orașul Ariana din Tunisia, localitate se află aproape de capitala tunisiană şi are un profil similar cu Iașul. Al doilea oraş este Bitola (Macedonia de Nord), primarul Mihai Chirica întâlnindu-se anul acesta cu ambasadorul Macedoniei de Nord.
Trebuie menţionat faptul că există în acest moment alte şapte înfrăţiri aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Local, dar nesemnate încă. Este vorba de oraşele Netanya – Israel, Yong-in – Coreea, Hue – Vietnam, Multan – Pakistan, Palermo – Italia, Cahul – Republica Moldova şi Nafplio – Grecia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau