Iaşul ar putea avea o autogară modernă
Dimensiune font:
PMP propune ca aceasta să fie amplasată pe locul actualului depou CTP de pe strada Străpungere Silvestru * mai mult, a fost formulat un amendament care prevede alocarea a 400.000 de lei pentru realizarea proiectului * pe acelaşi teren, societatea civilă propune realizarea unui parc, în timp ce alţii au susţinut ideea realizării unui Muzeu al Transportului
Încă din 2009, se vorbea la Iaşi despre realizarea unei autogări. Cea din Păcurari (Vest) era departe de standardele pe care le presupune un astfel de obiectiv, iar cea de la Gară este una privată. Primarul de atunci, Constantin Simirad, îşi imagina autogara în Tudor Vladimirescu, pe locul actualului garaj al Companiei de Transport Public. S-a şi făcut un Studiu de Fezabilitate, dar în cele din urmă proiectul a fost abandonat, pe de o parte în urma sechestrului pe care Fiscul l-a instituit asupra bunurilor fostei RATP, iar pe de altă parte din cauza neidentificării unor surse de finanţare. Ulterior, s-a a fost avansată ideea ca amplasamentul viitoarei autogări să fie în locul depoului CTP de la Gară, mizându-se pe ideea că majoritatea autogărilor sunt situate lângă gări.
Necesitate pentru oraş
Subiectul a fost reluat zilele trecute, în şedinţa reunită a comisiilor din cadrul Consiliului Local, care premerge votul pe bugetul local ce urmează a fi dat mâine. „Grupul consilierilor PMP propune inițierea demersurilor necesare pentru construcția unei autogări moderne, așa cum municipiul Iași are nevoie”, este amendamentul depus de către cei doi consilieri ai formaţiunii. Lucru întârit şi de actualul city-manager al Primăriei Iaşi. „În locul depoului CTP ar trebui să construim o autogară. Zona se pretează pentru aşa ceva, dat fiind faptul că în apropiere se află Gara Mare. În plus, autogara reprezintă o necesitate pentu oraş”, spune Petru Movilă. Conform amendamentului depus de PMP, Primăria ar trebui să aloce 400.000 de lei pentru realizarea proiectului. Investiţia propriu-zisă ar fi de minim 20 milioane de euro, sumă vehiculată încă din 2009.
Blocuri, parc, muzeu
Terenul depoului, care ar urma să fie liber odată ce tramvaiele, dar şi autobuzele din garajul din Tudor Vladimirescu ar urma să fie duse pe fosta platformă Fortus, este extrem de atractiv. Arhitecții care au elaborat Planul Urbanistic General au luat în calcul construirea de blocuri înalte în zona Străpungere Silvestru. Conform indicatorilor urbanistici stabiliți pentru zona depoului, sunt permise construcții de patru etaje, în contextul în care amplasamentul va face parte dintr-o „subzonă a clădirilor înalte”.
Pe de altă parte, s-au mai vehiculat două variante, dar care merg şi la pachet: zonă de relaxare (parc), dar şi Muzeu al Transportului Public. Ideea parcului aparţine societîşii civile, care, de altfel, a şi iniţiat o petiție online pentru a susţine acest demers. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau