Iaşul, poluat cu o substanță cancerigenă
Dimensiune font:
Aerul din municipiul Iași este din ce în ce mai poluat, în special din cauza traficului. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că încă de la începutul anului au fost identificate particule de benzen în aer, o substanță care poate produce cancer.
În Iași au fost înregistrate valori de 4.2 micrograme/m3, conform măsurătorilor efectuate de către cercetători. Studiile arată că 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. „Atrag atenția că în Iași există deja benzen în aer, în zona Podul de Piatră, cât este în Ploiești în zonele cele mai poluate, acolo unde este industria petroliera numărul unu a țării! Pâna la această oră, de la începutul anului, concentrația medie de benzen în Iași, respectiv în Ploiești, înregistrează aceleași valori - 4.2 micrograme/m3. Limita maxima anuală este 5! Atrag atenția autorităților să analizeze cu maximă profunzime acea zonă. Să instaleze mai mulți senzori pe o rază de cel puțin 2 kilometri în jurul Iașului și să coreleze și cu natura traficului. Benzenul este cancerigen”, a declarat prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician.
PM10 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, dar care pot fi extrem de nocive pentru organism. Ele afectează persoanele în vârstă, în special cele cu boli cardiovasculare, și pe copii
Încă de la începutul acestui an, stațiile din zona Podu de Piatră și Bosia - Ungheni au înregistrat fluctuații ale nivelului de poluare în Iași. Cele mai mari valori de PM10 au fost înregistrate săptămâna trecută. Acest lucru s-a datorat traficului auto, cât şi a altor surse locale încălzire rezidențială. „Cauze posibile care cumulat au condus la valori crescute la indicatorul PM10 măsurat automat în stația IS-6 (Bosia - Ungheni) sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul judeţean 249A situat în vecinătatea stației și arderile de combustibili solizi pentru încălzirea și prepararea hranei în gospodăriile populației din zona rurală în care este amplasată staţia”, a transmis Agenția pentru Protecția Mediului Iași.
Particulele în suspensie (PM10) reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, dar care pot fi extrem de nocive pentru organism. Ele afectează persoanele în vârstă, în special cele cu boli cardiovasculare, și pe copii.
„Mai sunt și alti poluanți care acționează simultan asupra oamenilor din zona Bulevardul Nicolae Iorga: toluen care produce surzirea, particule micrometrice - produc accidente cerebrale, infarct și cresc incidența numărului de copii cu astm”, a declarat prof.univ.dr.Silviu Gurlui.
Un alt factor poluant pentru mediu sunt gunoaiele aruncate în zonele limitrofe ale orașelor sau ale comunelor. Chiar dacă anul trecut Garda de Mediu Iași a efectuat sute de controale în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de peste 2.043.000 lei firmelor care nu au respectat legea, oamenii continuă să arunce gunoaie în zone nepermise. Cel mai recent caz a fost prezentat pe rețelele de socializare, în comuna Ungheni. „Incendiul de vegetație ce pare destul de masiv ar fi devenit de necontrolat, punând în pericol poate chiar și gospodăriile populației, dupa cum mi s-a prezentat situația. Multe gunoaie văd că zac pe terenuri, iar noaptea sunt incendiate. Garda de Mediu va fi înștiințată. Lumea pare că e foarte receptivă la deteriorarea mediului și mă aștept să mai primesc și alte date”, a mai spus fizicianul. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau