Iaşul va avea pubele conectate la internet, alimentate cu energie solară
Dimensiune font:
Pandemia a dat peste cap planurile Salubris: şefii societăţii ar fi dorit ca în această lună să sosească primele containere inteligente comandate din Statele Unite, dar achiziţiile au fost amânate cu două luni * într-o primă etapă vor fi montate 240 de camere video de ultimă generaţie, care vor monitoriza punctele gospodăreşti * sistemul video inteligent îi va depista pe cei care nu precolectează separat şi va oferi operatorului informaţii despre momentul oportun ridicării deşeurilor
Şefii societăţii de salubritate din oraş îşi propuseseră să aducă în acest an modificări importante ale sistemul de colectare a deşeurilor. Este vorba de achiziţia a unor echipamente moderne specifice unui „smart city”. Este vorba de containere care vor putea fi deschise pe baza unei cartele, dar şi de containere care comprimă automat deşeurile existente. În al doilea rând, intenţia şefilor Salubris este de a înfiinţa un sistem video inteligent la puncte gospodăreşti, menit, pe de o parte, a-i depista pe acei ieşeni care nu precolectează separat, dar care să şi ofere operatorului informaţii despre cantităţile strânse, în sensul ca ridicarea deşeurilor să fie făcută atunci când recipienţii sunt plini. „Lucrurile se mişcă destul de anevoios din cauza situaţiei actuale. Pandemia a ţinut achiziţiile pe loc. Apoi, ne confruntăm cu probleme de personal, am încercat să limităm pe cât posibil numărul celor disponibilizaţi temporar. Nu în ultimul rând, asistăm la o criză generală: scad încasările, lumea e mai atentă la nevoile personale şi nu la plata utilităţilor. Evident, nu am renunţat la ideea de a aduce aceste echipamente, ne-am fi dorit să le avem până acum, însă se pare că furnizorii le vor aduce după 15 august. Sfârşitul verii ne-ar putea prinde cu echipamentele instalate”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris Iaşi.
Ce schimbări vor avea loc
Staţiile „inteligente” vor fi aduse din SUA de firma Grădinariu Import Export pentru suma de 964.956 lei (fără TVA). Fiecare container („Big Belly”) este dotat cu un compactor care este activat atunci când senzorii detectează o cantitate ridicată de deşeuri, iar prin comprimarea deşeurilor se măreşte capacitatea recipientului de opt ori. Pubelele sunt alimentate cu energie solară şi sunt conectate la internet: atunci când coşul de gunoi este plin, printr-o conexiune Wi-fi este trimis un semnal către o platformă online gestionată de operatorul de salubritate. Astfel, Salubris va putea interveni doar atunci când are certitudinea că trebuie ridicate deşeurile, fiind făcute economii de costuri.
Sistemul video inteligent la puncte gospodăreşti este realizat în parteneriat cu Full Com Distribution, în proiect fiind implicat, ca subcontractant, şi operatorul de telefonie Orange. Într-o primă etapă vor fi montate 240 de camere video, care vor monitoriza punctele gospodăreşti. Camerele sunt de ultimă generaţie: sunt capabile să detecteze culoarea unui obiect, pot semnala atunci când un container este plin sau când deşeurile se revarsă şi pot trimite imagini de rezoluţie înaltă şi pe parcursul nopţii. Camerele video vor fi conectate la un sistem de servere, iar imaginile vor fi disponibile şi pentru Poliţia Locală în cadrul viitorului dispecerat unic care va cuprinde toate sistemele video publice din oraş.
Un al treilea contract semnat de Salubris vizează livrarea a 210 de platforme supraterane (cu 3 - 6 containere/module) şi a 15 containere pentru haine. În acest caz, furnizorul va fi Lavitex Prod pentru suma totală de 4,09 milioane lei (fără TVA). Faţă de actualii recipienţi existenţi la Iaşi, noile containere sunt dotate cu un sistem care permite accesul doar pe bază de cartelă. Cartelele vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari, care, la rândul lor, le vor pune la dispoziţia locatarilor (o cartelă/apartament). „Am lansat cele trei licitaţii înainte de criza provocată de pandemia COVID-19. Veniturile Salubris au fost afectate în această perioadă, sunt scăderi considerabile. Livrarea echipamentelor va fi făcută în tranşe pentru a avea răgaz să le achităm”, a mai spus Cătălin Neculau. Tudor DAMASCHIN
* * *
Dorind să îşi responsabilizeze proprii angajaţi, conducerea societăţii Salubris a iniţiat un concurs inedit! Salariaţii au fost provocaţi să aducă baterii uzate, în schimbul cărora aveau şansa să câştige premii valoroase. Astfel, mai mult de o mie de baterii s-au adunat la sediul societăţii şi vor ajunge la o asociaţie de profil, care le va recicla.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau