Iaşul va deveni mult mai accesebil persoanelor cu nevoi speciale
Dimensiune font:
Totul a plecat de la un demers al celor de la APTA, care au expus, nu o singură dată, problemele de accesibilitate de la nivelul pietonalelor ieșene, care deși au fost reamenajate recent, nu respectă standardele impuse de legislația în vigoare. În jur de 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate: rampe la unghiuri impracticabile, treceri fără semnalizatoare acustice, lipsa suprafețelor tactile pe sol, trotuare denivelate etc. „Facem apel la administrația locală ieșeană pentru a sublinia necesitatea unui program coerent de reabilitare a căilor de acces stradale de la nivelul întregului oraș, în conformitate cu standardele impuse de Normativul 051/2012 privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. APTA își manifestă, o dată în plus, disponibilitatea de a asigura consultanță în dezvoltarea acestui proiect integrat de accesibilizare a orașului, și avem speranța că inițiativa noastră va declanșa un dialog constructiv cu edilii Iașului”, spun membrii asociaţiei.
Rampe abrubte
Una dintre cele mai mari probleme le întâmpină cei nevoiţi, din nefericire, să folosească scaunele rulante. Majoritatea rampelor din oraş au o înclinaţie de 15%, cu mult peste standardul de 5-7% existent în alte oraşe mari. „Din această cauză sunt nevoit să cobor pantele cu spatele, altfel risc să mă răstorn”, spune unul dintre ieşenii imobilizaţi într-un scaun rulant. La fel stau lucrurile şi la trotuare. Unele nu oferă acces comod persoanelor cu dizabilităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt şi trotuare care nu dispun de această facilitate.
În ceea ce priveşte dispozitivele de sonorizare la semafoare, cu ani în urmă, odată cu finalizarea implementării Sistemului de Management de Trafic, se spunea că 40 astfel de treceri vor dispune de această facilitate. Au fost montate aceste semafoare pe bulevardul Păcurari, la intersecţia cu Aleea Cimitirului Evreiesc, la intersecţia de la Moara de Foc, intersecţia din zona Gării Iaşi, Spitalul Spiridon,, Ţesătura, la trecerea de pietoni de la Minerva, la trecerea de pietoni de la Spitalul de Recuperare Iaşi, la trecerea de pietoni de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi la intersectia din Tudor Vladimirescu. Ulterior, pe considerentul că fac zgomot şi nu sunt decât rareori utilizate de nevăzători, multe dintre acestea au fost scoase din funcţiune. Practic, în acest moment, semafoarele cu semnalizare acustică se regăsesc într-un raport de un semafor la trei intersecţii mari.
Grija pentru semenii cu deficiențe locomotorii sau de vedere nu a fost nici măcar apanajul firmelor care au lucrat la implementarea investițiilor derulate pe fonduri europene. Pasajul Piața Unirii este evitat cu bună-știință de ieșenii imobilizați în cărucioare pentru simplul fapt că acele platforme elevatoare sunt dificil de utilizat. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește investiția de pe Nicolae Iorga – Doi Băieți. Aici, peroanele de călători ar fi trebuit dotate cu benzi de ghidare pentru nevăzători, numai că ceea ce a montat constructorul și felul cum a făcut-o nu se poate numi ajutor pentru ieșenii cu deficiențe de vedere.
Ce se va face
Revenind la parteneriat, APTA Iaşi va trebui să realizeze un grup de lucru şi un plan integrat de accesibilizare a infrastructurii publice ieşene, să furnizeze exemple de bună practică și să verifice calitatea materialelor şi a execuţiei lucrărilor pentru zonele pietonale aferente străzilor din municipiului Iaşi.
De cealaltă parte, Primăriei Iași îi revine sarcina de a respecta normele şi normativele în vigoare prin accesibilizarea spaţiilor publice, de a asigura transparenţa în procesul de realizare şi de funcţionare a grupului de lucru şi a planului de accesibilizare, asigurând un rol decizional în grupul de lucru unui membru delegat APTA. Totodată, municipalitatea ieșeană trebuie să includă un membru APTA din domeniul dizabilităţii în Comisia Tehnico- Economică constituită pentru avizarea proiectelor şi în Comisia de recepţie a lucrărilor de accesibilizare a infrastructurii publice, să desemneze o persoană din cadrul Primăriei pentru relaţia cu APTA laşi și să ţină cont de exemplele de bună practică întocmite de APTA laşi, referitoare la adaptarea zonele pietonale aferente străzilor din municipiul Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau