Ieșenii renunță la prenumele exotice, în favoarea celor româneşti
Dimensiune font:
* ieşenii au renunţat la a-şi boteza copii cu prenumele preluate din filme, alegându-le pe cele româneşti * pentru al treiela an consecutiv, top trei cele mai alese prenume şi-a păstrat aceeaşi configuraţie. Pentru băieți Andrei, Ştefan şi Alexandru, iar pentru fete Maria, Elena, Ioana
Reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași au realizat un raport statistic al celor mai populare prenume atribuite copiilor născuți în anul 2020. Astfel, la maternităţile ieşene s-au născut anul trecut 7.541 de copii (faţă de 7.948 în 2018 şi 7.830 în 2019), dintre care 3.834 de băieţi (3.963 în 2019) şi 3,707 de fete ( 3.867 în 2019). Lunile cu cele mai multe acte de naştere întocmite au fost octombrie (751), iunie (745) și septembrie (695), în condiţiile în care, în 2019, lunile cu cele mai multe nașteri în Iași au fost mai mai (779) şi iulie (744).
Ce nume au ales ieşenii
Reprezentanții Serviciului de Stare Civilă Iași au publicat şi un top al prenumelor tradiționale. În cazul fetelor, Maria rămâne prenumele preferat. Au fost 1.000 de cazuri în 2019, iar în 2020, 985 de fetiţie au fost botezate astfel. În cazul băieţilor, prenumele preferat a fost Andrei, cu 572 de cazuri în 2019 şi 576 cazuri în 2020. Alte prenume preferate de ieşeni au fost Elena (378 de cazuri), Ioana (391 de cazuri), Ștefan (364 de cazuri), Alexandru (377 de cazuri), Gabriel (268 de cazuri), Matei (254 cazuri), David (208 cazuri), Sofia (200 cazuri), Anastasia (201 cazuri). „Pentru al treiela an consecutiv, top trei cele mai alese prenume şi-a păstrat aceeaşi configuraţie. Pentru băieți Andrei, Ştefan şi Alexandru, iar pentru fete Maria, Elena, Ioana. Tot în urma acestei analize am remarcat faptul că trei sefrturi dintre părinţii au păstrat trendul ultimilor ani și au decis să atribuie câte două prenume copiilor”, spune Marius Bodoga, directorul executiv al DLEP Iaşi.
Reprezentanţii direcţiei precizează că în conformitate cu legislaţia în materia actelor de stare civilă înregistrarea naşterii se face de structura de stare civilă din cadrul SPCLEP sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul. Ofiţerul de stare civilă are obligaţia de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului, după caz.
Evitaţi cacofoniile şi formele diminutivale
Evident, pentru cei care vor deveni părinţi şi care nu s-au hotărât ce nume vor alege pentru copii lor, există site-uri care oferă sugestii şi care ar putea ajuta în această problemă. Totuşi, este recomandat să vă consultaţi arborele genealogic, numele bunicilor sau cele ale străbunicilor putând constitui alegeri inspirate. De asemenea, vă recomandăm, în cazul în care aţi ales deja, să țineţi cont şi de numele de familie şi cum sună acestea împreună, pentru a evita cacofoniile în alăturarea celor două nume, precum şi asocierilor repetitive care nu sună bine. În fine, psihologii recomadă să evitaţi să daţi copilului o formă diminutivală a numelui. El nu va rămâne toată viaţa un copil, va deveni adult, va ajunge în medii profesionale şi cu siguranţă nu va fi foarte plăcut să i se adreseze subalternii sau şeful cu „Ancuța”, „Răducu” sau „Vlăduț”. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau