Ieșenii se ridică împotriva războiului
Dimensiune font:
Sute de persoane din Iaşi, din Republica Moldova sau chiar din Ucraina au venit în această seară în Piaţa Unirii să îşi arate dezaprobarea faţă de atacul armatei lui Putin. Nu au venit singuri. Mulţi au venit cu copiii. Au venit să le arate valorile democraţiei, cum trebuie să răspundă atunci când le sunt încălcate drepturile, că trebuie să fie deschişi discuţiilor şi să îşi apere libertatea.
Războiul declanşat în Ucraina de către Vladimir Putin a stârnit proteste în centrul Iaşului. Sute de oameni de diferite naţionalităţi şi-au arătat susţinerea faţă de ţara cotropită de tancurile şi proiectilele ruseşti. Protestatarii au venit cu bannere pe care au afişat mesaje precum „Stop war, susţinem Ucraina”, „Opriţi vărsarea de sânge!”, „Slavă Ucrainei!”, „Sunteţi nişte eroi!”, „Speranţă şi lumină pentru Ucraina”, „Trăiască Zelenski!”, „Vrem pace, nu război!”. Din Piaţa Unirii au fost scandate şi lozinci împotriva preşedintelui Rusiei: „Putin, nu uita, Ucraina nu-i a ta!”, „Jos Putin!”, „Criminalul”. Manifestanţii au scandat, totodată, şi ultimele cuvinte ale celor 13 soldaţi ucraineni ucişi de militarii ruşi pe Insula Şerpilor pentru că au refuzat să se predea.
Printre protestatari se află şi Katia. Ea este o tânără din Odesa care a reuşit să intre în România după ce a trecut din Ucraina în Republica Moldova pe la punctul de trecere Palanca. Katia a reuşit să iasă din Ucraina cu bebeluşul său de nici doi ani. Soţul i-a rămas în Ucraina, pe prima linie a frontului. De sub masca cu protecţie sanitară cu greu îşi poate ascunde lacrimile. „Sunt foarte mulţi oameni care vor să plece din Ucraina. Am avut noroc să trecem mai repede graniţa pentru că aveam un copil mic. Pentru siguranţa celui mic, l-am trimis la mama mea, care locuieşte în Spania, iar eu am rămas aici. Vreau să văd cum mă pot întoarce în Ucraina. Restul rudelor au rămas acolo şi au nevoie de ajutorul meu. Nu pot pleca din Ucraina. Am vorbit cu ei. Sunt în viaţă, se apără cum pot. Peste tot se aud bubuituri”, a spus Katia. În Iaşi, ea locuieşte, de nici 24 de ore, împreună cu o altă femeie care reuşit la rândul ei să fugă din Ucraina, la o familie care s-a oferit să le găzduiască fără să le ceară nimic în schimb. „Sunt impresionată că multe familii de români sunt dispuse să primească refugiaţi, că se solidarizează cu noi, ucrainenii”, a spus Katia.
Ea nu ar fi reuşit să ajungă la Iaşi fără ajutorul lui Alex. Alex Cozma are 21 de ani, este student la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj. A străbătut toată ţara pentru a ajuta o tânără refugiată la Chişinău să ajungă în România. „Am un prieten ucrainean care mi-a dat mesaj că are două prietene care au nevoie de ajutor să iasă din Ucraina. Iniţial era vorba de o tânără mamă şi copilul de un an şi şapte luni. Până să ajung la Chişinău, locul de întâlnire, am aflat şi de Katia. Fetele au reuşit cumva să ajungă la graniţa de la Palanca, în Republica Moldova, apoi au ajuns în Chişinău. De acolo le-am preluat eu şi le-am adus aseară în Iaşi”, spune Alex. Ajunse pe teritoriul românesc s-a făcut o mobilizare pe reţelele de socializare şi pe grupurile de sprijin pentru refugiaţi pentru a ajuta măcar una dintre mame să plece din ţară spre Spania. „Pentru mama care avea un copil de un an şi şapte luni am reuşit să îi găsim, prin mobilizarea pe social media, loc la avionul care pleca de la Otopeni spre Spania, unde era soţul ei. Katiei am reuşit să îi găsim un loc într-un avion spre Berlin. De acolo urmează să se îmbarce spre Ucraina”, spune Alex. El ar fi trebuit să plece duminică seara spre Cluj. Înainte de a pleca şi-a zis că trebuie să viziteze Iaşiul. „Am sunat-o pe Katia să văd dacă este bine. I-am propus să vedem oraşul şi să ne luăm la revedere. Ajunşi în centru am dat peste mulţimea adunată în Piaţa Unirii. Bineînţeles, nu puteam să stăm să ne uităm. Ne-am alăturat şi noi celor de aici. Era cazul să ne arătăm şi noi solidaritatea faţă de poporul ucrainean, că nu sunt singuri. Ucraina trebuie să ştie că nu e singură. Românii sunt alături de ea, Uniunea Europeană, toată lumea este alături de ea în aceste momente grele”, a mai spus Alex.
Tot pentru a-şi arăta susţinerea şi solidaritatea faţă de Ucraina, în Piaţa Unirii au venit şi câteva studente din Republica Moldova, care învaţă în Iaşi. „Nu pot găsi cuvinte pentru a mă exprima. Am venit să ne arătăm solidaritatea faţă de Ucraina, faţă de prietenii de acolo, faţă de rudele noastre de acolo, faţă de orice om care acum se află în Ucraina. Suntem din Republica Moldova, dar locuim aici, momentam. Ceea ce se întâmplă în aceste zile este ireal. Nu pot să cred că în secolul XXI vorbim de război, de un război care este atât de aproape. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina se întâmplă pentru că oamenii nu se iubesc între ei, pentru că oamenii se urăsc. De aceea am ajuns să vedem războiul de lângă noi şi consecinţele pe care acesta le lasă în fiecare zi”, spune Diana. Ea a venit alături de Doina, o tânără din Edineţ, Republica Moldova, care de 10 ani învaţă în Iaşi. „Nu am prieteni în Ucraina dar cred că, din păcate, în aceste momente ucrainenii ne sunt mai mult decât prieteni, sunt fraţii şi surorile noastre chiar dacă nu suntem rude de sânge. E dureros ceea ce se întâmplă. E dureros. Tragic e puţin spus. Părinţii mei trăiesc foarte aproape de Cernăuţi, în oraşul Edineţ, este chiar la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina. Astăzi m-a sunat tata să îmi spună că aude bombardamente şi în urma lor se simte ca la cutremur. E tragic, e dureros. Mi-e frică pentru Ucraina, chiar şi pentru Republica Moldova”, spune Doina.
Despre soarta Ucrainei Daria, o fetiţă de 10 ani, a aflat în timp ce părinţii ei discutau şuşotind în bucătărie. Tot acolo i-a văzut plângând de mila locuitorilor din Ucraina şi puneau la cale cum să îi ajute. În acest timp Daria, o fetiţă de 10 ani, a luat o coală de hârtie şi şi-a reprezentat ideile în culori. După aceea, a luat desenul şi a ieşit cu părinţii şi întreaga familie în Piaţa Unirii. „Am fost impresionată într-un mod negativ. Ceea ce se întâmplă acolo, în Ucraina, nu e bine. Ne bucurăm că trăim cât de cât într-o ţară liniştită. Noi suntem din Republica Moldova dar locuim de mulţi ani în Iaşi. Avem prieteni în Ucraina. Unii au ajuns deja, locuiesc acum cu noi”, a spus Daria. Laura RADU, Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau