Ieșenii, vinovați pentru poluarea din județ
Dimensiune font:
Sute de amenzi și mii de controale se fac an de an la nivelul județului Iași pentru ca mediul încojurător să fie protejat. Zadarnic, însă... Chiar dacă au un efect devastator asupra a tot ceea ce ne înconjoară, oamenii continuă să arunce deșeuri industriale sau periculoase în albiile râurilor, nu respectă normele de poluare când execută lucrări de construcții și lista de infrațiuni contra mediului poate continua. Pentru a pune stop la fenomenul poluării, există mai multe instituții abilitate ale statului care efectuează controale pentru a vedea dacă sunt respectate normele în teren.
Garda de Mediu a aplicat amenzi usturătoare, dar tot nu e suficient
Garda Naţională de Mediu are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului. Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu este, la nivel teritorial, o structură de inspecție şi control în domeniul protecției mediului, fără personalitate juridică.
Conform ultimului bilanț, în anul 2020 au fost efectuate peste 1.100 de controale în județ. Nu mai puțin de 760 controale au fost făcute în domeniul poluării industriale, iar 350 de controale în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. Din păcate, au fost constatate și foarte multe nereguli.
Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu a acționat în cazul demolării de la Moara 1 Mai din vară. Atunci, a fost verificat amplasamentul fostei mori precum şi documentele relevante ale lucrărilor de demolare. Aici, a fost aplicată o amendă de 50.000 lei, nefiind respectate măsurile de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra mediului înconjurător.
Și acesta este doar un exemplu care poate avea un impact important asupra aerului pe care îl respirăm.
Agenția pentru Protecția Mediului măsoară zilnic nivelul de poluare din aer. Conform ultimelor măsurători, indicele de calitate a aerului în municipiul Iași este de la Bun la Moderat și are fluctuații în funcție de zonele în care sunt amplasate stațiile de măsurare și de agenții poluanți. Cele din Decebal-Cantemir înregistrau în urmă cu două săptămâni indicele Moderat, pe când cele din Oancea și Tătărași aveau un nivel acceptabil de poluare.
15 dosare penale
La nivelul județului Iași au fost aplicate un număr de 211 sancțiuni contravenționale principale, 26 de sancțiuni contravenționale complementare. Valoarea sancțiunilor a fost de 1.363.000 lei. Au fost efectuate și un număr de 15 de sesizări penale. „Neconformitățile sancționate s-au referit la: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate etc. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru următoarele fapte: ardere mirişti şi stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, depozitare, transport si eliminare ilegală de deşeuri, inclusiv deşeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual şi uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență”, au transmis reprezentanții Comisariatului Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu.
Un alt episod de poluare care a afectat factorul de mediu aer și care a fost generat de autoaprinderea deşeurilor din depozitul de deşeuri Ţuțora. Pentru poluarea aerului atmosferic cu fum rezultat din arderea cu flacără deschisă a deşeurilor, operatorul depozitului a fost sancționat contravențional cu amendă de 15.000 lei.
Celelalte sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate, arderea vegetației uscate şi a miriştilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului. Doar în luna noiembrie au fost aplicate sancțiui de 103.500 lei pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate. Corina ISTRATI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau