Ieşenii, afectați de războiul din Ucraina
Dimensiune font:
Medicii spun că sentimentul de nesiguranță asupra zilei de mâine provoacă frică constantă, iar din această cauză unii ieşeni ajung să dezvolte stări de anxietate și chiar depresie * totuşi, psihiatrii atarg atenţia că frica oamenilor poate fi alimentată și de știrile false care au împânzit internetul, prin urmare este extrem de important să alegem foarte atent sursele din care ne informăm
Au trecut aproape 500 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina. Chiar dacă o mare parte din populația Iaşului deja s-a obișnuit cu existența conflictului armat, există și anumite categorii de persoane care sunt afectate de ce se întâmplă în țara vecină. Astfel, susțin medicii psihiatri, există persoasne care trăiesc cu frică și care riscă să dezvolte afecțiuni grave din această cauză. Sentimentul de nesiguranță asupra zilei de mâine provoacă frică constantă și se poate ajunge chiar la anxietate și depresie. Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, a vorbit despre această problemă, care trebuie tratată cu seriozitate.
,,Șocul inițial a fost mare, dar o parte din populație a reușit să se obișnuiască cu ideea că este război în țara vecină. Cu toate acestea, există și persoane care trăiesc cu frică, sunt nesiguri asupra zilei de mâine. Asupra acestor persoane, războiul are încă un impact mare. De cele mai multe ori, sănătatea noastră psihică depinde de capacitatea fiecăruia de a se adapta la ceea ce se întâmplă în lume. Cu toate acestea, există persoane care au dezvoltat anxietate și chiar simptomatologie depresivă. Contextul economic și lipsa unei previziuni asupra viitorului sunt doi factori care pun presiune”, a precizat medicul ieșean.
Cum poate fi gestionată această frică?
Fără îndoială, teama de război este justificată. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că ea trebuie gestionată cât mai bine de fiecare persoană în parte. Totodată, contextul în care a izbucnit conflictul armat din Ucraina, chiar la terminarea pandemiei de COVID-19, este un alt factor care a accentuat frica oamenilor.
,,Aceste lucruri nu pot fi controlate de fiecare individ în parte, sunt lucruri care se întâmplă la nivel global. Ceea ce putem controla, însă, este frica, ce poate fi gestionată prin capacitatea noastră de adaptare la anumite situații. Trebuie să învățăm să ne controlăm trăirile, chiar dacă de multe ori este vorba despre evenimente tragice. De exemplu, războiul a adus schimbări economice, care implică și schimbări în stilul nostru de viață. Acestea trebuie luate și tratate ca atare ”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.
Totodată, psihiatrii susțin că frica oamenilor poate fi alimentată și de știrile false care au împânzit internetul. Astfel, aceștia sunt de părere că trebuie să alegem foarte atent sursele din care ne informăm, pentru a nu pica în plasa propriei naivități. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau