Ieşenii cer inventarierea copacilor din oraş!

1Copaci1

Dimensiune font:

| 18-09-2022 13:59

Activiştii de mediu susţin că Iașul se confruntă deja de mulți ani cu o importantă problemă de mediu urban, reprezentată de declinul arborilor stradali, astfel că este vital ca arborii să fie gestionați corect, pe baza unor informații înglobate de un instrument de tip registru verde


În bugetul local 2022, la propunerea celor de la Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iași a fost inclusă suma de 70.000 lei pentru actualizarea Registrului spațiilor verzi, în care ar trebui să se regăsească și situația la zi a stării copacilor din jurul blocurilor și de pe aliniamentele stradale din municipiu. „Ar trebui inventariați arborii după specie, caracteristici, cu evaluarea stării lor de sănătate și recomandări de tratament, acțiune (copaci bolnavi, uscați, rupți). Este un proces laborios, dar în care un rol important l-ar putea avea mediul academic ieșean. În perioada următoare, odată cu începerea anului universitar, ne dorim să avem întâlniri cu reprezentanți de la Universitatea de Ştiinţele Vieții Ion Ionescu de la Brad Iaşi, pentru a discuta implicarea în inventarierea arborilor urbani din municipiu”, spun membrii alianţei. Aceştia mai susţin că Iașul se confruntă deja de mulți ani cu o importantă problemă de mediu urban, reprezentată de declinul arborilor stradali, astfel că este vital ca arborii să fie gestionați corect pe baza unor informații înglobate de un instrument de tip registru verde.

Scurt istoric

În urmă cu doi ani, plenul Consiliului Local al municipiului Iași a dezbătut şi votat un proiect de hotărâre privind aprobarea Registrului local al spaţiilor verzi din. Registrul local al spaţiilor verzi din Iași este constituit dintr-un sistem informațional de tip GIS, care cuprinde datele tehnice ale tututor spațiilor verzi, conform indicilor de calitate și cantitate, compus din planurile și hărțile, în format digital ale terenurilor definite ca spații verzi, date și informații privind speciile de arbori și vegetația existentă, arbori izolați și ocrotiți precum și terenurile degradate, lista centralizatoare a suprafețelor incluse - spații verzi/terenuri degradate - în registrul local al spaţiilor verzi. Potrivit acestui document, Iaşul dispune de o suprafaţă totală de spaţii verzi de 6.941.778 metri pătraţi. Vorbim aici de spaţii verzi cu acces nelimitat (parcuri, scuaruri, fâşii plantate), spaţii verzi publice de folosinţă specializată (grădini botanice, parcuri expoziţionale, zone ambientale şi de agrement), spaţii verzi aferente dotărilor publice (creşe, gradiniţe, şcoli, unitati sanitare sau de protecţie socială, instituţii, edificii de cult, cimitire, baze sau parcuri sportive pentru practicarea sportului de performanţă), spaţii verzi pentru agrement (baze de agrement, complexuri şi baze sportive), spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă. Raportat la cei 370.000 de locuitori ai judeţului, rezultă o suprafață de 18,76 metri pătraţi de spații verzi pe cap de locuitor, cifră inferioară normelor impuse de Uniunea Europeană. Scriptic, însă, lucrurile stau diferit întrucât funcţionarii Primăriei raportau suprafaţa verde la o cifră mult mai mică de locuitori. „Registrul Spațiilor Verzi din municipiul Iași, prevede că suprafața verde este de 695,8 ha. Numărul de locuitori din municipiul Iași, conform recensământului din 2011, este de 290.422 locuitori.  Împărțind suprafața verde a municipiului Iași la numărul de locuitori, rezultă o suprafață de 23, 95 mp spațiu verde/cap locuitor”, se arăta într-un document al municipalităţii.

Un procent prea mic

Nu-i mai puţin adevărat că s-au întreprins eforturi pentru creşterea suprafeţei verde, în condiţiile în care dezvoltarea urbanistică a oraşului părea să sufoce acest lucru. Există, în acest moment, un proiect de hotărâre privind aprobarea reglementării suprafețelor minime de 30% - spații verzi aferente terenurilor care sunt transferate din extravilan în intravilan. Pentru construcţii administrative şi financiar-bancare, spaţiile verzi vor trebui să deţină minimum 15% din suprafaţa terenului, iar conformarea şi  dimensionarea  spaţiilor verzi, a plantaţiilor şi a mobilierului urban vor fi aprobate prin planuri urbanistice. La fel, pentru construcţiile de locuinţe vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de tipul de locuire, dar nu mai puţin de doi metri pătraţi de locuitor.

Sunt reglementate spaţiile verzi şi pentru alte tipuri de construcţii. Pentru cele comericale, vor  fi  prevăzute  spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi  de agrement, în exteriorul clădirii sau în curţi interioare care vor însuma între 2-5% din suprafaţa totală a terenului. În ceea ce priveşte construcţiile culturale spaţiile verzi şi plantate, spaţiile de joacă şi de odihnă, în funcţie de capacitatea construcţiei, vor deţine 10-20% din suprafaţa totală a terenului. În fine, ridicarea unui spital sau a unei clinici medicale realizarea unui parc cu o suprafaţă de 10-15 metri pătraţi.

Proiecte

Facem precizarea că şi Primăria Iaşi implementează proiecte proprii, realizate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional - Axa 4.2. Unul dintre acestea este „Oaza de verdeață din cartierul nostru”, un program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate sau degradate de mici dimensiuni, vizând reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat. Terenurile ce urmează a fi înfrumusețate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătrați), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătrați), strada Egalității, nr. 27 A (2.519 metri pătrați), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătrați) și strada Romană (1.635 metri pătrați). Valoarea totală a investiției este estimată la 8.081.887 de lei, cu TVA, iar durata de realizare a proiectului la 28 de luni.

Un alt proiect a vizat înfrumusețarea zonei de agrement C. A. Rosetti, acesta incluzând reconversia și refuncționalizarea a 17.912 metri pătrați de teren neutilizat și degradat. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa de 13.942.773 de lei. Lucian STATE

 

* * *

La nivelul Iașului, cartierele considerate cele mai „verzi” sunt Copou, Tătărași, Tudor Vladimirescu, Bucium și Galata. De asemenea, cele mai mari suprafețe de spații verzi sunt atribuite în zona Ciric, Grădina Botanică, Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou, numai acestea patru totalizând jumătate din cele aproape 700 de hectare de spaţii verzi.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Revoluția Urbană din Botoșani: Orașul care își redefinește viitorul prin investiții europene
07/05/2024 17:30

Actuala echipa de management a orasului a atras 203 de milioane de euro in ultimii 4 ani. In ultimii patru ani, Municipiul Botosani a cunoscut o dezvoltare impresionantă datorită implicării primarului Cosmi ...

Accident grav la Suceava. Cinci persoane au fost rănite în satul Roșiori
07/05/2024 12:51

Cinci persoane, dintre care una minoră, au fost rănite după ce un autoturism s-a răsturnat, marţi, in afara părţii carosabile, pe raza localităţii Roşiori, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului ...

  Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei
07/05/2024 11:44

Gigantii verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turistii fiind incantati de molizi care se inaltă pană la 60 de metri, brazii maiestuosi de peste 50 de metri si fagii robusti, care cresc la altitudini ...

A murit un fost rector al UTI
07/05/2024 11:00

S-a stins din viată prof. univ. dr. ing. Mihai Cretu, fost rector al Universitătii Tehnice din Iasi (TUIASI). Profesorul a fost rector al institutiei de invătămant superior in perioada 2000 – 2008. ...

Bărbat scos din fântână la Dorohoi
07/05/2024 10:54

Un bărbat in varstă de 63 de ani din municipiul Dorohoi a fost salvat de pompieri, marţi dimineaţă, dintr-o fantană adancă de aproximativ şapte metri, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru ...

Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
07/05/2024 07:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
07/05/2024 07:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
07/05/2024 06:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
07/05/2024 06:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

Primul pacient cu AVC transferat de la Cluj la Suceava
07/05/2024 06:50

Ceea ce părea imposibil in urmă cu cativa ani a devenit realitate, in weekend. La Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Suceava a fost transferat, de la Cluj Napoca, un pacient cu AVC, fiind prima solicit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei