Ieşenii, mai interesaţi de vin fiert şi cele sfinte, decât de mersul la vot
Dimensiune font:
Centrul Iaşului, ora 15.00, ziua alegerilor parlamentare. Vremea s-a încălzit binişor faţă de orele dimineţii. Termomentrul indică 1 grad, vântul aproape că nu mai bate. Piaţa Unirii e aproape la fel de pustie ca-n perioada stării de urgenţă. Doar la cafenea şi la terasele de pe Lăpuşneanu e ceva lume. Nimeni la Colegiul Naţional. Secţiile de Votare nr.22 şi 24, pare abandonată. Doi maidanezi îşi fac veacul nestingheriţi. Tramvaiele şi autobuzele goale ca-n vacanţa de vară. Acelaşi peisaj şi în zona Halei Centrale. Doar clasicul peisaj cu "cetăţeanul turmentat" în zi electorală. Nu-şi punea legendara dilemă filosofică, era prea ocupat cu datul la raţe şi o făcea la modul discret, "împingând" un copac de pe esplanadă.
Liceul "Vasile Alecsandri", Secţiile de Votare nr. 76, 77 şi 79. La intrare au rămas plăcuţele vechi, care informează că ar fi vorba de Secţiile nr. 49, 50 şi 51. Amănuntul nu contează defel în ecuaţie, locuitorii din zonă votează aici de ani buni de zile, ştiu să nimerească.
Într-un interval de 10 minute, doar trei persoane intră aici, par membrii ai aceleiaşi familii. Poliţistul de la locală se plimbă plictisit. "Aşa a fost de dimineaţă şi nu cred că se va schimba ceva semnificativ până diseară", spune el dând din mână a lehamite.
Care să fie explicaţia? Teama de COVID-19, vremea friguroasă, indiferenţa cetăţeanului, toate acestea la un loc? Probabil, posibil.
Kurtos kalacs nu mai atrag ca pe vremuri
La Şcoala Gimnazială "Gheorghe Asachi", Secţia nr.27, niciun votant la orizont mai bine de un sfert de oră. O tânără mamă îşi supraveghează cele două fetiţe care se joacă în curtea şcolii.
Peisaj complet diferit pe pietonal. Animaţie ca-n zi de sărbătoare mare, doar e Sfântul Nicolae, atmosferă de bâlci. Îngrămădeală maximă la chioşcurile unde se vinde vin vin fiert, 5 lei paharul de 330 ml de fetească neagră ori porumb fiert. Tot 5 lei. Kurtos kalacs nu mai atrag ca pe vremuri, iar la standurile cu îmbrăcăminte e ca la o expoziţie searbădă, cu autori anonimi. Doar câţiva gură-cască, nici măcar nu mimează interesul de a cumpăra ceva.
Inspiraţi patronii teraselor de pe pietonal, au pus folii de jur împrejur ca să nu bată vântul şi au un grad de ocupare de 100%. Evident, conform normelor de distanţare socială. Multă lume la promendă, se fac fotografii, se filmează. Oamenii se distrează, nepăsători la frigul de afară (deja temperatura a scăzut, e minus 1 grad), la încrâncenarea şi emoţiile politicienilor.
Destulă animaţie şi la Mitropolie. Mai mulţi oameni decât am întâlnit la toate secţiile de votare vizitate, luate la un loc. Deh, Sfântul Nicolae...
Ora 17.00, încă un rond, de data asta mult mai scurt, pe motiv de presiune a timpului. Atmosfera s-a mai înviorat, chiar dacă nu se poate vorbi de aglomeraţie. Prezenţa la vot a sărit de 23%. Tot puţin.
Şi n-a ajuns nici măcar la 30%. Asta pentru că, spre deosebire de celelalte alegeri, de data asta, bătrânii au preferat să stea acasă. Temători faţă de COVID-19 şi agasaţi de frigul de afară. Nu-i impresie, ci o confirmare din partea unui politician foarte implicat în campanie, din zona de dreapta a eşichierului politic. Confirmare venită cu puţină vreme înainte de închiderea urnelor. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau