În premieră, Corul Academic „Gavriil Musicescu”, concert inedit de colinde românești
Dimensiune font:
În săptămâna în care Moș Nicolae trece pe la casele creștinilor și umple ghetuțele cu dulciuri, fructe, colaci și nuci, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” oferă în dar ieșenilor primul concert de colinde românești al sezonului. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, joi, 8 decembrie, de la orele 19.
De-a lungul timpului, în cei 69 de ani de activitate, artiștii Corului Academic „Gavriil Musicescu” au oferit publicului, an de an, concerte de Crăciun, concerte de colinde românești și internaționale, prezentând propria sa poveste legată de iarnă cu tot farmecul ce învăluie sărbătorile. În noianul manifestărilor artistice prilejuite de magia lunii decembrie, după concertul vocal-simfonic al Filarmonicii „Moldova” de aprindere a luminilor de Crăciun de la Palas, unde s-au cântat unele dintre cele mai frumoase și mai cunoscute cântece de Crăciun de pe întregul mapamond, un alt concert, de această dată coral, interpretat în întregime a cappella, vine să pregătească calea către Ziua Sfântă a nașterii pruncului Iisus Hristos. „Iarna începe să ni se dezvăluie cu dezmierdare în colind, căutându-și drum spre tot ce respiră adânc și devine minune. Colindele sunt comori spirituale ce dau tot farmecul sărbătorilor de iarnă. Îmbinând în structura lor sentimentul creștinesc, călăuzit de istoria biblică, cu sentimentul național al originii noastre etnice, colindele au format un conglomerat specific, cu o vechime respectabilă și de o esență ce nu va putea să se dizolve sau să se risipească. Ca parte integrantă a folclorului, colindele reprezintă o valoare neprețuită prin originea și valoarea lor. Ele reprezintă cântecul nostru strămoșesc și una dintre cele mai vechi forme de manifestare a folclorului românesc. Colindele, aceste minunate creații populare, s-au păstrat din generație în generație și au răsunat în fiecare an, fără întrerupere, în casele creștinilor”, spune Consuela Radu Țaga, dirijorul corului și prima femeie care a ridicat bagheta în cei aproape 90 de ani de trecuți de la înființarea acestui ansamblu.
Genul colindei, născut dintr-un nucleu arhetipal aparținând unui spațiu cultural arhaic, s-a cristalizat prin stratificări succesive și a devenit o specie reprezentativă a spiritualității românești. „Ne dorim ca aceste cântece să fie tot mai vii, să fie transmise din generație în generație, să fie cântate de copii noștri, de nepoții noștri. Compozitorii au valorificat, au exploatat cântecele strămoșești și le-au dat forme artistice noi, elaborate, cu modulări întortocheate, cu improvizații sofisticate pline de meșteșug și creativitate. Ne dorim ca toți cei prezenți în sală să vibreze în ritmurile spațiului sonor al colindului sfânt și bun, în meandrele spiritului românesc exprimat prin texte profunde și melodii perene, spirit românesc îmbrăcat în haină nouă de către compozitorii epocilor moderne și contemporane, muzicieni aparținând celor trei școli de compoziție cu tradiție din România: Iași, București și Cluj. Ne-am apropiat de textele literar-muzicale cu gândul, sufletul și conștiința, le vom reda cu prudență profesionistă de astronomi care au descoperit galaxii întregi, căci timpul poate să șteargă, dar știe să păstreze ca nimeni altul ceea ce nu trebuie pierdut: tradiția!”, a mai spus Consuela Radu Țaga. Glasurile din cor vor răsuna întru credință, prin colindă și bucurie împărtășită, pentru că e timpul când colindele se înalță în văzduh, bucuria Crăciunului ne luminează sufletele, iar Moș Crăciun își pregătește renii și sania!
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau