Încep examenele Bacalaureatului
Dimensiune font:
La nivelul judeţului Iaşi, sunt aşteptaţi să participe la examenul de Bacalaureat 5.305 candidaţi, dintre care 4.811 din seria curentă şi 494 din anii anteriori. Printre aceștia vor fi şi 33 de absolvenţi care provin din 13 şcoli din judeţ pentru care Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în condiţii de egalizare a şanselor.
Absolvenţii de liceu intră astăzi în săli, la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat. La prima probă a examenului de bacalaureat sunt înscrişi 5.305 absolvenţi de liceu din judeţ.
Probele scrise se vor susţine în 18 centre de examen, 14 dintre ele fiind în municipiul Iaşi, două în municipiul Paşcani, câte unul în Hârlău şi Târgu-Frumos.
Pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iaşi, patru centre de evaluare, iar 1.500 de cadre didactice vor face parte din comisiile specifice.
În prima zi a acestei săptămâni absolvenţii claselor a XIII-a şi a XIII-a susţin prima probă a Bacalaureatului, proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi este programată proba obligatorie a profilului, iar miercuri se desfăşoară proba la alegere a profilului.
Vor fi elevi care vor susţine examene şi joi. E vorba de 37 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi şi 11 elevi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi care vor susţine proba scrisă la disciplina non lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul Bacalaureatului pentru secţiile bilingve francofone.
Afişarea primelor rezultate va fi pe 3 iulie. Acest lucru se va face anonimizat pentru fiecare elev în parte. În aceeaşi zi se vor depune contestaţiile, până la ora 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie.
Sfaturi utile în timpul examenelor de Bacalaureat
Pentru cei care susţin Examenul Maturităţii, aşa cum e numit Bacalaureatul, cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi au elaborat câteva sfaturi. „Luni, pentru absolvenţii de liceu, toate drumurile vor duce către Bacalaureat. Vor păşi un prag de care au nevoie pentru a înainta în viaţă. În faţa acestui moment de tranziţie, care are semnificaţia unui examen al maturităţii, apar emoţii. Sunt naturale, fireşti şi ajută la mobilizarea resurselor psihice în faţa acestei situaţii. Le dorim tuturor absolvenţilor de liceu să privească cu speranţă şi încredere către zilele care vor urma! Bacalaureatul este, cu siguranţă, doar o oportunitate de creştere!”, spun cei de la CJRAE.
Aceștia recomandă elevilor ca înainte de examen să lase acasă „bagajele” mentale care te pot încurca, cum ar fi nesiguranţa sau gânduri precum „nu am studiat suficient”, „nu mai ştiu nimic”... „În schimb, ia cu tine gânduri pozitive, spune-ţi pot face acest lucru sau ştiu ce fac şi, mai ales, nu uita încrederea, curajul, inspiraţia şi concentrarea de care vei avea nevoie în orele de examen. Rememorează în drum spre şcoală o reuşită a ta sau o situaţie amuzantă. Adu-ţi în minte ochii cei mai iubitori care te-au privit vreodată, cuvintele cele mai motivante care ţi-au fost rostite cândva, gândeşte-te la toate succesele tale (chiar şi la cele mai mici). Ia-te pe tine, în varianta cea mai dorită şi îndrăgită! Când ai ajuns în sala de examen, evită să discuţi despre examen cu ceilalţi candidaţi, în special cu cei care spun să vezi ce greu ne dă la bac anul ăsta!. Te vei emoţiona şi vei pierde din încrederea pe care o ai în tine şi la care ai muncit atât de mult”, au precizat cei de la CJRAE.
În timpul probei, elevii sunt sfătuiţi să inspire profund şi să expire lent înainte de a citi subiectele, pentru a elimina frica şi stresul. „Asigură-te că înţelegi ce îţi cere fiecare subiect. Cel mai des se greşeşte pentru că nu s-a înţeles cerinţa. De aceea, citeşte în întregime, cu mare atenţie, subiectele. Pentru a evita să te blochezi, citeşte fiecare subiect de mai multe ori, începe cu cel pe care-l ştii cel mai bine. Dacă, totuşi, un subiect îţi pune probleme, lasă-l şi întoarce-te la el ulterior. Scrie tot ce ştii, tot ce poate fi punctat. Planifică-ţi răspunsurile şi urmăreşte să te încadrezi în timp. Să-ţi faci un plan este extrem de important, deoarece te ajută să te organizezi, să răspunzi la subiecte în funcţie de timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă şi pentru verificare. Citeşte şi revizuieşte de cel puţin 3 ori. Cu cât vei citi subiectele mai mult, cu atât vor creşte şansele de a identifica unele greşeli”, recomandă specialiştii în educaţie.
Un alt sfat este cel de a rămâne în sala de examen până la expirarea timpului de lucru. „Evitaţi să vă grăbiţi inutil, cu ce te ajută dacă predai primul lucrarea? Când aţi terminat, folosiţi timpul rămas pentru a o reciti şi verifica. Gândiţi la ce aţi putea omite, citind încă o dată subiectele şi comparâdu-le cu răspunsurile tale. Verificaţi ciorna şi asiguraţi-vă că aţi transcris toate informaţiile importante pe foaia de examen”, mai spun cei de la CJRAE.
Pentru că examenele scrise trebuie susţinute trei zile consecutiv este bine ca după susţinerea fiecăreia dintre probe să fie luată o pauză, timp în care elevii ar fi bine să se odihnească sau să-şi ofere o recompensă.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele scrise şi să obţină nota 5 la fiecare dintre ele şi să obţină cel puţin media 6 la probele scrise. De asemenea, trebuie să le fie recunoscute sau echivalate toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau