Începe Festivalul Străzii Lăpușeanu
Dimensiune font:
Trei zile și 60 de evenimente, așa arată agenda celei de-a treia ediții a Festivalului Străzii Lăpușneanu, un eveniment organizat de către Ateneul Național Tătărași, Filarmonica „Moldova”, Opera Națională Română, Casa de Cultură a Studenților, Complexul Muzeal „Moldova” și Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Alături de instituțiile de cultură s-au aflat Biserica Banu și lăcașul Mitocul Maicilor, dar și câțiva agenți privați.
„Acest festival nu a apărut din neant, ci pe baza activităţilor pe care atât doamna Aurica Ichim, cât şi domnul Dumitru Grumăzescu, domnul Ion Mitican le-au făcut ani şi ani la rând pe această stradă, încercând să salveze ceva din parfumul de altădată”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi. El a făcut apel şi la alţi colegi de breaslă, dar şi la oamenii de afaceri din zonă pentru a se implica în viitoarele proiecte culturale ale Străzii Lăpuşneanu: „Antreprenorii trebuie să înţeleagă că aceste instituţii, alături de Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean şi alte instituţii de cultură, care organizează astfel de evenimente cu siguranţă le fac şi ca să le meargă lor bine. De aceea mi-aş dori tare mult ca de la ediţia a patra sau a cincea să ni se alăture din ce în ce mai mulţi antreprenori care au afacerile pe această stradă. Nu putem aştepta mereu ca doar instituţiile statului să se implice”.
„În câţiva ani, Iaşul trebuie să devină un Salzburg al României”
Aflat la conferința de presă ce precede deschiderea evenimentului, care va avea loc vineri, 17 septembrie, directorul Filarmonicii, Bujor Prelipcean, a mărturisit o dorință ascunsă - ar vrea ca strada Lăpuşneanu să capete notorietatea unor străzi cu mare impact cultural din ţări din Germania sau Austria. „Din punctul meu de vedere această stradă parcă este dăruită de a fi parcă un fel de Kartner Strasse al Vienei, o stradă pe care lumea se plimbă, umblă, se uită-n vitrine, se salută, şi socializează. De asta avem nevoie. Atât timp cât avem asemenea programe, asemenea oameni care organizează evenimente culturale Iaşiul e salvat şi intră într-o ligă internaţională. În câţiva ani Iaşiul trebuie să devină un Salzburg al României. Şi acolo există o astfel de străduţă Thunstrasse, unde copii cântă, lumea iese în cafenele”, a spus maestrul Bujor Prelipcean. Din programul festivalului nu va lipsi celebra bătaie cu flori, care ar putea fi un bun exemplu şi pentru evenimentele organizate de alte oraşe. „Pe un covor am aşezat lujer de iederă care toamna capătă culoare ruginie. Iată că uneori şi din lucruri simple poţi face lucruri care să consoneze cu interiorul nostru. Sper ca acest obicei al bătăii cu flori să meargă mai departe. Bucuria îmi este şi mai mare pentru că am văzut că şi alte oraşe din ţară au preluat de la Iaşi ideea bătăii cu flori”, a punctat Aurica Ichim.
Programul este unul foarte variat și include, după cum a spus Gheorghiță Rusu-Piersic, expoziții cu mașini de epocă, o paradă a costumelor de epocă, recitaluri, un tur ghidat al străzii Lăpușneanu, concerte, momente de dans, dar și un concert oferit de Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii și de Corul Marii Uniri, dirijat de maestrul Andrei Fermeșanu, coordonatorul artistic al Operei Iași. „Mă bucur enorm să văd că această colaborare între instituțiile de cultură prinde contur, crește și atrage tot mai mult publicul”, a punctat maestrul Fermeșanu, care va cânta alături de Orchestra de Tineret a Iașului.
Laura RADU, Maura ANGHELPuncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau