Începe Postul Paștelui
Dimensiune font:
Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi mari ale Bisericii Ortodoxe * în această perioadă, nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, nu se cântă și nu se dansează, iar credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte) și adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare * în fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților
Potrivit rânduielilor bisericești, astăzi începe Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși. Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi mari ale Bisericii Ortodoxe. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.
Postul Paştelui se parcurge fără consumul de carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, comparativ cu postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.
Conform credinței populare, Postul Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare. În această perioadă, credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.
În fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților; femeile duc la biserică prescuri. În Sâmbăta Mare, dimineața, duc la biserică o prescură mai mare și o sticlă de vin. Prescura urmează a fi tăiată în bucățele mici, stropite cu vin. Noaptea, după slujba de Înviere, acestea sunt împărțite credincioșilor.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, dar asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Motivul principal al ajunării era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Totuși, a devenit absolut firesc o perioară de pregătire spirituală pentru toți creștinii să sărbătoreasca Învierea Domnului Iisus Hristos. În acest an, Postul Paștelui va luat sfârșit pe 18 aprilie. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau