Începe reabilitarea Bisericii „Sfântul Spiridon”
Dimensiune font:
Primarul Iaşului a semnat ieri autorizaţie de construire necesară demarării lucrărilor * acestea vor dura trei ani şi vor costa aproape două milioane de euro
Biserica „Sfântul Spiridon”, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din oraș, va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. În vederea accesării mai rapide a finanțării, Primăria Iași a venit în sprijinul parohiei, iar în vara lui 2021 primarul Mihai Chirica a semnat acordul de asociere dintre cele două entități, la baza acestuia fiind un proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local în ședința din 28 mai.
Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 7 ani, municipalitatea urmând să asigure finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării finanțării.
Ieri, primarul Iaşului a anunţat că lucrările vor demara în perioada următoare. „Printre multe alte documente pe care trebuie să le analizez și să le avizez, am semnat și autorizația de construire necesară demarării lucrărilor de reabilitare a Bisericii Sfântul Spiridon. Proiectul este urmarea unui parteneriat încheiat între Primrăia Iași și Parohia „Sfântul Spiridon”. Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții, indicatorilor tehnico - economici şi devizului general , valoarea totală a investiției este estimată la 9.856.572,82 lei cu TVA, iar lucrările vor fi realizate pe parcursul a 36 de luni”, spune Mihai Chirica.
Prima biserică electrificată
Biserica „Sfântul Spiridon” este amplasată pe bulevardul Independenţei şi a fost ctitorită la 1752, fiind unul dintre cele mai importante monumente ieșene ale curentului clasicizant din arhitectura moldovenească. Ștefan Sosie, Vasile Ruset şi Anastasie Lipscanul sunt ctitorii acesteia.
Forma iniţială a monumentului nu este cunoscută, fiind zidită înainte de ultimul sfert al veacului XVIII. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului din 1802, au apărut fisuri pronunțate, starea fizică a bisericii ctitorită de Ștefan Bosie agravându-se. În aceste condiții, epitropii Gheorghe Cantacuzino, Mihai Sturza și Grigore Sturza au dispus demolarea bisericii din temelii, ridicând o nouă biserică (sfințită în 1805). În 1862 - 1863 au fost realizate o serie de intervenții la biserică, iar în 1911 a devenit prima biserică electrificată din oraș. În 1956 au fost reparate daunele acoperişului şi ale zidăriei produse în timpul războiului, apoi fiind racordată la instalația termică a spitalului. Urmează în anul 1976 reparații ale turnului clopotniţei şi ale faţadei bisericii. În 1990 și 1991 s-au repetat reparaţiile exteriorului bisericii, iar în 1996 a început întreţinerea interioară a zugrăvelii, a catapeteasmei și a icoanelor. Pe 12 decembrie 1998 s-a făcut resfinţirea Bisericii.
În biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedara Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau