Închinăciune doar cu buletinul!
Dimensiune font:
Aseară au fost dispuse noi măsuri pentru cei veniţi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva * cea mai importantă decizia are în vedere ca intrarea persoanelor în rândul către raclă să fie permisă pe baza verificării actelor de identitate * mai mult, Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași s-a întrunit ieri într-o nouă ședință extraordinară în vederea aprobării unui nou set de măsurile menite a preveni și combate efectele pandemiei de COVID-19 și asigurarea ordinii și siguranței publice în perioada 8-15 octombrie, perioada în care se vor desfășura sărbătorile religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cea mai importgantă decizie cade în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor, care va trebui să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest perimetru este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. „Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate”, se arată în decizia CJSU. Evident, în perimetrul amintit, organizatorii, cu sprijinul forţelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane.
Pupatul raclei, interzis!
Mai mult, Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta. Sunt şi alte reguli pe care credincioşii trebuie să le respecte cu sfinţenie. Astfel, la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași sau în proximitatea acestuia, în funcție de modul de stabilire a perimetrului delimitat, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. De asemenea, accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane. „Organizatorii au obligația efectuării triajului observațional al pelerinilor. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iași și a perimetrului delimitat nu este permis”, mai spun cei de la CJSU Iaşi. În fine, se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iașişi să organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.
Mască pe stradă şi grupuri nu mai mari de şase persoane
Alte două măsuri au un caracter general. Astfel, toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași, sunt obligate să poarte mască. De asemenea, pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
Racla Sfintei, scoasă în funcţie de numărul de credincioşi
Noile restricții comunicate de secretarul de stat Raed Arafat fac imposibil accesul pelerinilor la ceremoniile de la Iași, la racla Sfintei Parascheva, ce ar urma să aibă loc pe 14 octombrie. „Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, aceasta este permisă numai localnicilor, fără participarea pelerinilor din alte localități. Este extrem de necesar și trebuie să înțelegem riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului”, a afirmat Arafat. În acest context, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a făcut câteva precizări, pe contul său de pe Facebook: „Arhiepiscopia Iașilor ia act de această decizie a autorităților. În esența ei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași”. În noul context creat, racla cu sfintele moaște nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul din curte în data de 8 octombrie, ci atunci când numărul mare de credincioși ar impune acest lucru. Asta înseamnă că poate fi scoasă oricând până pe 13 octombrie, dar nu mai târziu de această zi ce premerge sărbătoarea din data de 14.
Începând cu anul 1641, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfășurat cu participarea credincioșilor care și-au asumat acest act de credință. „Sfintele moaște, element esențial de mărturisire a credinței creștin ortodoxe, reprezintă dovada concretă că atunci când omul dobândește harul Duhului Sfânt, trupul său primește darul sfințeniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se închină cu credință”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităților depuse în slujba sănătății oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. „Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întărește această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase”, se mai arată în comunicat. Întreaga societate se află într-un moment dificil, în care se impun măsuri pentru ocrotirea sănătății oamenilor. „În același timp, nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva”, mai spun oficialii MMB. Maura ANGHEL, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau