Informarea şi dezinformarea asupra vaccinării anti-Covid. Strategii de apărare împotriva manipulărilor

418607 (1)

Dimensiune font:

| 20-01-2021 10:40

Începerea campaniei de vaccinare anti-Covid-19 la nivel mondial a venit ca un val de optimism pentru mulţi dintre noi. Vestea începutului vaccinării a redat speranţa că, într-o zi nu foarte îndepărtată, vom putea să ne reluăm obiceiurile, să călătorim, să socializăm, iar economia să se redreseze. Cu toate acestea, în jurul vaccinurilor anti-Covid-19 planează încă incertitudinea şi nesiguranţa care au dus la apariţia unor teorii ale conspiraţiei pe fondul dezinformărilor şi ştirilor false.

De la îndoiala cu privire la existenţa virusului, la decesele survenite la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19 şi până la implantarea cu cipuri 5G, toate aceste teorii plutesc în jurul campaniei de vaccinare şi împart populaţia în pro şi contra vaccinării.

În plus, abundenţa de informaţii legate de pandemie şi vaccinarea împotriva Covid care circulă pe internet şi pe platformele de socializare nu fac decât să debusoleze şi să îngreuneze informarea corectă a populaţiei. Mulţi pot cădea rapid în capcana unor ştiri care nu au la bază o sursă credibilă, iar evaluarea calităţii şi exactităţii informaţiilor găsite devine o sarcină dificilă în contextul în care relaţiile dintre noi s-au mutat mai mult în online.

Se ridică întrebarea unde putem găsi informaţii exacte, care sunt sursele pe care te poţi baza şi mai ales dacă dovezile ştiinţifice care susţin informaţiile sunt reale.

Raportul "Dincolo de aparenţe: naraţiuni despre vaccinul Covid-19, dezinformare şi deficite de date pe Social Media" întocmit de First Draft, o coaliţie non-profit internaţională care luptă împotriva dezinformărilor, şi publicat în luna noiembrie a anului trecut, a scos la iveală că izbucnirea epidemiei de coronavirus a dezvăluit amploarea numărului de informaţii sanitare înşelătoare sau false din spaţiul online, care pot pune viaţa oamenilor în pericol.

Dezinformarea online a crescut reticenţa multor oameni vis-a-vis de vaccinul anti-Covid-19 şi de vaccinuri în general, erodând chiar niveluri de încredere în instituţii de ştiinţă şi medicină, după cum mai reiese din raport.

Deşi teoriile conspiraţioniste privind vaccinurile sunt o prezenţă veche în dezbaterile online, criza sanitară a accentuat preocuparea pentru acest subiect, iar postările care contestă siguranţa vaccinurilor s-au multiplicat pe platformele de socializare.

Raportul arată că tacticile sunt diversificate, iar temele din discursurile utilizate în Social Media relevă complexitatea ecosistemului informaţional privind vaccinurile.

"Indiferent de tactici ori teme - «actorii răi» exploatează în principal «deficitul de date», în condiţiile unei cereri de informaţii mari şi a unei oferte reduse de informaţii credibile. Când oamenii nu pot accesa cu uşurinţă informaţii fiabile despre vaccinuri şi când lipsa de încredere în actorii şi instituţiile responsabile cu gestionarea vaccinării este mare, dezinformările umplu rapid vidurile de informaţie", informează raportul First Draft.

Deinformarea şi ştirile false au devenit o problemă atât de gravă încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat o secţiune pe site-ul său oficial dedicată combaterii acestei probleme şi promovării surselor de informare de încredere.

OMS precizează că suntem cu toţii expuşi zilnic unei cantităţi uriaşe de informaţii legate de COVID-19 şi nu toate sunt fiabile. Organizaţia formulează câteva sfaturi pentru a face diferenţa între ştirile false şi cele adevărate şi a opri răspândirea dezinformării.

OMS susţine că din cauza COVID-19, majoritatea dintre noi avem un nou cuvânt în vocabular: epidemiologie. Este ramura ştiinţei medicale care se ocupă de modul în care bolile sunt transmise şi pot fi controlate într-o populaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că este timpul să învăţăm un alt cuvânt nou: infodemiologie.

"Ca oameni, suntem o specie curioasă şi inovatoare. Vrem să înţelegem lumea din jurul nostru şi să fim la curent cu provocările cu care ne confruntăm şi cum să le depăşim. Unul dintre modurile în care facem acest lucru este căutarea şi schimbul de informaţii - multe dintre ele. Chiar şi oamenii de ştiinţă din întreaga lume lucrează din greu pentru a ţine pasul cu miile de studii care au fost publicate de când a apărut COVID-19. Dar nu sunt doar studii ştiinţifice. Există, de asemenea, comunicări oficiale din partea guvernelor şi agenţiilor de sănătate din întreaga lume. Apoi, există articole de ştiri şi articole de opinie şi mesaje de la vloggeri, bloggeri, podcasteri şi influenceri ai reţelelor sociale. Puteţi vedea, de asemenea, informaţii partajate de prieteni şi familie pe reţelele sociale sau în aplicaţiile de mesagerie. Toate acestea se numesc infodemie: o inundaţie de informaţii despre pandemia COVID-19. Infodemiologia este studiul acelor informaţii şi modul de gestionare a acestora", arată pe platforma sa OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a formulat şi câţiva paşi de urmat pentru a uşura navigarea în acest val de informaţii şi pentru a decela în cine şi în ce să avem încredere:

• 1. Evaluaţi sursa

Cine v-a împărtăşit informaţiile şi de unde le-a obţinut? Chiar dacă este vorba de prieteni sau familie, trebuie totuşi să le verificaţi sursa, ne sfătuieşte OMS. Pentru a verifica conturile de reţele sociale false, uitaţi-vă la cât timp au fost active profilurile, numărul de adepţi şi cele mai recente postări. Pentru site-uri web, verificaţi paginile "Despre noi" şi "Contactaţi-ne" pentru a căuta informaţii de bază şi detalii legitime de contact.

Când vine vorba de imagini sau videoclipuri, faceţi-vă un obicei să le verificaţi autenticitatea. Pentru imagini, puteţi utiliza instrumentele de căutare inversă a imaginilor furnizate de Google şi TinEye. Pentru videoclipuri, puteţi utiliza YouTube DatViewer de la Amnesty International, care extrage miniaturi pe care le puteţi introduce în instrumentele de căutare inversă a imaginilor.

Alte indicii conform cărora o sursă poate fi nesigură sau inexactă includ un design vizual neprofesional, o ortografie şi o gramatică slabe sau utilizarea excesivă a tuturor majusculelor sau a punctelor de exclamare.

• 2. Treceţi dincolo de titluri

Titlurile pot fi intenţionat senzaţionale sau provocatoare pentru a obţine un număr mare de clikuri. Citiţi mai mult decât titlul unui articol - mergeţi mai departe şi priviţi întreaga poveste. Căutaţi informaţii mai mult decât pe reţelele de socializare - consultaţi surse tipărite precum ziare şi reviste şi surse digitale precum podcast-uri şi site-uri de ştiri online. Diversificarea surselor vă permite să obţineţi o imagine mai bună a ceea ce este sau nu de încredere.

• 3. Identificaţi autorul

Căutaţi numele autorului online pentru a vedea dacă acesta este real sau credibil.

• 4. Verificaţi data

Când întâlniţi informaţii, puneţi-vă aceste întrebări: Este o poveste recentă? Este actualizat şi relevant pentru evenimentele actuale? A fost folosit un titlu, o imagine sau o statistică în afara contextului?

• 5. Examinaţi dovezile justificative

Poveştile credibile susţin afirmaţiile lor cu fapte - de exemplu, citate de experţi sau linkuri către statistici sau studii. Verificaţi dacă experţii sunt fiabili şi că linkurile susţin de fapt povestea.

• 6. Verificaţi prejudecăţile

Cu toţii avem părtiniri, iar acestea influenţează modul în care vedem ce se întâmplă în jurul nostru. Evaluează-ţi propriile prejudecăţi şi de ce s-ar putea să fi fost atras de un anumit titlu sau poveste. Care este interpretarea ta despre aceasta? De ce ai reacţionat la asta în felul acesta? Îţi provoacă presupunerile sau îţi spune ce vrei să auzi? Ce ai învăţat despre tine din interpretarea sau reacţia ta?

• 7. Apelaţi la cei care pot verifica faptele

Când aveţi dubii, consultaţi organizaţiile de verificare a faptelor de încredere, cum ar fi Reţeaua internaţională de verificare a faptelor şi ştirile globale axate pe o informare corectă, inclusiv Associated Press şi Reuters.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul Bursa.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
COVID-19 a ucis aproape 600 de ieșeni
26/02/2021 00:00

În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 135 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, in creştere faţă de ultima raportare, numărul total de infecţii de la inceputul pan ...

Şapte centre disponibile pentru vaccinarea profesorilor ieşeni
26/02/2021 00:00

Centrele municipale de vaccinare pentru cadrele didactice sunt deschise la Casa Corpului Didactic, UMF şi Clinica Almedra, iar in judet, la Targu Frumos (Centrul 2 Targu Frumos de la Casa de Cultură), Ciurea, ...

Ieșenii vor putea călători cu barca pe Bahlui
26/02/2021 00:00

    Astăzi, de la ora 10.00, este programată o nouă şedinţă de Consiliu Local, pe ordinea de zi figurand 28 de proiecte. Este vorba atat de planuri urbanistice zonale, de proiecte vizand reali ...

Infracţionalitatea a scăzut cu peste 50 la sută pe străzile ieșene
26/02/2021 00:00

    Dominat de pandemia de COVID-19, anul 2020 a fost unul special pentru lucrătorii Politiei Locale Iasi, care au trebuit să-si adapteze misiunile conform restrictiilor impuse de starea de urgent ...

Aparatură de ultimă generație pentru TUIASI
26/02/2021 00:00

Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) inaugurează, incepand cu semestrul al II-lea, un nou la ...

Ieșean condamnat pentru că a făcut sex „în mod repetat” cu soţia!
25/02/2021 23:57

Iulian (24 de ani) şi Ioana (19 ani) trăiesc de multă vreme o frumoasă poveste de dragoste rurală. Sunt impreună din 2014 şi au intemeiat o gospodărie frumuşică intr-un sat de langă Targu Frumos. Au ...

Afacerist păşcănean, la un pas de puşcărie din cauza centurii de siguranţă
25/02/2021 23:54

Constantin U. (48 de ani) este un respectabil om de afaceri din Paşcani, firma sa deruland afaceri atat in ţară, cat şi in Italia. Acolo, in Peninsulă, a obţinut, cu mulţi ani in urmă, permisul de condu ...

10.000 lei amendă penală pentru o alcoolemie de 3,5 la mie
25/02/2021 23:52

Dimineaţă, de cum s-a luminat, a ieşit din bloc şi s-a urcat, din reflex, in autoturismul său Audi A4 cu care venise la petrecere. Era atat de beat incat avea „filmul rupt”, dar a izbutit să p ...

Un băcăuan a ajuns pe cel mai înalt vulcan din lume
25/02/2021 17:28

Băcăuanul Radu Turtă a reusit să atingă sambătă, 23 ianuarie, varful Ojos del Salado (6893 m), cel mai inalt vulcan din lume, ce face parte din lantul muntos al Anzilor, la granita dintre Argentina si ...

Cel mai prolific hoţ din Moldova a încercat să-i  păcălească şi pe judecători
25/02/2021 16:56

Născut in Comăneşti, judeţul Bacău, acum 30 de ani, Costel Popa e, de departe, cel mai prolific hoţ şi spărgător care a existat vreodată in regiunea Moldovei. Nu există niciun judeţ din regiune in c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei