Informarea şi dezinformarea asupra vaccinării anti-Covid. Strategii de apărare împotriva manipulărilor

418607 (1)

Dimensiune font:

| 20-01-2021 10:40

Începerea campaniei de vaccinare anti-Covid-19 la nivel mondial a venit ca un val de optimism pentru mulţi dintre noi. Vestea începutului vaccinării a redat speranţa că, într-o zi nu foarte îndepărtată, vom putea să ne reluăm obiceiurile, să călătorim, să socializăm, iar economia să se redreseze. Cu toate acestea, în jurul vaccinurilor anti-Covid-19 planează încă incertitudinea şi nesiguranţa care au dus la apariţia unor teorii ale conspiraţiei pe fondul dezinformărilor şi ştirilor false.

De la îndoiala cu privire la existenţa virusului, la decesele survenite la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19 şi până la implantarea cu cipuri 5G, toate aceste teorii plutesc în jurul campaniei de vaccinare şi împart populaţia în pro şi contra vaccinării.

În plus, abundenţa de informaţii legate de pandemie şi vaccinarea împotriva Covid care circulă pe internet şi pe platformele de socializare nu fac decât să debusoleze şi să îngreuneze informarea corectă a populaţiei. Mulţi pot cădea rapid în capcana unor ştiri care nu au la bază o sursă credibilă, iar evaluarea calităţii şi exactităţii informaţiilor găsite devine o sarcină dificilă în contextul în care relaţiile dintre noi s-au mutat mai mult în online.

Se ridică întrebarea unde putem găsi informaţii exacte, care sunt sursele pe care te poţi baza şi mai ales dacă dovezile ştiinţifice care susţin informaţiile sunt reale.

Raportul "Dincolo de aparenţe: naraţiuni despre vaccinul Covid-19, dezinformare şi deficite de date pe Social Media" întocmit de First Draft, o coaliţie non-profit internaţională care luptă împotriva dezinformărilor, şi publicat în luna noiembrie a anului trecut, a scos la iveală că izbucnirea epidemiei de coronavirus a dezvăluit amploarea numărului de informaţii sanitare înşelătoare sau false din spaţiul online, care pot pune viaţa oamenilor în pericol.

Dezinformarea online a crescut reticenţa multor oameni vis-a-vis de vaccinul anti-Covid-19 şi de vaccinuri în general, erodând chiar niveluri de încredere în instituţii de ştiinţă şi medicină, după cum mai reiese din raport.

Deşi teoriile conspiraţioniste privind vaccinurile sunt o prezenţă veche în dezbaterile online, criza sanitară a accentuat preocuparea pentru acest subiect, iar postările care contestă siguranţa vaccinurilor s-au multiplicat pe platformele de socializare.

Raportul arată că tacticile sunt diversificate, iar temele din discursurile utilizate în Social Media relevă complexitatea ecosistemului informaţional privind vaccinurile.

"Indiferent de tactici ori teme - «actorii răi» exploatează în principal «deficitul de date», în condiţiile unei cereri de informaţii mari şi a unei oferte reduse de informaţii credibile. Când oamenii nu pot accesa cu uşurinţă informaţii fiabile despre vaccinuri şi când lipsa de încredere în actorii şi instituţiile responsabile cu gestionarea vaccinării este mare, dezinformările umplu rapid vidurile de informaţie", informează raportul First Draft.

Deinformarea şi ştirile false au devenit o problemă atât de gravă încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat o secţiune pe site-ul său oficial dedicată combaterii acestei probleme şi promovării surselor de informare de încredere.

OMS precizează că suntem cu toţii expuşi zilnic unei cantităţi uriaşe de informaţii legate de COVID-19 şi nu toate sunt fiabile. Organizaţia formulează câteva sfaturi pentru a face diferenţa între ştirile false şi cele adevărate şi a opri răspândirea dezinformării.

OMS susţine că din cauza COVID-19, majoritatea dintre noi avem un nou cuvânt în vocabular: epidemiologie. Este ramura ştiinţei medicale care se ocupă de modul în care bolile sunt transmise şi pot fi controlate într-o populaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că este timpul să învăţăm un alt cuvânt nou: infodemiologie.

"Ca oameni, suntem o specie curioasă şi inovatoare. Vrem să înţelegem lumea din jurul nostru şi să fim la curent cu provocările cu care ne confruntăm şi cum să le depăşim. Unul dintre modurile în care facem acest lucru este căutarea şi schimbul de informaţii - multe dintre ele. Chiar şi oamenii de ştiinţă din întreaga lume lucrează din greu pentru a ţine pasul cu miile de studii care au fost publicate de când a apărut COVID-19. Dar nu sunt doar studii ştiinţifice. Există, de asemenea, comunicări oficiale din partea guvernelor şi agenţiilor de sănătate din întreaga lume. Apoi, există articole de ştiri şi articole de opinie şi mesaje de la vloggeri, bloggeri, podcasteri şi influenceri ai reţelelor sociale. Puteţi vedea, de asemenea, informaţii partajate de prieteni şi familie pe reţelele sociale sau în aplicaţiile de mesagerie. Toate acestea se numesc infodemie: o inundaţie de informaţii despre pandemia COVID-19. Infodemiologia este studiul acelor informaţii şi modul de gestionare a acestora", arată pe platforma sa OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a formulat şi câţiva paşi de urmat pentru a uşura navigarea în acest val de informaţii şi pentru a decela în cine şi în ce să avem încredere:

• 1. Evaluaţi sursa

Cine v-a împărtăşit informaţiile şi de unde le-a obţinut? Chiar dacă este vorba de prieteni sau familie, trebuie totuşi să le verificaţi sursa, ne sfătuieşte OMS. Pentru a verifica conturile de reţele sociale false, uitaţi-vă la cât timp au fost active profilurile, numărul de adepţi şi cele mai recente postări. Pentru site-uri web, verificaţi paginile "Despre noi" şi "Contactaţi-ne" pentru a căuta informaţii de bază şi detalii legitime de contact.

Când vine vorba de imagini sau videoclipuri, faceţi-vă un obicei să le verificaţi autenticitatea. Pentru imagini, puteţi utiliza instrumentele de căutare inversă a imaginilor furnizate de Google şi TinEye. Pentru videoclipuri, puteţi utiliza YouTube DatViewer de la Amnesty International, care extrage miniaturi pe care le puteţi introduce în instrumentele de căutare inversă a imaginilor.

Alte indicii conform cărora o sursă poate fi nesigură sau inexactă includ un design vizual neprofesional, o ortografie şi o gramatică slabe sau utilizarea excesivă a tuturor majusculelor sau a punctelor de exclamare.

• 2. Treceţi dincolo de titluri

Titlurile pot fi intenţionat senzaţionale sau provocatoare pentru a obţine un număr mare de clikuri. Citiţi mai mult decât titlul unui articol - mergeţi mai departe şi priviţi întreaga poveste. Căutaţi informaţii mai mult decât pe reţelele de socializare - consultaţi surse tipărite precum ziare şi reviste şi surse digitale precum podcast-uri şi site-uri de ştiri online. Diversificarea surselor vă permite să obţineţi o imagine mai bună a ceea ce este sau nu de încredere.

• 3. Identificaţi autorul

Căutaţi numele autorului online pentru a vedea dacă acesta este real sau credibil.

• 4. Verificaţi data

Când întâlniţi informaţii, puneţi-vă aceste întrebări: Este o poveste recentă? Este actualizat şi relevant pentru evenimentele actuale? A fost folosit un titlu, o imagine sau o statistică în afara contextului?

• 5. Examinaţi dovezile justificative

Poveştile credibile susţin afirmaţiile lor cu fapte - de exemplu, citate de experţi sau linkuri către statistici sau studii. Verificaţi dacă experţii sunt fiabili şi că linkurile susţin de fapt povestea.

• 6. Verificaţi prejudecăţile

Cu toţii avem părtiniri, iar acestea influenţează modul în care vedem ce se întâmplă în jurul nostru. Evaluează-ţi propriile prejudecăţi şi de ce s-ar putea să fi fost atras de un anumit titlu sau poveste. Care este interpretarea ta despre aceasta? De ce ai reacţionat la asta în felul acesta? Îţi provoacă presupunerile sau îţi spune ce vrei să auzi? Ce ai învăţat despre tine din interpretarea sau reacţia ta?

• 7. Apelaţi la cei care pot verifica faptele

Când aveţi dubii, consultaţi organizaţiile de verificare a faptelor de încredere, cum ar fi Reţeaua internaţională de verificare a faptelor şi ştirile globale axate pe o informare corectă, inclusiv Associated Press şi Reuters.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul Bursa.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei